Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor. 

0

Un proiect de antropologie vizuală. 

Fotografii realizate cu drona de Cătălin D. Constantin 

29.04.2022 – 10.05.2022 

Main Hall Campus Luigi Einaudi, Universitatea din Torino 

Consulatul General al României din Torino și IUSE – Institutul Universitar de Studii Europene,  în colaborare cu Accademia di Romania și cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada  29 aprilie – 10 mai 2022 expoziția de fotografie „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile  lor – Un proiect de antropologie vizuală”. 

La vernisajul expoziției, ce va avea loc în data de 29 aprilie, orele 17.00 în Sala Lauree Rossa,  Campus Luigi Einaudi, Universitatea din Torino, Lungo Dora Siena n. 100, Torino, vor interveni:  Prof. Piercarlo Rossi (IUSE), Ioana Gheorghiaș (Consulatul General al României din Torino),  Valentina Parasecolo (Parlamentul european – Milano), prof. Cătălin D. Constantin, prof. Marinella Belluati, prof. Francesco Chiodelli, prof. Cristina Rusiecki, prof. Maria Pia Genesin,  prof. Dario Elia Tosi. 

Seminarul de prezentare va putea fi urmărit în streaming pe platforma Universității  https://unito.webex.com/meet/eventi.bobbio 

Expoziția propune o schimbare a perspectivei asupra piețelor din orașele Europei. În metropole sau în  burguri, piața este spațiul cel mai important. Acolo duc arterele principale, acolo se află cele mai  semnificative clădiri și statui. O piață de oraș european e un rezumat istoric, arhitectonic,  cultural, social și tocmai de aceea, un spațiu privilegiat. Fotografiile din expoziție, realizate cu o  dronă profesionistă, redau o perspectivă aeriană asupra piețelor din câteva orașe istorice europene.  Piețe celebre din capitale cunoscute sunt puse alături de piețe anonime, dar nu mai puțin interesante.  Spațiul geografic al pieței e firul roșu al acestei expoziții. Punctul de pornire îl reprezintă o  constatare cât se poate de evidentă, dar ale cărei consecințe sunt importante nu doar asupra  vizualului, ci și asupra înțelegerii pieței ca fenomen istoric și cultural: nu poți să vezi în  întregime o piață, din piață. Excepție fac, desigur, acele orașe istorice unde un turn de catedrală  te lasă să ai o imagine de ansamblu a spațiului, de la o înălțime totuși nu foarte mare. 

Fotografia din dronă e una dintre foarte puținele situații în care limbajul tehnic și cel plastic se  suprapun atât de reușit. Privirea de sus este, aproape fără excepție, spectaculoasă. Perspectiva aeriană 

are însă și avantajul că te face să înțelegi ceea ce, la pas prin piață, poți doar intui: o structură de  profunzime. Și, de aici, încercarea expoziției de a schimba, la figurat de data aceasta, perspectiva  asupra piețelor. Deși există numeroase studii, filme documentare, expoziții referitoare la destinul  unor piețe individuale, o perspectivă de ansamblu, la nivel de continent, a fost de foarte puține  ori încercată. Din acest punct de vedere, expoziția reprezintă o premieră. 

Vor fi expuse la Campus Luigi Einaudi din Torino circa 60 de fotografii. Selecția pornește de la  un număr de 100 de piețe, din peste 20 de țări europene. Expoziția include o importantă  componentă video, în acord cu tendințele contemporane în domeniu: un film cu o durată de  aproximativ 30 de minute care rulează în buclă în expoziție și imagini în mișcare realizate în  diverse piețe din Europa, de tipul time lapse. 

Cătălin D. Constantin este editor de carte și antropolog. Predă cursuri la Facultatea de Litere a  Universității din București. Teza de doctorat, susținută la Facultatea de Litere și publicată în 2013, a  avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX, pornind de la jurnale  inedite de epocă. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie și de a călători, Cătălin  D. Constantin a susținut, în 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism  „Ion Mincu“. 

A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase volume de fotografie dedicate  patrimoniului cultural românesc. Cea mai recentă carte pe care a scris-o, „Orașe în rezumat. Piețe  din Europa și istoriile lor”, reprezintă o lectură culturală și antropologică. Volumul „Ferestre din  București și poveștile lor”, apărut în 2015 sub coordonarea sa, reeditat în 2019, a urcat în câteva  săptămâni de la apariție pe locul 1 în topul vânzărilor de carte din România. Realizează cercetări  antropologice de teren în așezările aromâne din Munții Pindului. De asemenea, coordonează de 5  ani seria săptămânală „Conferințele de joi”, de la Palatul Suțu, Muzeul Bucureștiului. 

A avut expoziții de autor în peste 20 de orașe din România, Spania, Turcia, Bulgaria, Azerbaidjan,  Georgia, Polonia, Grecia, Portugalia. 

Catalogul în italiană este publicat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. Link proiect www.pietedineuropa.eu

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.