Nocturnă la Biserica culturală Cincșor

0

Noaptea muzeelor la sate – 2 septembrie 2023

Sâmbătă, 2 septembrie, în toată țara are loc prima ediție a Nopții muzeelor la sate, o nocturnă dedicată exclusiv patrimoniului cultural din zonele rurale, al cărei inițiator este Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR).

Cu acest prilej, Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor invită publicul la biserica fortificată Cincșor (jud. Brașov), în intervalul orar 17:00-23:00, la un program variat ce include tururi ghidate, expoziții, concert de orgă și degustare de plăcinte săsești. Intrarea este liberă.

Biserica evanghelică din Cincșor este cea mai bine și complet conservată biserică fortificată săsească din zona Făgărașului și una dintre cele mai pitorești din toată Transilvania.

Ce puteți vizita:

– în biserică: expoziția artiștilor participanți la Reședința Internațională de Artă Vizuală Cincșor 2022 – lucrări de Marian Coman (România), Amalia Dulhan (România), Maxim Dumitraș (România), Annette Fournet (SUA), Adrian Ioniță (România), Elisabeth Ochsenfeld (Germania), Cristian Opriș (România) și Inga Shalvashvili (Georgia). Septembrie este ultima lună în care publicul poate vedea această selecție de lucrări, deoarece, la începutul lunii octombrie, în același spațiu va fi vernisată expoziția dedicată ediției din 2023 a reședinței (care are loc în perioada 25 septembrie – 1 octombrie 2023). Reședința Internațională de Artă Vizuală Cincșor este un eveniment ce se desfășoară din 2017 și aduce anual laolaltă artiști care creează inspirați de oamenii, istoria și natura locului.

– în sacristie: expoziția Meșteșugul cositorului în Europa Occidentală și în Transilvania, secolele XVI-XIX, organizată în cadrul proiectului Biserica culturală Cincșor, susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură. Inaugurată special de Noaptea muzeelor la sate, expoziția prezintă o selecție de obiecte din cositor realizate în ateliere transilvănene și europene în secolele XVI-XIX, provenind din colecții parohiale și private. Expoziția este structurată în trei secțiuni: obiecte de uz bisericesc, obiecte de uz casnic și cotidian și obiecte cu rol decorative și ceremonial.

Programul serii:

– orele 17:00, 18:30 și 22:00: tur ghidat Biserica culturală Cincșor și ansamblul ei (limbile română și engleză), cu degustare plăcintă de Cincșor;

– ora 21:00: Concert de orgă cu Klaus Dieter Untch. Orga din Cincșor, recent restaurată, a fost realizată de meșterul Samuel Maetz în 1805.

Lista tuturor participanților din fiecare județ o găsiți pe site-ul oficial al Nopții muzeelor: https://noapteamuzeelor.org/noaptea-muzeelor-la-sate/participanti/

Organizator: Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor

Parteneri: Kultur Project SRL/ Cincșor.Transilvania.Case de Oaspeți, Asociația Renascendis

Susținut de: Ordinul Arhitecților din România, din Timbrul de Arhitectură

Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor este un ONG înființat în anul 2008 pentru a sprijini Biserica Evanghelică Fortificată din satul Cincșor și comunitatea locală de aici.

Împreună cu Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincșor a reușit să acceseze fonduri europene pentru restaurarea bisericii între anii 2011-2013. În anii 2014-2015, în colaborare cu partenerii săi instituționali, Asociația Moritics și WWF Romania, asociația a reușit să atragă finanțări suplimentare (prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român sau de la sponsori precum Telekom) pentru restaurarea parțială a fortificației bisericii și deschiderea unui centru turistic de importanță zonală în incinta fortificației. Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor a fost organizator și co-organizator al unui număr important de evenimente culturale găzduite de biserica fortificată Cincșor în efortul de revitalizare a acesteia și transformare, conform unui concept inovativ și inedit, în biserică culturală

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.