Meet, Point & Shoot Brașov: atelierul de film documentar pentru adolescenți susține incluziunea socială a refugiaților ucraineni

0

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania revin anul acesta cu o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Brașov, Oradea, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni

Până pe 28 septembrie sunt deschise înscrierile pentru atelierul din Brașov, care se va desfășura în perioada 16 – 20 octombrie la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, cu sprijinul co-organizatorului local Asociația Culturală Artburg. Atelierul este coordonat de Ana Gurdiș (regizoare de film documentar) și Andrei Inizian (regizor și scenarist) și este destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani.

Meet, Point & Shoot oferă tinerilor o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic. Programul conceput de traineri aduce în atenția participanților reprezentarea realității prin aparatul de filmat și implicațiile sale. 

Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere despre drepturile omului, într-un cadru non-formal. Participanții vor lucra atât individual, cât și în echipe, printr-o serie de exerciții de filmare pe teren și de montaj, care mai apoi sunt puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic.

Cum se aplică la atelier?

În vederea selecției, îi invităm pe cei interesați să completeze în limba engleză formularul: https://forms.gle/xqE3AJ3hYME9Yetg6. Atelierul se va desfășura în limba engleză, dar pe tot parcursul acestuia va fi prezent și un shadow teacher (facilitator) vorbitor de limbă ucraineană. Nu există taxă de înscriere sau de participare. Pentru întrebări legate de aplicație, vă rugăm să ne scrieți pe adresa atelier@oneworld.ro.

Traineri:

Ana Gurdiș este o regizoare de film documentar originară din Republica Moldova, care în prezent locuiește la București. Deține o diplomă în jurnalism și una în regie de film. A finalizat UNATC în 2021 și tot atunci a debutat cu documentarul „Eva noastră”, despre provocările unei familii cu dizabilități din nordul Moldovei, care și-a avut premiera mondială la TIFF, ulterior a fost proiectat în festivaluri ca ASTRA, DOK.fest München, MOLDOX, DokuBaku și poate fi vizionat pe platformele East Silver Doc și Agora Doc Market. În prezent Ana lucrează la cel de-al doilea lungmetraj documentar și experimentează noi forme de exprimare audio-vizuală. Ana deține o formare de trainer în educație media, obținută în cadrul mai multor ateliere organizate de DW Akademie și este absolventa atelierelor de dezvoltare de film documentar: Talent Nest, East West Talent Lab, Moldox Lab, Transilvania Talent Lab.

Andrei Inizian este un regizor și scenarist român născut în Brașov, în 1993. Absolvent al UNATC „I. L. Caragiale” București, secția Regie de Film, s-a făcut remarcat prin filmul de Master „Aprilie, vis”, pentru care a fost nominalizat la premiul „Tânără Speranță” din cadrul Premiilor Gopo, ediția 2019. În prezent, se află în post-producție cu cel mai recent scurtmetraj al său și co-produce un proiect independent de film documentar.

Proiectul este finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Atelierele Meet, Point & Shoot fac parte dintr-o serie mai amplă de programe pe care One World Romania le organizează în această toamnă. În afară de ateliere, vor avea loc ediții ale festivalului de film documentar și drepturile omului, cu proiecții și dezbateri, în Oradea (6-8 oct.), Brașov (13-15 oct.) și Timișoara (2-5 nov.). Același subiect al refugiaților va fi și tema principală a dezbaterilor. Mai multe detalii în curând, pe paginile noastre de Facebook și Instagram. Un alt atelier pentru adolescenți va avea loc în București, în februarie 2024.

ORGANIZATOR

Asociația One World Romania

CO-ORGANIZATOR LOCAL

Asociația Culturală Artburg

PROIECT FINANȚAT PRIN 

Programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

PARTENERI

UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Centrul Comunitar „Brașov pentru Ucraina” CATTIA

PARTENERI MEDIA NAȚIONALI

Radio România Cultural, Libertatea, Agerpres, Zile și Nopți, Scena9, LiterNet, All about Romanian Cinema

Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.

Asociația Culturală Artburg a luat ființă în 2016 și are ca scop organizarea de evenimente culturale în domeniile film, teatru, arte vizuale, precum și educație. Până în prezent, Asociația a derulat mai multe programe de proiecție de film urmate de dezbateri cu experți în varii domenii. Asociația organizează în special proiecții de film documentar, contribuind la formarea unui public interesat și fidel acestui tip de cinema și de dezbatere cu implicare activă a spectatorilor. Printre proiectele organizate pe plan local de Artburg se numără micro-festivalul de film documentar și drepturile omului One World Romania, programul internațional KineDok, programul British Documentary al British Council Romania, sau festivalul de film inițiat de cineastul Cristian Mungiu, Les Films de Cannes a Brașov.

În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte. În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină. Pentru mai multe informații, accesați www.instaredebine.ro.

Meet, Point & Shoot у м. Брашов: практикум з документального кіно для підлітків з метою сприяння соціальній інтеграції українців в Румунії

14 вересня 2023

Студії з документального кіно для підлітків, організовані Асоціацією «One World Romania», набувають цього року нового формату та мають на меті створення нових контекстів для міжкультурного обміну та сприяння соціальній інтеграції українців, які знайшли тимчасовий прихисток в Румунії. Кожен з 4-х практикумів (в містах Брашов, Орадя, Тімішоара та Бухарест) об’єднає 16 учасників, 8 з яких – українці.

 

Реєстрацію на студії в м. Брашов, які відбудуться з 16 по 20 жовтня на «Мультикультурний центр Трансільванського університету в Брашові» (Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov), відкрито до 28 вересня. Студії для молодих людей віком від 14 до 19 років координуватимуть Ана Ґурдіш (режисерка документального кіно) та Андрей Інізіан (режисер і сценарист).

 

Практикум «Meet, Point & Shoot» має на меті познайомити молодь з основами аудіовізуальної мови та граматики на теоретичному та практичному рівнях. Програма, розроблена тренерами, привертає увагу учасників до відтворення реальності за допомогою камери.

 

Заплановані студії не є конкурсним, а радше покликані об’єднати учасників задля вільного висловлювання та обговорення прав людини за неформальних обставин. Учасники працюватимуть як індивідуально, так і в командах, та виконуватимуть серію вправ з фільмування та монтажу на місцях, які потім обговорюватимуться та аналізуватимуться з формальної, граматичної та етичної точок зору.

 

Як подати заявку на участь у студіях?

Для відбору учасників просимо усіх зацікавлених осіб заповнити анкету англійською мовою: https://forms.gle/xqE3AJ3hYME9Yetg6. Студії вестимуться англійською мовою, однак на усіх практикумах буде пристуній україномовний викладач (фасилітатор). Реєстраційний внесок або плата за участь не стягується. Будь-які питання щодо участі у студіях просимо адресувати на електронну скриньку atelier@oneworld.ro.

 

Traineri:

 

Ана Ґурдіш (Ana Gurdiș) – режисерка-документалістка родом із Республіки Молдова, нині мешкає в Бухаресті. Пані Ана має ступінь з журналістики та кінорежисури. У 2021 році вона закінчила Національний університет театру і кіно «І. Караджале» (UNATC). Тоді ж вона дебютувала з документальним фільмом «Наш вечір» про проблеми родини з інвалідністю на півночі Молдови, світова прем’єра якого відбулася на фестивалі TIFF, а згодом його було показано й на фнших фестивалях, таких як ASTRA, DOK.fest München, MOLDOX, DokuBaku. Фільм доступний для перегляду на платформах East Silver Doc та Agora Doc Market. Зараз Ана працює над своїм другим повнометражним документальним фільмом та експериментує з новими формами аудіовізуального вираження. Ана має кваліфікацію тренера з медіаосвіти на кількох практичних семінарах, організованих DW Akademie, а також є випускницею майстер-класів з розвитку документального кіно Talent Nest, East West Talent Lab, Moldox Lab, Transilvania Talent Lab.

 

Андрей Інізян (Andrei Inizian) – румунський режисер і сценарист, народився в Брашові в 1993 році. Закінчив факультет кінорежисури Національного університету театру і кіно «І. Караджале» (UNATC „I. L. Caragiale”) в Бухаресті, відділення кінорежисури. Своє ім’я він зробив завдяки своєму магістерському фільму «Квітень, мрія», за який був номінований на нагороду «Молода надія» на премії Gopo Awards 2019 року. Наразі він перебуває на стадії пост-продакшну свого останнього короткометражного фільму та є співпродюсером незалежного документального кінопроекту.

 

Проєкт фінансується в межах програми «На добро» за підтримки Кауфланд в Румунії, що впроваджується Фундацією розвитку громадянського суспільства.

 

*****

 

Студії «Meet, Point & Shoot» є частиною серії програм, організованих Асоціацією «One World Romania» цієї осені. Окрім студій та практикумів в містах Орадя (6–8 жовтня), Брашов (13–15 жовтня) та Тімішоара (2–5 листопада) також відбудеться фестиваль документального кіно та прав людини, з показами та обговореннями. Тема вимушеного переселення буде головною темою дебатів. Більше інформації про фестиваль та заплановані заходи шукайте незабаром на наших сторінках у Facebook та Instagram. Ще один практикум для підлітків відбудеться в Бухаресті в лютому 2024 року.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.