Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

La Observatorul Astronomic Galați s-a descoperit variabilitatea unei stele vizibilă cu ochiul liber în jurul căreia orbitează o exoplanetă

0

În luna aprilie a anului 2021, la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați a fost descoperită variabilitatea stelei HD 33564 (având numele intern de Galați V24), care poate fi văzută cu ochiul liber atunci când observăm cerul departe de poluarea luminoasă a marilor orașe. Magnitudinea aparentă (strălucirea aparentă) a acestei stele din constelația Girafa (Camelopardalis) este de 5,09m, iar atunci când observăm cerul cu ochiul liber din zone întunecate, magnitudinea stelelor pe care le putem vedea este mai mare de 6 m. Constelația Girafa este circumpolară pentru țara noastră, ceea ce înseamnă că steaua HD 33564 este vizibilă tot timpul anului din România. Această stea este ușor de identificat pe cer deoarece se găsește foarte aproape de steaua Polaris cunoscută publicului larg sub numele de Steaua Polară.

Pentru analiza curbei de lumină, cu ajutorul căreia a fost stabilită tipul variabilității și amplitudinea, au fost utilizate observații fotometrice în filtru V realizate la Observatorul Astronomic Galați și date de fotometrie de la satelitul științific Hipparcos. HD 33564 este o stea strălucitoare și observarea fotometrică a fost dificil de realizat. Amplitudinea de 0,01m și perioada de variaţie a strălucirii stelei de 1,13 ore sunt mici ca valoare și din acest motiv, până în acest moment nu a putut fi descoperită variabilitatea acestei stele.

În urma observațiilor astronomice și analizei datelor s-a stabilit că steaua HD 33564 este o stea variabilă cu amplitudine mică de tip Delta Scuti (DSCT), variaţia luminozităţii fiind rezultatul unor procese interne care se desfăşoară în interiorul stelei. Această stea este situată la o distanță de aproximativ 68,3 ani-lumină, fiind o stea relativ apropiată față de Pământ. În luna septembrie a anului 2005 a fost descoperită o planetă masivă care orbitează această stea. Planeta are masa de 9,1 ori mai mare decât masa lui Jupiter și orbitează steaua HD 33564 în 388 de zile  Planetele din afara Sistemului Solar se numesc exoplanete sau planete extrasolare. Acestea orbiteaza alte stele, iar până la 1 aprilie 2021 existau 4.704 de exoplanete confirmate.

Toate datele obținute despre această stea au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO – American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile. Echipa care a realizat toate aceste lucruri a fost formată din Ovidiu Tercu – coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi și Gabriel Neagu, membru al Astroclubului ”Călin Popovici” (principalul program educațional care se derulează în cadrul Secției Planetariu/Observator Astronomic). Până în acest moment la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi au fost descoperite 24 stele variabile.

Mai multe detalii tehnice despre această stea variabilă:

https://www.aavso.org/vsx/index.php?view=detail.top&oid=2217836

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.