Începe o nouă ediţie a Festivalului de Film și Istorii, un eveniment cultural altfel

0

15 zile, peste 120 de evenimente, peste 100 de artiști și invitaţi speciali la Râşnov, Braşov, Codlea, Feldioara şi Bran

Un festival la ediţia a 15-a: filme, proiecte artistice, concerte, dezbateri, teatru, cărţi, şcoală de vară ş.a.

Vorbitorincii (Cătălin Striblea & Radu Paraschivescu), Maia Morgenstern, Nicu Alifantis, Pasărea Rock, Ada Milea, Mădălina Pavăl, Irina Margareta Nistor, Robin and the Backstabbers, Adrian Cioroianu, Gelu Duminică alături de mulţi alţi invitaţi speciali.

Cultură de calitate într-un cadru natural deosebit fără „zgomote” inutile

Un spaţiu al dialogului civilizat, nu al talibanismului

Trăim într-o societate care pare tot mai puțin deschisă către dialog echilibrat, în care fiecare își apără și impune adevărul propriu iar nuanțele dispar. Există doar alb sau negru, buni sau răi, cei care gândesc ca noi și ceilalți, iar „dreptatea” este impusă de cel mai puternic.

Cum am ajuns aici? Este evoluția tehnologică un motiv? Sistemul educațional, ritmul vieții, mass media, liderii de opinie, organizații din umbră care incită la ură și radicalizare? Ce s-a întâmplat în trecut în situații similare? Cine câștigă și cine pierde într-un astfel de mediu contondent în care pojghița de umanitate dispare la primele semne de criza și redevenim animale de pradă?

Sunt întrebări care ne preocupă și care au nevoie de răspunsuri pentru a putea spera la o societate mai empatică care să se dezvolte echilibrat. Sunt răspunsuri pe care le vom căuta la ediția a XV-a a Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov. O ediție despre dialog civilizat.

La FFIR 2023 am pregătit peste 60 de proiecţii de film, 16 dezbateri cu peste 60 de invitați speciali, 10 evenimente speciale, 15 concerte, 5 reprezentații de teatru, peste 60 de artiști implicati, 40 de studenți şi liceeni, expoziţii ș.a. Toate acestea vor fi găzduite la Râșnov (Cetate, Cinema Amza Pellea, Școala Peter Thal, Biserica Evanghelică, Centrul Schubz, Piața Unirii), Brașov (Bastionul Țesătorilor), Codlea (Promenadă, Casa de Cultură), Feldioara (Cetate) și Bran (Castel). Un eveniment pentru Ţara Bârsei.

Festivalul va debuta cu un concert electro-acustic al trupei om la lună în spațiul deosebit al Bastionului Țesătorilor din Braşov urmat de proiecția în avanpremieră a filmului „Un an, o noapte / Un año, una noche”. Evenimentele la Braşov se vor desfăşura până în 18 august, la Râşnov în perioada 18 – 27 august, la Codlea şi Feldioara între 18 si 20 august iar la Bran în 23 august. Organizatorii au pregătit şi o infrastructură de live streaming pentru cei care nu pot ajunge. Programul final este publicat pe www.ffir.ro şi canalele social media ale Festivalului.

Festivalul de Film și Istorii este un eveniment certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe și Eveniment Responsabil, organizat de Primăria Râșnov, Asociația Mioritics și Asociația Râșnov Society. FFIR are susținerea unor parteneri importanți: Banca Comercială Română, MedLife, Banca Transilvania, Ford Braşov, Muzeul Ororilor Comunismului în România, Muzeul Județean de Istorie Braşov, Friedrich Naumann Foundation for Freedom, Ambasada Spaniei, Ambasada Israelului, Ambasada Suediei, Institutul Polonez ş.a.

Eveniment finanțat de Consiliul Județean Brașov și Centrul Național al Cinematografiei.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.