Conferința „Personalități evreiești în viața orașului Iași” la sediul ICR Tel Aviv

0

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza și găzdui, în data de 22 februarie, de la ora 17:00, conferința „Personalități evreiești în viața orașului Iași” susținută de Alfred Poplingher împreună cu Gigi Cernes, originari din Iași, unii dintre cei mai activi și cunoscuți membri ai comunității românești din Israel.

Evenimentul va avea loc în limba română și va consta în prezentări distincte, după cum urmează:

Personalități ale comunității evreilor din Iași sec. XIX – mijlocul sec. XX pe fundalul istoriei și evoluției întregii obște;

– Personalități ale vieții medicale din Iași – membrii ai comunității evreilor – susținute de Alfred Poplingher;

Personal didactic evreu în învățămîntul superior ieșean;

Evrei în viața artistică și sportivă a Iașului – susținute de Gigi Cernes.

Alfred-Rennert Poplingher s-a născut în orașul Dorohoi în 1952, dar de la vârsta de trei luni și până la emigrarea în Israel (în 1980), a trăit la Iași. Este absolvent al Facultății de Medicină din Iași, iar în Israel a profesat medicină internă și geriatrie în cadrul propriului cabinet. În ultimii doi ani a început colaborarea cu reviste de literatură din Israel, România, Germania și Canada care i-au publicat eseuri, articole de opinie și poezii.

Gigi Cernes, născut la Iași în 1947, este absolvent al Institutului Politehnic „Gh. Asachi” din Iași. A emigrat în Israel în 1979. Din 2016 este membru al AMIR (Organizația Israelienilor Originari din România), în cadrul căreia a ocupat diverse funcții și s-a implicat activ în organizarea a diverse activități legate de orașul Iași, precum simpozionul „Omagiu Comunității Evreilor din Iași”, desfășurat în 2017 la Cinemateca Tel Aviv, în colaborare cu ICR Tel Aviv. A fost invitat la „Simpozionul Internațional – Pogromul Iași ”(30.06.2021) al Universității din Iași și este autorul capitolului „Inscripții ale memoriei Pogromului” apărut în 2022, la Editura Universitară Iași. Totodată, are o intensă activitate publicistică, contribuind cu articole la Revista Prietenia a Comunității Evreilor din Iași, cât și la ziarul Viața Noastră.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.