Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cetatea dacica Capidava va fi reabilitata cu bani europeni

0

Investiţie în judeţul Constanţa. Autorităţile îţi propun deschiderea unui circuit turistic la principalele situri arheologice de la malul mării. În acest sens, situl cetăţii Capidava va fi reabilitat. Lucrările vor costa peste 74 milioane de lei, banii fiind din fonduri europene.

„Capidava a fost un centru fortificat geto-dac, apoi cetate romană, pe malul drept al Dunării dobrogene, pe locul unde se află astăzi satul cu acelaşi nume Capidava. În timpul Imperiului Roman a avut un rol important pe linia de apărare a Dunării, potrivit wikipedia.org.

Existenţa fortificaţiei romane traianee şi a aşezării civile în curs de urbanizare este atestată de mai multe surse antice, în special itineraii, din secolul III până în secolul X, ppotrivit cjc.ro

RomaniaLibera a publicat un articol despre proiectul de restaurare a cetăţii, articol din care aflăm câteva date despre istoria cetăţii – Fortăreaţa Dunării.

Capidava este una dintre cele mai vechi fortificaţii geto-dacice de pe cursul Dunării. „Capidava” este denumirea getă pentru „cetatea de la cotitură”, nume ales de faptul că cetatea a fost construită chiar la cotul Dunării, pe o faleză înaltă. Generalii romani care au condus primele expediţii împotriva geţilor au apreciat avantajele strategice oferite de această poziţie de pe cursul apei şi au transformat-o într-o veritabilă fortăreaţă. Izvoarele istorice spun că însuşi împăratul Traian i-ar fi supravegheat pe militarii Legiunilor XI Claudia şi V Macedonica în timpul lucrărilor de consolidare şi modernizare a zidurilor.

PS: Mulţumim Oana Petria pentru informaţie!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.