Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cele mai premiate documentare ale anului vin la fARAD!

0

fARAD
Festival de film documentar
Arad 2015

În perioada 15-18 octombrie se desfășoară la Arad a doua ediție a festivalului de film documentar fARAD, fondat în 2014 de Romanian Film Initiative / FilmETC (Corina Șuteu, Mihai Chirilov și Oana Radu) şi produs de 111Film, sub direcţia artistică a Monei Nicoară.

Capture
Un festival original în peisajul naţional, a cărui identitate se inspiră din poziţia de frontieră a Aradului, fARAD explorează și în acest an diverse forme cinematografice de reprezentare a realităţii şi modalităţi de a transcende limitele şi graniţele — formale sau naţionale. fARAD prezintă filme documentare, hibride şi experimentale, reunite sub sloganul FILME CONECTATE LA REALITATE.

Tema acestei a doua ediţii a festivalului este PORTRET / PEISAJ (PORTRAIT / LANDSCAPE) și este inspirată de constrângerile formale ale documentelor digitale, dar, mai ales, de abordările specifice ale celor mai importante documentare internaționale din ultimul an, care vor fi prezentate publicului arădean: imaginea “pe lung” și “pe lat”, perspectiva de adâncime și unghiul larg, concentrarea pe context sau pe individ.

Proiecțiile au loc la Cinema ARTA, intrarea fiind liberă, iar în deschidere va fi prezentat filmul Primarul chinez, documentar premiat la Sundance în acest an pentru accesul excepțional la un personaj care ia în piept un peisaj urban halucinant și, în același timp, comunismul și noul capitalism din China. Închiderea festivalului e rezervată unui eveniment hibrid cu Omul cu camera de filmat (1929) al lui Dziga Vertov, capodopera de montaj a școlii sovietice, prezentată cu acompaniament live asigurat de DJ Dubase.

Alte șapte documentare prezentate și premiate la cele mai importante evenimente de profil din lume vor completa programul celor patru zile de festival, care poate fi accesat la adresa www.farad.ro: Amy, film de montaj despre destinul tragic al starului muzical Amy Winehouse (Cannes 2015); Bondoc, portret emoționant și totodată riguros formal al unui vechi șahist român (TIFF 2015); Citizenfour, documentarul-thriller despre avertizorul de conștiință Edward Snowden (Oscar 2015 pentru cel mai bun documentar); Call Me Marianna, povestea năucitor de umană a unei transexuale poloneze (Locarno 2015, cel mai bun film și premiul publicului la festivalul de la Cracovia); Drifter, un bildungsroman despre ce înseamnă să fii adolescent cu puține șanse, dar multe vise (premiat la IDFA 2014, cel mai mare festival de film documentar din Europa); Secretul nasturelui de sidef, o meditație despre relația dintre peisaj, istorie și identitate în regia veteranului cineast chilian Patricio Guzman (Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, Berlin 2015); Virunga, documentar de acțiune despre o rezervație naturală sub amenințarea războiului civil din Congo (nominalizat la Oscar 2015).

Programul de proiecții va fi dublat, și în acest an, de workshop-uri și mese rotunde specializate și va găzdui Atelierul fARAD, întâlnirea deja tradițională a documentariștilor arădeni.

fARAD este un eveniment conceput de Corina Șuteu prin Romanian Film Initiative / FilmETC (organizatorii festivalului de film românesc MAKING WAVES din New York) şi este organizat sub patronajul Primăriei Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură, fiind produs în parteneriat cu 111Film și kinema ikon. Mihai Chirilov este președintele festivalului, iar Mona Nicoară – directorul artistic. fARAD beneficiază de sprijin logistic din partea Asociaţiei Arad Capitală Europeană a Culturii 2021.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.