Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Biserici de lemn din România“ de Kiki Vasilescu la Cinemateca ICR Viena

0

Institutul Cultural Român de la Viena prezintă în parteneriat cu Biroul pentru promovare şi informare turistică al României şi Ambasada României în Austria, în data de 23 iunie, de la ora 18.00, la sediul ICR Viena, proiecţia filmului documentar „Biserici de lemn din România“ (regia Kiki Vasilescu, 2016).

Afis Biserici de lemn din Romania

„Biserici de lemn din România“ este o incursiune aparte într-un teritoriu al ţării noastre cu un peisaj natural, dar mai ales cu monumente tipice României: bisericile de lemn construite în secolele XVII-XVIII. În deschiderea evenimentului, Simion Giurcă, directorul Biroului pentru promovare şi informare turistică al României va susţine o prelegere despre România ca destinaţie turistică.

Documentarul, în regia lui Kiki Vasilescu, având-o ca producător pe Cristina Iordache, prezintă monumentele, dar şi cadrul natural şi micile comunităţi în care continuă să funcţioneze aceste biserici. Filmări aeriene realizate cu drone sunt fără precedent pentru aceste obiective. Ritmul documentarului este dinamic, peisajele mirifice alternând cu testimoniale. Interviurile au fost realizate cu persoane care au legatură directă cu bisericile de lemn: Ion Blăjan (şeful secţiei Patrimoniu al Muzeului Țăranului Român), preoţi care slujesc în bisericile de lemn, arhitecţi, dar şi localnici, buni cunoscători ai istoriei satului lor.

Proiectul este o producţie East Movies, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi sprijinit de Muzeul Ţăranului Român, Fundaţia Pro Patrimonio şi Ordinul Arhitecţilor din România. Obiectivul documentarului este să pună pe harta turistică a României aceste construcţii unice, monumente foarte valoroase din punct de vedere arhitectural şi istoric, dar necunoscute publicului. „Biserici de lemn din România“ a fost nominalizat în luna aprilie a acestui an la South East European Film Festival Los Angeles la categoriile cel mai bun documentar şi cea mai bună imagine pentru documentar.

Cu peste 10 ani de experienţă în televiziune şi cinema, Kiki Vasilescu a lansat primul film independent de lungmetraj în anul 2014. „Terapie pentru crimă“ i-a adus premiul pentru cel mai bun regizor străin la Festival of Globe din San Francisco, SUA, precum şi o nominalizare pentru film străin la Burbank International Film Festival, SUA. În prezent, Kiki Vasilescu lucrează în California şi în România, îmbinând creativitatea cu tehnica filmărilor complexe.

Cu experienţă în zona cercetării de piaţă şi a marketingului de pe piaţa corporaţiilor din România, Cristina Iordache îşi foloseşte cunoştinţele pentru a produce filme de lungmetraj şi documentare atât în România, cât şi în Statele Unite ale Americii.

Filmul este subtitrat în limba engleză.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.