Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Baie de cultură romani la Vama Veche

1

După aproape două luni de perindare prin stațiuni, Zilele Romano ButiQ au ajuns la Vama Veche pentru o baie de cultură meșteșugărească în stil romani, în parteneriat cu Festivalul Stufstock.

Până pe 28 august îi așteptăm la Zilele Romano ButiQ  pe toți cei curioși să vadă și să cunoască îndeaproape meșteșugurile romilor: expoziții de obiecte și fotografie, povești și secrete despre meșteșuguri, ateliere de ucenicie în argint, lemn, nuiele de răchită și fier – totul sub îndrumarea atentă a meșteșugarilor profesioniști. Pe lângă toate acestea, am pregătit multe evenimente care îi vor distra pe vamaioți, oferindu-le în același timp ocazia de a înțelege mai bine cultura romani.

Joi, 25 august, de la 20:30, actrița Alina Șerban joacă pe scena de la Corsarul “Declar pe propria răspundere – un spectacol de teatru care prezintă istoria maturizării unei fete de etnie romă între curtea de spoitori din cartierul Tei în care locuiește și lumea ”majoritarilor” în care învață și lucrează. Între lupta cu sărăcia din curte și lupta cu prejudecățile din exterior. Între respingerea și asumarea propriei identități etnice și culturale.

Tot joi, la miezul nopții la Roata, trio-ul “The Vintage Spirit” (Adi Flautistu – contrabas, Costinel Mirea – vioară și Ciprian Pop – chitară) vor umple noaptea din Vamă cu acorduri de minor swing, bebop sau jazz manouche. Ei vor interpreta compoziții proprii, dar și piese scrise de Django Reinhardt, Charlie Parker sau Duke Ellington.

Sâmbătă, de la ora 20:00, celebrul muzician Damian Draghici vine sa ne împărtășească din bogăția unei vieți tumultuoase și fascinante. Aveți ocazia să stați de vorbă și să-i adresați o întrebare singurului muzician român laureat Grammy.

Duminică de la ora 21:00, tot la Roata, încheiem șederea pe litoral cu trupa Romano ButiQ într-un concert balkan-rock care va fi totodată și petrecerea de închidere a Festivalului Stufstock.

Haideți la Vama Veche până pe 28 august – avem cultura meșteșugărească romă din belșug!

Zilele Romano ButiQ la Vama Veche sunt organizate de către KCMC în parteneriat cu Festivalul Stufstock, în cadrul proiectului  „Romano Cher – Casa Romilor”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 (56327) – “Investește în oameni”. Proiectul are ca obiectiv principal readucerea meseriaşul tradiţional de etnie romă pe piaţa economică şi în viaţa activă a comunităţii.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. avatar

    „cultură romani „? Voi asa numiti aceasta subcultura a tiganilor? Daca aveau o asa cultura nu ar fi fost izgoniti de peste tot.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.