4 personalități rome contemporane au ajuns personaje în povești pentru copii

0

Patru cărți ilustrate pentru copii având ca personaje personalități rome contemporane se lansează oficial în 22 octombrie 2022. Cele patru cărți vor ajunge să fie citite câtorva mii de copii din 300 de grădinițe din comunități defavorizate din România.

1800 de exemplare ale celor patru cărți sunt distribuite în mod gratuit ca parte a proiectului ROMA S/HEROES, inițiat de Asociația Cu Alte Cuvinte (CUAC).Cărțile vor fi însoțite de ghiduri pedagogice cu activități jucăușe și vor fi distribuite în grădinițe prin intermediul asociației OvidiuRo. Cărțile și materialele pedagogice vor fi completate de ateliere de formare online pe tema educației pentru diversitate și a identității de etnie pentru educatoarele care folosi cărțile. 

Ceea ce face acest proiect unic este că cele patru cărți au fost scrise de nouă tineri romi după ce au făcut cercetat și intervievat cele patru personalități rome pe care le admiră de când erau copii.

Ștefan Mihalache (Connect-R), Nicoleta Bițu, Sorin Sandu și Loredana Mihaly sunt cele patru personaje de poveste care și-au împărtășit poveștile de viață cu cei nouă tineri autori. Iar acestea au fost inspirația în crearea colaborativă a poveștilor în cadrul mai multor ateliere de scriere creativă, ce au avut ca îndrumătoare pe scriitoarea Iulia Iordan și jurnalista Delia Marinescu.

Deși nu sunt într-un circuit comercial, cele patru cărți vor fi disponibile online, în format digital timp de șase luni de la lansarea lor, așa cum a fost cazul tuturor cărților pentru copii create la inițiativa asociației Cu Alte Cuvinte (CUAC).

Ce reprezintă aceste cărți?

Din punctul meu de vedere, acestea sunt patru dintre cele mai frumoase povești editate la noi în acest an, nu din motive estetice neapărat, pentru că aici oamenii nu se vor pune niciodată de acord, comerciale nici atât, ci pentru felul în care au fost concepute ele și mai ales încrederea cu care a fost împachetat procesul de scriere. Iată de ce nu ar trebui să fie scoase doar povești comerciale, „garantate” de cerința pieței, „neproblematice” etc. Pentru că și aceste povești au rolul lor: cresc scriitori, cresc cititori, cresc noi relații între ei, iar asta este esențial pentru a putea vorbi mai apoi despre „piață”. (Iulia Iordan, îndrumătoare și editor în cadrul proiectului).

Lansarea va avea loc în 22 octombrie, ora 11.00, în București, la Muzeul Literaturii Române. Evenimentul se bucură de prezența autorilor, ilustratorilor și a două personaje surpriză din cele patru cărți. 

„Lada de cărți” spune povestea Loredanei Mihaly, care a format prima generație de tineri romi activiști din Baia Mare și a acumulat 22 de ani ca profesor-mentor sub egida Centrului de Resurse pentru Comunitățile de Romi din Cluj. 

Cartea „Lada de cărți” este ilustrată de Ana-Maria Calistru și scrisă de Bianca Bărbosu, Andra Beatrice Dima și Florin Varga.

„Clopoțelul lui Nico” spune povestea Nicoletei Bițu, cunoscută pentru activismul său, timp de 31 de ani și pentru activitatea sa în organizații precum Romani CRISS, Open Society Foundation, Consiliul Europei, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Comisia Europeană și Romano ButiQ.

Cartea „Clopoțelul lui Nico” este ilustrată de Oana Ispir și scrisă de Mirela Busuioc, Albert Morteanu și Georgiana Vatală.

„Să îți pui o dorință!” spune povestea lui Ștefan Mihalache, artist muzical cunoscut pentru  hituri precum ca „Dacă dragostea dispare“ (alături de Alex Velea), „Burning love“, dar și pentru asumarea publică a identității sale etnice ce a fost mediatizată de televiziuni naționale și internaționale. 

Cartea „Să îți pui o dorință!” este ilustrată de József Vass și scrisă de Francisca Călin.


„Suraj, copilul care a atins soarele” spune povestea actorului Sorin Aurel Sandu, care va rămâne în istorie pentru traducerea în premieră a unei piese de teatru a unui autor român în limba romani. Piesa este „O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale, și a fost pusă în scenă cu actori romi. 

Cartea „Suraj, copilul care a atins soarele” este ilustrată Georgiana Chițac și scrisă de Nicoleta Ene și Iasmina Stoican.

Accesarea gratuită a cărților, în format digital, se va face pe site-ul  asociației  Cu Alte Cuvinte, secțiunea Resurse: https://www.cualtecuvinte.com/cartigratuite

***

Asociația Cu Alte Cuvinte (CUAC) facilitează, din anul 2016, crearea de cărți pentru copii care le cultivă empatia și pun în valoare povești cu teme actuale. Peste 15 000 de copii au citit cel puțin o carte publicată de CUAC. Iar peste 8000 de cărți ilustrate pentru copii au fost donate, exclusiv în medii defavorizate, în special în grădinițe. Asociația este dedicată educației în spiritul diversității și empatiei față cei mai puțini apreciați și valorizați din punct de vedere social. Și o face prin implicarea cadrelor didactice din ciclul preșcolar și primar.

Proiectul ROMA S/HEROE este inițiat de Asociația Cu Alte Cuvinte (CUAC) și este realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Site: www.cualtecuvinte.com 

Facebook: https://www.facebook.com/cualtecuvinte 


CĂRȚILE – în format digital
Cărțile sunt disponibile gratuit, în format digital timp de șase luni (octombrie 2022- martie 2023)
Cartea „Lada de cărți” (povestea Loredanei Mihaly)
Cartea „Clopoțelul lui Nico” (povestea Nicoletei Bițu)
Cartea „Să îți pui o dorință!” (povestea lui Ștefan Mihalache – Connect-R)
Cartea „Suraj, copilul care a atins soarele” (povestea actorului Sorin Aurel Sandu)

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.