Ziua Națională a Educației Financiare: peste 4.300 de copii și adulți din zonele rurale, educați financiar de bibliotecare prin Școala de Bani din Bibliotecă.

0

58 de ateliere desfășurate chiar astăzi.

  • De Ziua Națională a Educației Financiare, BCR, prin Școala de Bani, a organizat cea de-a treia ediție EduFinFest, în parteneriat cu Fundația Progress;

  • Peste 4.300 de adulți și copii din 90 de comunități rurale și mic urbane, din 33 de județe, au învățat, în ultimul an, noțiuni de educație financiară, prin intermediul proiectului Școala de Bani din Bibliotecă, dezvoltat de Fundația Progress, sprijinit de BCR, prin Școala de Bani;

  • 58 de ateliere de educație financiară susținute de bibliotecare au avut loc în comunitățile rurale, în paralel cu EduFinFest desfășurat în București. 

București, 11 aprilie 2024 – BCR, prin Școala de Bani, cel mai amplu program de educație financiară din România, în colaborare cu Fundația Progress, a organizat cea de-a treia ediție a EduFinFest de Ziua Națională a Educației Financiare. 

Evenimentul și-a propus să ofere o platformă dedicată educației financiare în România, fiind scoase în evidență rezultatele unui studiu amplu desfășurat în 90 de biblioteci publice rurale și mic urbane din țară, din 33 de județe.

Studiul a fost realizat de Fundația Progress la finalul programului Școala de Bani din Bibliotecă (SBB), o inițiativă prin care copiii și adulții din mediul rural au parte de educație financiară care să îi ajute în managementul propriilor finanțe și dezvoltarea competențelor digitale pentru folosirea serviciilor bancare online.

90 de bibliotecare din mediul rural au fost formate, cu sprijinul BCR, pentru a deveni traineri de educație financiară în comunitățile lor. Bibliotecarele participante au primit instruire și sprijin pentru a putea oferi comunităților rurale informații și sfaturi utile privind gestionarea finanțelor personale, economisirea, investițiile și utilizarea serviciilor bancare online.

Camelia Crișan, CEO al Fundației Progress, și Claudiu Gherman, Managerul de proiect al SBB din cadrul Fundației Progress, au prezentat impactul proiectului în urma căruia copiii și adulții din comunitățile rurale și mic urbane au învățat noțiuni de educație financiară. 

Principalele concluzii ale studiului:

  • Peste 4.300 de participanți, atât copii cât și adulți, au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a cunoștințelor financiare în urma cursurilor din cadrul proiectului. 

  • Au participat copii între 10 – 16 ani și adulți care au învățat noțiuni din cursul dezvoltat de BCR prin Școala de Bani. Atât copiii, cât și adulții și-au îmbunătățit semnificativ cunoștințele financiare după participarea la cursuri. 

  • Aceștia au dobândit mai multe cunoștințe la finalul cursului, îl percep ca fiind util și le crește încrederea în capacitatea lor de a lua decizii financiare mai bune.

Adulții au învățat:

  • Noțiuni din 2 cursuri ale Școlii de bani: „Relația mea cu banii” și „Echilibrat la cumpărături”. 

  • Cum să-și creeze cont pe ghiseul.ro.

  • Care sunt pericolele online: tentative de fraudă electronică, site-uri false, metoda accidentul și furtul de identitate online.

Copiii au învățat noțiuni din cursul „Inteligența financiară pentru copii”, dezvoltat de BCR prin Școala de Bani.

  • Proiectul s-a derulat în 90 de biblioteci din mediul rural și mic urbane din 33 de județe, în perioada iulie 2023 – martie 2024, iar studiul a fost realizat în perioada noiembrie 2023 – aprilie 2024.

La evenimentul EduFinFest de la București au fost prezenți 16 beneficiari ai programului, alături de 10 bibliotecare. Printre ele, și Amelia Farcaș, bibliotecară în localitatea Marca, Județul Sălaj, care a împărtășit din experința ei de a face parte dintr-un program de educație financiară și despre cum o vor ajuta noțiunile dobândite să facă alegeri financiare mai sănătoase. 

„Munca bibliotecarilor în comunitățile rurale și implicarea acestora în facilitarea serviciilor de educație financiară își arată rezultatele. Proiectul nostru și impactul său, dovedite de prezentul raport de cercetare confirmă și utilitatea și încrederea în viitoarele decizii financiare, pe care le vor lua participanții. Ne arată și o creștere a gradului de conștientizare a situației lor financiare. Susținerea noastră trebuie continuată și extinsă, pentru ca un număr cât mai mare de români, mai ales cei din mediile vulnerabile, să devină mai eficienți, protejați și alfabetizați digitali în interacțiunile lor financiare.” Claudiu Gherman, Manager de proiect, Fundația Progress

Cea de-a treia ediție a EduFinFest și-a propus să aprofundeze cum putem face alegeri financiare mai sănătoase pentru noi, cu scopul de a ne crea pe termen lung o viață mai bună. Totul în contextul în care un studiu realizat de către Cult Market Research la cererea BCR, în 2023, arată că principala îngrijorare a românilor (61%) în acest moment este apariția unei situații neprevăzute, a cărei rezolvare implică cheltuirea unei sume de bani de care nu dispun. 

Proiecte, precum Școala de Bani din Bibliotecă, contribuie la introducerea noțiunilor de educație financiară în medii unde accesul la educație este poate redus. 

Inteligența financiară se învață. Știm că avem nevoie de educație financiară, și tocmai de aceea, prin Școala de Bani, încercăm de mai bine de 8 ani să ajutăm România să aibă o relație mai bună cu banii, pentru a ne atinge adevăratul potential ca țară. De la acest gând am pornit și când am dat startul proiectelor de educație financiară, indiferent că vorbim despre proiecte dezvoltate de noi sau prin parteneriate. Suntem mândri să susținem programul Școala de Bani din Bibliotecă și să ajungem cu educația financiară în zonele rurale și mic urbane din România, unde putem construi, în primul rând, capital de încredere. Parteneriatele strategice de acest gen sunt foarte importante pentru a duce mai departe misiunea noastră de a educa financiar cât mai mulți români și de a-i ajuta să facă alegeri financiare bune, pentru ei și cei dragi din jurul lor.” Ionuț Stanimir, Director de Marketing și Comunicare al BCR

La începutul anului, BCR a sărbătorit 1 milion de români educați financiar. Acest prag a fost atins prin Școala de Bani și serviciul gratuit de Financial Coaching. Oricine poate susține petiția disponibilă pe scoaladebani.ro, prin care BCR își propune să introducă educația financiară la fiecare materie de la clasă.

Pentru mai multe informații despre proiectul Școala de Bani din Bibliotecă, puteți accesa progressfoundation.ro și scoaladebani.ro pentru mai multe resurse de educație financiară.

***

Despre Școala de Bani din Bibliotecă

Școala de bani din bibliotecă este un program pilot, început în anul 2023, care aduce și promovează educația financiară și digitală în mediul rural prin intermediul bibliotecilor. Scopul proiectului este de a sprijini comunitățile rurale în gestionarea finanțelor personale și utilizarea serviciilor bancare online. Peste 100  de bibliotecari din mediul rural vor fi formați ca traineri de educație financiară pentru comunitățile din care fac parte. Programul urmărește să ajungă la peste 4500 de beneficiari din mediul rural, care să primească educație financiară și know-how privind utilizarea serviciilor bancare online. Pe termen lung, proiectul are ca scop extinderea educației financiare și a celei digitale în cât mai multe biblioteci de pe teritoriul României. 

Despre Fundația Progress

Fundația Progress este o organizație non guvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație. Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente. Prin parteneriatele create, Fundația Progress se concentrează pe facilitarea învățării pe tot parcursul vieții, transferul inovației, crearea de competențe IT și STEM și dezvoltarea de noi metodologii pentru proiectarea participativă și incluziunea socială. În îndeplinirea obiectivelor și pentru a ajunge la orice grup social organizația folosește bibliotecile publice și spațiile comunitare din sate și orașe ca puncte focale de învățare și centre de inovație socială. 

Pentru mai multe informații, accesați site-ul: www.progressfoundation.ro.  

Despre BCR

BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 20 centre de afaceri și 18 birouri mobile dedicate companiilor și 319 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori, dintre care 54% sunt unități unde operațiunile cu numerar se efectuează doar la echipamente (cashless). BCR este banca nr.1 în România pe piața tranzacțiilor bancare, clienții BCR dispunând de o rețea națională extinsă de ATM-uri și mașini multifuncționale – aproximativ 2.000 de echipamente, și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce. 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.