Rețeaua Vodafone, alimentată 100% din surse regenerabile în toată Europa

0

Toate operațiunile Vodafone din Europa – inclusiv rețelele fixe și mobile, centrele de date, operațiunile de retail și spațiile de birouri -, vor fi alimentate integral cu energie din surse regenerabile începând cu 1 iulie a.c., o etapă importantă în atingerea obiectivului companiei de a reduce la „net zero” emisiile de carbon până în 2030 și din întregul lanț de aprovizionare până în anul 2040.1

Vodafone va marca acest eveniment printr-o campanie de conștientizare a publicului derulată în 12 țări din Europa, în care logo-ul Vodafone va fi reprezentat în culoarea verde.

Pe parcursul ultimului an, Vodafone a făcut progrese importante în procesul de transformare a activităților sale într-unele cu impact cât mai mic asupra mediului, bazându-se totodată pe tehnologiile și rețelele sale digitale pentru a contribui la limitarea schimbărilor climatice. În iulie 2020, Vodafone a anunțat devansarea termenului pentru îndeplinirea obiectivului de a achiziționa energie 100% regenerabilă pentru operațiunile sale din Europa pentru iulie 2021, față de 2025 cât își propusese inițial. Același obiectiv a fost stabilit și pentru Africa, având ca țintă anul 2025.

Nick Read, CEO Vodafone Group, a declarat: „Începând cu 1 iulie 2021, clienții Vodafone din Europa pot avea certitudinea că toate conexiunile lor în rețea sunt alimentate din surse regenerabile. Acesta este un pas important în direcția îndeplinirii obiectivului nostru de a reduce la net zero emisiile de carbon până în 2030, la nivel global, concomitent cu susținerea clienților noștri pentru reducerea amprentei de carbon pentru activitățile proprii și continuarea planurilor de a contribui la o societate digitală, durabilă și incluzivă în toate piețele în care ne derulăm activități.”

96% din energia utilizată de Vodafone în anul fiscal 2021 încheiat la 31 martie a.c. a fost achiziționată. După anunțul de astăzi, 100% din energia achiziționată de Vodafone în Europa provine din surse regenerabile, inclusiv pentru spațiile închiriate.

Acțiunile Vodafone

Reducerea emisiilor de carbon și eficientizarea consumului energetic

In 2020, Vodafone a stabilit o țintă fundamentată științific de reducere a emisiilor de carbon până în 2030 pentru a menține încălzirea globală la 1.5oc, fiind primul operator major de telecomunicații care a urmat procesul de reducere a emisiilor stabilit pentru domeniu IT&C.

Anul trecut, Vodafone și-a redus cu 30% emisiile totale de gaze cu efect de seră Scop 1 și 2 la 1,37 milioane de tone de CO2e (echivalent dioxid de carbon), ca rezultat al preocupării continue pentru eficientizarea energetică și creșterea ponderii energiei verzi achiziționate în Europa, de la 33% în anul fiscal 2020, la 80% în anul fiscal 2021.

Consumul de energie al Vodafone a rămas, în general, constant anul trecut în pofida unei creșteri cu 47% a traficului de date mobile, de la 7,983 petabytes (PB) în anul fiscal 2020, la 11,714 PB în anul fiscal trecut. Situația s-a datorat utilizării crescute a unor tehnologii mobile mai eficiente din punct de vedere energetic, inclusiv M-MIMO care este cu aproximativ 70% mai eficientă decât 4G.

Vodafone a investit 65 de milioane de euro anul trecut în eficientizarea energetică și în proiecte regenerabile în diverse sedii, ceea ce a contribuit la economii anuale de energie de 135 GWh. Printre inițiativele cheie s-au numărat achiziționarea și dezvoltarea de echipamente de rețea mai eficiente și înlocuirea rețelei 3G, dar și a echipamentelor vechi din rețeaua principală.

Din octombrie 2020, Vodafone a introdus în procesul de selecție a furnizorilor criteriul de mediu și impact social, cu o pondere de 20%. Astfel, Vodafone evaluează dacă furnizorul are politici de mediu pentru reducerea carbonului, crearea de energie regenerabilă, reducerea consumului de plastic, economie circulară și gestionarea ciclului de viață a produsului.

Eforturile Vodafone au fost recunoscute la nivel global de organizația non-profit CDP ca fiind acțiuni decisive și transparente pentru impactul asupra mediului, ceea ce a plasat Vodafone în lista A de companii pentru acțiuni de mediu legate de schimbările climatice.

Reducerea emisiilor de carbon pentru clienți

În iulie 2020, Vodafone s-a angajat să își ajute clienții companii să-și reducă propriile emisii de carbon cu 350 de milioane de tone în total, pe parcursul a zece ani, între 2020 și 2030, echivalentul emisiilor de carbon anuale, totale ale Italiei în 2019. Mare parte dintre aceste economii vor fi posibile prin serviciul Internet of Things (IoT) care îmbunătățește eficiența logistică și a gestionării flotei, a contoarelor inteligente, a producției și a altor activități.

Potrivit unui calcul al The Carbon Trust, Vodafone le-a dat clienților posibilitatea să evite consumul a aproximativ 7,1 milioane de tone de CO2e în anul fiscal 2021, peste 54% din cele 123 de milioane de conexiuni IoT ale Vodafone permițându-le clienților să își reducă în mod direct propriile emisii.

În martie 2021, Vodafone a devenit membru fondator al Coaliției Digitale Verzi Europene (European Green Digital Coalition), care reunește companii din sectorul IT&C pentru a colabora cu factorii de decizie din mediul politic și cu experți din UE, în scopul stimulării investițiilor și implementării de soluții digitale pentru preîntâmpinarea schimbărilor climatice.

Reducerea deșeurilor și construirea unei economii circulare

Vodafone s-a angajat să refolosească, să revândă sau să recicleze 100% din deșeurile rețelei sale până în 2025. Totodată, a implementat programe de gestionare eficientă a resurselor și de eliminare a deșeurilor pe fiecare piață în care este prezentă pentru a minimiza impactul deșeurilor de rețea și al echipamentelor IT asupra mediului.

98,7% din deșeurile rețelei Vodafone, cu excepția deșeurilor periculoase, au fost trimise spre reutilizare și reciclare în anul fiscal 2021, determinând o reducere totală a deșeurilor de rețea de 22,5%, la 6 307 tone, de la 8.138 tone în anul fiscal 2020.

În 2020, Vodafone a creat o piață internă pentru revânzarea stocurilor în exces sau a dispozitivelor electrice de mari dimensiuni scoase din funcțiune, cum ar fi antenele, pentru toate filialele. Măsura a prevenit generarea a 1.250 de tone de CO2e și economii de peste 10 milioane de euro. Vodafone evaluează în prezent posibilitatea extinderii soluției pe piețele partenere și pentru alți operatori.

Vodafone susține trecerea către o economie complet circulară pentru dispozitivele vândute clienților și a accelerat inițiativele menite să extindă durata de viață a acestora prin reparare, îmbunătățire și revânzare ca etape premergătoare reciclării responsabile la sfârșitul ciclului lor de viață.

Majoritatea piețelor Vodafone derulează deja programe de cumpărare și recuperare a dispozitivelor și servicii de reparații pentru a încuraja clienții să returneze sau să repare dispozitivele vechi. Vodafone depune eforturi să recondiționeze și să refolosească echipamentele fixe de mai multe ori, cu economii semnificative în privința impactului asupra mediului și de costuri.

În 2021, Vodafone s-a alăturat Parteneriatului Circular Electronics care reunește lideri din lanțul valoric – de la producție, logistică inversă, recuperare de materiale, până la gestionarea e-deșeurilor – pentru a găsi soluții de circularitate a electronicelor.

În mai 2021, Vodafone împreună cu patru dintre principalii operatori de rețele din Europa au lansat o nouă schemă de etichetare Eco la nivel de industrie pentru a ajuta consumatorii să identifice și să compare cele mai durabile telefoane mobile și să încurajeze furnizorii să reducă impactul asupra mediului pentru dispozitivele lor.

Note

  1. 100% din energia folosită de Vodafone pentru funcționarea rețelei sale în Europa este certificată ca provenind din surse regenerabile (eoliană, solară sau hidroenergie). Vodafone are contracte directe de achiziție de energie în Marea Britanie și Spania. În Italia, Germania, Irlanda, Ungaria, România, Spania, Grecia, Turcia și Republica Cehă, Vodafone a achiziționat certificate verzi (Renewable Energy Certificates – RECs). În Albania, aproximativ 67% din consumul de energie electrică provine din surse locale regenerabile, iar Vodafone a achiziționat echivalentul consumului anual rămas sub formă de REC prin intermediul partenerului nostru din Italia.

Datele sunt calculate utilizând surse de date reale sau estimate pe piața locală, din facturi, cereri de achiziție, măsurarea directă a datelor și estimări. Emisiile de carbon sunt calculate în conformitate cu standardele Protocolului GHG. Emisiile din domeniul de aplicare 2 sunt raportate utilizând metodologia bazată pe piață. Pentru metodologia completă, consultați addendum-ul nostru ESG 2021.

Despre Vodafone

Vodafone este o companie lider în domeniul telecomunicațiilor în Europa și Africa. Misiunea noastră este să „conectăm pentru un viitor mai bun” care permite o societate digitală incluzivă și durabilă. Experiența și prezența noastră extinsă ne oferă oportunitatea unică de a susține schimbarea pozitivă pentru societate. Rețelele noastre mențin familiile, prietenii, afacerile și guvernele conectate – așa cum a fost demonstrate clar în cazul Covid-19 – și avem un rol esențial în menținerea funcționării economiilor și a sectoarelor critice, precum educația și asistența medicală.

Vodafone este cel mai mare operator de servicii mobile și fixe în Europa și cel mai mare furnizor de servicii IoT din lume. Platforma noastră de tehnologie M-Pesa permite, în Africa, unui număr de peste 48 de milioane de oameni să beneficieze de acces la plăți mobile și servicii financiare. Operăm rețele mobile și fixe în 21 de țări și 49 de rețele mobile partenere. La 31 martie 2021, Vodafone Group avea peste 300 de milioane de utilizatori ai serviciilor mobile, peste 28 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix, peste 22 de milioane de clienți ai serviciilor TV și peste 123 milioane de dispozitive IoT conectate.

Susținem diversitatea și incluziunea prin politicile noastre de maternitate și concediu parental, prin furnizarea de oportunități multiple de dezvoltare femeilor cu ajutorul conexiunilor mobile și fixe, precum și prin îmbunătățirea accesului la educație și abilități digitale pentru femei și pentru societate, în general. Apreciem și tratăm cu respect toate persoanele, indiferent de rasă, etnie, dizabilitate, vârstă, orientare sexuală, identitate de gen, credință, cultură sau religie.

Totodată, Vodafone ia măsuri importante pentru a limita impactul companiei asupra planetei prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 50% până în 2025, până la net zero până în 2040, prin achiziția de 100% energie electrică din surse regenerabile până în 2025 și până în iulie 2021 în Europa, reutilizând, revânzând sau reciclând 100% din echipamentele noastre de rețea care devin redundante.

Pentru mai multe informații, vizitați www.vodafone.com, urmăriți-ne pe Twitter la @VodafoneGroup sau conectați-vă cu noi pe LinkedIn la www.linkedin.com/company/vodafone.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.