Primul raport care analizează transparența în comunicarea ESG în România Companiile românești nu sunt transparente în raportările ESG

0

Global ESG Monitor dezvăluie clasamentul transparenței pentru companiile analizate

Global ESG Monitor – GEM, lider mondial în analiza transparenței raportărilor ESG, indică faptul că firmele românești se situează semnificativ în urma companiilor la nivel mondial în ceea ce privește raportarea datelor ESG. GEM își propune să devină un standard în analiza transparenței datelor ESG non-financiare pentru marile corporații și publică anual un raport major care analizează comunicarea organizațiilor din Europa, America de Nord, Asia și Australia.

La nivel mondial, raportul GEM se află la a doua ediție și a ajuns la 350 de companii analizate din întreaga lume. În premieră, companii românești incluse în indicele BET 20 au fost integrate în GEM. Din păcate, GEM arată că transparența în raportarea sustenabilității nu este o prioritate în România. Plecând de la scorurile înregistrate de companiile locale, indicele României s-a clasat pe ultimul loc în ierarhia GEM la nivel global, obținând o medie de doar 41 de puncte dintr-un posibil 100, în urma indicilor din SUA, Asia, Australia și a unor țări europene.

O furtună de schimbări sociale și de mediu a creat o nevoie globală pentru companii de a dezvălui transparent modul în care tratează angajații, comunitățile și planeta,” a declarat Alexandra Diniță, partener regional GEM în România și fondator & managing partner al Free Communication. „Dacă marile companii, și nu numai, nu vor reuși să furnizeze informații ESG complete și convingătoare, ipocrizia greenwashing-ului va continua să se extindă.”

O singură companie românească s-a clasat în prima cuartilă de „transparență foarte mare” – compania de petrol și gaze OMV Petrom, care a obținut un total de 75 de puncte. Cea mai slabă performanță a fost înregistrată de Fondul Proprietatea SA, care a primit doar 13 puncte și ocupă locul 348 din 350 de companii analizate la nivel global.

Comparând indicii între diverse regiuni, raportul GEM plasează companiile europene în fruntea clasamentului, cu un total mediu de 66 de puncte din 100. S&P 50 Asia a terminat pe locul al doilea cu 56 de puncte, în timp ce indicii majori din Statele Unite și Australia au avut fiecare o medie de 53 de puncte. „Nu este surprinzător faptul că GEM a găsit o diferență atât de mare în raportarea transparenței în diferite țări și regiuni. Încă nu există un standard uniform, recunoscut la nivel internațional, în raportarea ESG și acest lucru ridică provocări pentru companii”, a declarat Ariane Hofstetter, co-fondatorul GEM și șeful departamentului de cercetare.

Chiar dacă există o utilizare pe scară largă a instrumentelor de evaluare importante, cum ar fi analiza materialității, vedem indicii ale lipsei de validitate și răspundere asupra rezultatelor.”

Poziție Companie Index Scor Gem AssayTM

În ceea ce privește companiile românești, lipsa detalierii în raportările de sustenabilitate este evidentă. Cu o medie de 89 de pagini a rapoartelor, companiile din indicele românesc se află la coada celor zece indici globali studiați în ceea ce privește exhaustivitatea rapoartelor non-financiare (S-NFR). Doar rapoartele companiilor care formează indicii ASX50 (Australia), S&P 50 (SUA) și Hang Seng (Hong Kong) sunt în medie mai puțin detaliate.

În plus, proporția companiilor care au obținut o auditare externă pentru raportul de sustenabilitate este relativ scăzută, de 30%. Această situație este deosebit de problematică pe fondul schimbărilor care vor fi solicitate prin Directiva privind raportarea sustenabilității corporative (CSRD).

Mai mult, în categoria „Mediu” a raportului GEM, companiile din BET 20 au obținut un scor mediu de doar 44%, cu 40% mai mic decât companiile incluse în EUROSTOXX. Nivelul scăzut al acestui indicator pentru raportarea sustenabilității este dat de lipsa comunicării privind obiectivele și termenele de implementare, un indicator care plasează România mai slab decât toate celelalte țări, cu excepția Poloniei.

Transparența companiilor din BET 20 este șocant de scăzută în comparație cu restul lumii, ceea ce înseamnă că firmele românești mai au foarte multe de făcut pentru a se alinia raportărilor globale privind sustenabilitatea”, a declarat Michael Diegelmann, co-fondator al GEM. „Investitorii și clienții doresc să cunoască datele din raportările ESG din motive întemeiate. Practicile de greenwashing înșală cetățenii în privința celor mai mari corporații din lume și a acțiunilor lor și în final asupra situației în care se află planeta”.

Raportul GEM pentru România, precum și raportul global, pot fi consultate integral la

https://globalesgmonitor.com/download-report/

Despre Global ESG Monitor

Global ESG Monitor (GEM) este o inițiativă unică menită să analizeze transparența în raportarea non-financiară a celor mai mari companii din lume. GEM monitorizează, analizează și structurează informațiile despre această transparență folosind GEM ASSAYTM, un instrument propriu de cercetare actualizat anual în funcție de dinamica și de evoluțiile piețelor.

La baza modelului de operaționalizare a transparenței folosit de GEM ASSAYTM se află normele de bune practici din Global Reporting Initiative (GRI), ISO Standard 26000, World Economic Forum (WEF) and Accountability.

Global ESG Monitor își are sediul la Wiesbaden (Frankfurt), în Germania, cu birouri partenere în Washington DC, Melbourne, Kuala Lumpur, Hong Kong, Varșovia și București. Pentru mai multe informații despre Global ESG Monitor 2022 Transparency Report accesați www.globalesgmonitor.com.

Despre Free Communication

De peste 20 de ani, Free Communication este o agenție de experți în comunicare integrată și consultanță strategică atât pe piața locală, cât și pe cea internațională.

Cu o echipă care îmbină experiența nucleului dur de profesioniști cu energia unei echipe tinere, Free Communication pune la baza acțiunilor valori precum loialitatea, onestitatea și libertatea.

Din 2014, agenția este membră PRGN (Public Relations Global Network) – una dintre cele mai mari rețele internaționale de agenții de comunicare independente, prezentă în peste 30 de țări de pe toate continentele. Această calitate oferă agenției accesul la o plajă semnificativă de informație, experiență și bune practici la nivel global, declinate local în acțiuni de comunicare.

www.freecomm.ro

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.