Iași: 40.000 euro investiți în modernizarea atelierului de prelucrări mecanice de la Colegiul Tehnic ”Mihail Sturdza” 

0

PHINIA este partenerul învățământului tehnic ieșean și investește resurse financiare și educaționale în dezvoltarea  acestuia la un nivel optim

  • Complementar, două programe active pentru învățământ dual pregătesc tinerii liceeni pentru a deveni meseriașii de  care România are nevoie 
  • Un parteneriat de succes între fabrica din Iași și Colegiul Sturdza, început în urmă cu 10 ani   Învățământul tehnic profesional și academic are nevoie de implicarea mediului de  afaceri pentru a recupera decalajul tehnologic din ateliere și laboratoarele în care tinerii testează teoria prin experimente  practice; relevante pentru a valida aplicabilitatea principiilor tehnice.
  • Parteneriatul dintre Colegiul Tehnic ”Mihail Sturdza” și  fabrica din Iași care activează sub umbrela PHINIA aniversează 10 ani și un portofoliu de proiecte implementate pentru  dezvoltarea și modernizarea spațiilor de învățământ.

În toamna anului 2021 a fost finalizată prima etapă pentru modernizarea atelierului de prelucrări mecanice cu sprijinul Fundației  Comunitare Iași care a avut rolul de manager de proiect. Lucrările au presupus înlocuirea tâmplăriei, decaparea, tencuirea și  zugrăvirea pereților și a tavanului, înlocuirea instalației electrice de iluminat și de forță, refacerea pardoselii și montarea  instalațiilor sanitare. Anul acesta s-a încheiat o nouă etapă din modernizarea atelierului de prelucrări mecanice prin așchiere prin dotarea acestuia cu mijloace didactice (achiziționarea a două simulatoare CNC pentru învățare și achiziția SDV-urilor pentru  Strung, Freză CNC, Mașinile de frezat tip FUS și strungul normal SNA) la care PHINIA a contribuit financiar. 

”PHINIA investește în educația tinerilor, în toate formele sale. Iar rezultatele sunt vizibile și în acest caz: cei 40.000 de euro pe  care i-am investit aici în ultimii trei ani dovedește că învățământul tehnic își poate recâștiga atractivitatea în rândul tinerilor;  atunci când companiile se implică. Aniversăm 10 de ani de parteneriat cu acest colegiu tehnic, perioadă în care am început timid  colaborarea iar acum, ne putem mândri cu două generații de elevi înscriși la clasele de învățământ dual, tineri pentru care le  oferim un viitor profesional și locuri de muncă excelente la finalizarea studiilor. Prima generație va absolvi în 2024, după o  perioadă de 3 ani în care PHINIA le-a asigurat resurse materiale și financiare ca să învețe o meserie. Atunci, ei vor deveni colegii  noștri și unii dintre ei probabil vor ocupa funcții de conducere odată ce vor dobândi experiența necesară”, afirmă Dan Țețu,  director general fabrica PHINIA Iași.  

”Pentru Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”, din Iași, investiția în educație de la PHINIA a reprezentat renașterea învățământului  tehnic la poalele Buciumului, pentru că, datorită investiției din 2020 și din 2023 a fost renovat în totalitate un atelier, apoi  retehnologizat, ceea ce ne oferă șansa de a organiza cu elevii ore de instruire practică la școală. Pentru noi, investiția a determinat  o evoluție fără precedent a școlii, întrucât elevii care vin la noi să urmeze o anumită specializare pot să învețe la școală în condiții  normale, iar la momentul când încep practica la agenții economici au mai multe cunoștințe practice. Numărul copiilor care ne-au  ales pe noi a crescut, iar încrederea pe care ne-a oferit-o PHINIA a fost un atu important. Echipamentele achiziționate sunt de  ultimă generație și abia așteptăm să îi vedem pe elevi cum se bucură de fiecare echipament modern. De-a lungul timpului, PHINIA  ne-a susținut, iar marți, pe 26 septembrie 2023, vom face o poveste, cea a unui parteneriat de suflet dintre PHINIA și Colegiul Tehnic Mihail Sturdza, o poveste frumoasă, despre un trecut care a pregătit drumul către un viitor…așa cum ne dorim noi toți.  Mulți dintre elevii noștri vor alege cu siguranță familia PHINIA, după ce vor termina școala. Mulțumim PHINIA și tuturor oamenilor  frumoși, inimoși, creativi, generoși de acolo, care au fost alături de noi…pentru educația viitorului!” afirmă prof. Maria Cristina  Bida, director al Colegiului Tehnic „Mihail Sturdza”.

Despre PHINIA  

PHINIA este un furnizor independent, lider de piață pentru soluții și furnizor de componente premium, cu peste 100 de ani  de experiență în producție și conexiuni de afaceri în industrie, cu un portofoliu de mărci puternice care include Delphi, Delco  Remy® și Hartridge. Cu 12.900 de angajați în 44 de locații din 20 de țări, PHINIA are sediul central în Auburn Hills,  Michigan, SUA.  

Lucrând în domeniul vehiculelor comerciale și al aplicațiilor industriale (vehicule de tonaj mare și mediu, camioane, vehicule  pentru construcții de infrastructură, aplicații marine, agricole și industriale) și al vehiculelor ușoare – autoturisme,  autoutilitare, și vehicule utilitare sport), dezvoltăm sisteme de combustibil și piese de schimb care asigură funcționarea  motoarelor cu combustie la performanțe maxime, cât mai curat cu mediul și mai eficient posibil, investind în același timp în  tehnologii viitoare care vor debloca potențialul combustibililor alternativi. 

Oferind ceea ce piața are nevoie astăzi, pentru a deveni mai eficientă și mai sustenabilă, dezvoltând în același timp produse  și soluții inovatoare pentru un viitor mai curat, suntem partenerul preferat al unei game variate de clienți industriali și de pe  piața secundară, care ne sprijină în călătoria noastră comună către un viitor neutru și fără emisii de carbon. 

Delco Remy® este o marcă înregistrată a General Motors Corporation, licențiată de BorgWarner PDS (Anderson) LLC) PHINIA în România  

Unitatea de producție din parcul industrial Miroslava, județul Iași, este singura fabrică PHINIA din România; fiind totodată un  partener de tradiție și unul dintre furnizorii principali din industria automotive. Aici sunt realizate pompe și injectoare  personalizate pentru cei mai mari producători de vehicule la nivel mondial. Produsele PHINIA realizate în Iași sunt exportate în  proporție de 100%, fiind livrate că clienții de pe 4 continente. 

Fabrica PHINIA Iași liderul industriei automotive din regiune și unul dintre cei mai importanți agenți economici din perspectiva  investițiilor realizate și volumului de produse exportate. Performanțele sale au fost recunoscute prin premiile de excelență  Forbes acordate pentru excelență în dezvoltare regională, management și performanță. În prezent, în fabrica PHINIA Iași se  desfășoară 3 programe de învățământ dual precum și un amplu parteneriat educațional cu Universitatea Tehnică din Iași.  

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.