Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Decathlon România contribuie la recuperea a 25.000 de pacienți anual

0

Până la nivelul anului 2005, numărul persoanelor cu dizabilități din România era sub 500.000. La mai bine de 15 ani distanță, numărul acestora aproape că s-a dublat, cifrele oficiale arătând că 833.131 de persoane erau înregistrate în această categorie la finalul anului 2019, conform datelor Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD). Dintre aceștia, pacienții diagnosticați cu handicap locomotor reprezintă o pondere semnificativă. Deși încadrate în categoria de handicap sever sau accentuat, afecțiunile locomotorii pot fi adesea tratate corespunzător, prin proceduri și echipament specific.

Recuperarea medicală sportivă este un concept nou de terapie prin sport, ce îmbină antrenamentul funcţional cu terapia. Din dorința Decathlon România de a oferi sprijin pe termen lung în această direcție, a apărut colaborarea cu Asociația TOTUL ESTE POSIBIL, un ONG care acordă o atenție sporită programelor de educație, sănătate și sport. Prin programul SĂNĂTATE ȘI RECUPERARE PRIN SPORT, lansat anul trecut, Decathlon România a devenit o platformă importantă de sprijin pentru centrele și cabinetele medicale destinate recuperării pacienților cu diferite afecțiuni sau dizabilități locomotorii.

Anul 2020 a însemnat primul an în care s-a testat programul și aproximativ 2.000 de pacienți s-au bucurat de beneficiile acestuia (pacienți copii de la Centrul Maria Beatrice, din Alba Iulia și Centrul de Recuperare Neuromotorie Copii Gura Ocniței, din Gura Oniței, județul Dâmbovița). “Programul a produs efecte foarte bune încă din primul an, iar în 2021 am decis să mărim dimensiunea acestuia, atât prin extinderea numărului de unități incluse, cât și prin majorarea bugetelor alocate în această direcție”, a precizat George Miu, Manager Operațiuni al Decathlon România.

Astfel, două noi unități medicale au fost incluse în program în anul 2021, unități care au atât un vechi istoric, cât și un număr mare de pacienți deserviți anual. Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie are o istorie care merge cu aproape 100 de ani în urmă, fiind înființat în anul 1924, la acea dată devenind al doilea centru de profil din Europa (după cel din Franța). Actualmente, activitatea centrului este desfășurată de o echipă de peste 500 de specialiști ce deservește anual un număr de aproximativ 20.000 de pacienți. Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii “Dr. Nicolae Robănescu” a fost prima Secție de recuperare funcțională a copiilor cu deficiențe fizice și neuropsihomotorii din România, înfiinţată la Spitalul de Copii Călărași, în 1968, de către Dr. Nicolae Robănescu, al cărui nume îl poartă Centrul care, din 2007, a dobândit personalitate juridică, deservind astăzi peste 3.000 de pacienți anual.

Programul SĂNĂTATE ȘI RECUPERARE PRIN SPORT este o inițiativă ce a fost salutată de toți managerii de spitale colaboratori, investiția în echipamente specifice fiind una considerabilă și prin urmare dificil de susținut din resursele proprii ale spitalelor. Procedura de achiziții din spitale rămâne în continuare una complexă și de durată, însă modalitatea simplă de donație propusă de Decathlon România prin Asociația TOTUL ESTE POSIBIL este una operativă, cu efecte imediate.

Astfel, din 2021, programul produce efecte în viața a peste 25.000 de pacienți cu afecțiuni motorii, aducând în unitățile medicale partenere un aport de peste 1.000 de dispozitive moderne care sunt rulate zilnic în orele de terapie cu adulți și copii.

***

DESPRE DECATHLON

Decathlon, cel mai important retailer european de articole sportive, deține în momentul de fata 28 de magazine la nivel național, la care se adaugă și platforma online, fiind prezent pe piata de retail sportiv din România încă din 2009 și depășind 1300 de colaboratori în 2020. Decathlon oferă iubitorilor de sport articole și echipamente pentru mai mult de 80 de sporturi, conform celor mai înalte standarde de calitate și inovație din domeniu, pastrand in permanenta obiectivul strategic de a face sportul accesibil cat mai multor români prin oferirea unui raport calitate – preț imbatabil. Magazinele includ produse aparținând mărcilor proprii, precum: Quechua, Btwin, Domyos, Nabaiji, etc, dar si produse apartinand altor mărci internaționale, produsele comercializate adresandu-se atat incepatorilor cat și sportivilor de nivel avansat sau profesionist. Decathlon este o companie care își propune sa facă accesibile unui numar cât mai mare de oameni plăcerea și beneficiile practicării sportului într-un mod sustenabil, sprijinind astfel un mod de viața sănătos. Promovând valori ca generozitatea, vitalitatea, responsabilitatea și autenticitatea, Decathlon își concentreaza eforturile în grija față de oameni și față de planetă, implicându-se în proiecte de recuperare și sănătate prin sport.

DESPRE TOTUL ESTE POSIBIL

Organizația a fost înființată cu scopul de a sprijini performeri în diferite domenii, printre persoanele susținute de asociație numărându-se elevi olimpici, sportivi campioni, artiști sau oameni de cultură. Campaniile vizează în special proiecte în domeniile educației, sportului, sănătății sau mediului.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.