Weekend-ul acesta Someș Delivery ajunge pentru o primă ediția la Gilău în cadrul Zilelor Comunei

0

Asociațiile MiniMASS (Someș Delivery), Societatea Organizată Sustenabil (SOS), Clubul de Cicloturism Napoca și Clujul Sustenabil organizează o primă ediție Someș Delivery în comuna Gilău care va avea loc weekendul acesta, în 2 septembrie, în zona insulei verzi dintre brațul natural al Someșului Mic și brațul canalizat al râului.

Evenimentul face parte din campania Someșul | Culoar Verde-Albastru – o propunere pentru transformarea râului într-un culoar natural protejat și apropierea locuitorilor de acesta prin reamenajări, activități, dezbateri și evenimente pe teme de sustenabilitate.

Someș Delivery Gilău va avea loc în cadrul Zilelor Comunei Gilău și propune o zi plină de activități cu evenimente pentru cei mici și cei mari: caiace pe Someș cu Transilvania Extreme Adventures, dezbateri, ateliere de reciclat și ateliere tematice cu Societatea Ornitologică Română Cluj, tururi ghidate cu specialiști ai mediului natural, amenajări, instalații și proiecții video.

Pe seară, DJ Gopo și Danaga se vor ocupa de atmosfera sonoră iar publicul e invitat la o cină comunitară menită să celebreze buna vecinătate cu Someșul, Gilăul și locuitorii săi.

Gilău are o particularitate a modului în care se relaționează cu râul. Târgurile și evenimentele principale se desfășoară pe insula cuprinsă între brațul natural al Someșului Mic și brațul canalizat. Potențialul acestei insule lungi de câțiva kilometrii, care străbate inima localității și o împarte în două, ține de cadrul ei natural și de activități de recreere, agrement și sportive pe de o parte și de cât de ușor este accesibilă transversal. Insula aceasta e cheia pentru a avea un Gilău reconectat prin râu și natură. Aici nu mai este cazul să discutăm de lățimea culoarului. Ea există deja și e generoasă. Ce dorim să explorăm împreună este protejarea culoarului și accesibilitatea transversală. Putem avea la Gilău cel mai sustenabil mod de relaționare cu râul dintre toate localitățile din aval. Vă invităm și vă așteptăm cu entuziasm pe toți în acest weekend pe cea mai lungă insulă a zonei metropolitane!a menționat Marius Moga, fondator Someș Delivery.

PROGRAM SOMEȘ DELIVERY GILĂU

10:00 – 12:30 Tur velo de-a lungul Someșului Mic din Cluj la Gilău (plecare din parcarea Cora)

10:00 – 18:00 Plimbări cu caiace pe lac (Someșul Nostru)

13:00 – 15:00 Tur ghidat cu specialiști ai mediului natural până la Lacul Gilău

13:00 – 20:00 MINI – Instalație audio vizuală despre relația cu râul Someșul Mic

14:00 – 17:00 RE:Plastic | Atelier (pentru adulți și copii) despre reciclare și upcycling

15:00 – 16:00 Dreptul la traversat râul (parte a Atelierului de Mediu Clujul Sustenabil)

15:00 – 18:00 Atelier pentru copii cu Societatea Ornitologică Română Cluj

16:30 – 17:30 Dezbatere Consiliul Apei: Lățimea culoarului verde – albastru la Someș

18:00 – 20:00 Masa bunei vecinătăți cu Gopo DJ set

20:00 – 22:00 Proiecție video eseu vizual „Râu” cu live set Danaga & Proiecție fotografie de natură

Toate evenimentele din program sunt gratuite. Întreg programul poate fi consultat online pe www.somesdelivery.ro

Someș Delivery este un proiect independent născut la Cluj în 2015, care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca, pe segmente diferite în fiecare an. Din 2021, proiectul s-a extins în premieră spre Florești și o zonă necunoscută din estul Clujui, în Someșeni, a urmat o primă ediție în Apahida în 2022, iar acum ajunge pe malurile Someșului din Gilău pentru prima dată. Edițiile din acest an de la Cluj și Florești sunt urmate în acest weekend de ediția din Gilău, respectiv de o nouă ediție în comuna Florești la finele lunii septembrie.

Parteneri: Primăria și Consiliul Local Gilău, Societatea Ornitologică Română Cluj, Apele Române, Transilvania Extreme Adventures

Someșul Culoar Verde – Albastru, ediția 2 este un program organizat de Someș Delivery (Asociația MiniMASS) în parteneriat cu Clubul de Cicloturism „Napoca”, Societate Organizată Sustenabil (SOS Someșul Nostru) și Clujul Sustenabil.

Campania Someșul Culoar Verde – Albastru, ediția 2 face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 11.200 de magazine și peste 200 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial.

Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preț. În spatele operațiunilor din magazine, din centrele logistice și din sediile centrale stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm.

În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.

#REsetPlastic #SomesulCuloarVerdeAlbastru #ConsiliulApei

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.