Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Trifoi Fest: festivalul care va schimba  organizarea de evenimente în România 

0

Cum prevenim generarea de deșeuri, de ce este util să facem compost, cum putem pune presiune pe decidenți și cum trăim mai bine cu mai puțin. Iată doar câteva dintre subiectele care vor fi abordate în cadrul Trifoi Fest. Pe lângă dezbateri și ateliere din sfera economiei circulare, vizitatorii vor avea acces și la un târg cu produse alimentare și non alimentare vegane, ecologice, durabile sau biodegradabile, obținute fără risipă. Reunim toate aceste elemente sub umbrela primei ediții a unui festival circular, local, organic, vegan, ecologic și rezilient: Trifoi Fest.

Prima ediție a festivalului Trifoi Fest va avea loc în data de 25 septembrie 2021, între orele 10 și 21, în Parcul Romniceanu (Str. Dr. Grigore Romniceanu). Prin acest eveniment, vrem să oferim inspirație și instrumente concrete pentru a ne reduce impactul vieții de zi cu zi, acoperind tot spectrul nevoilor de bază: hrană, îngrijire, energie, transport, locuire. Sperăm să înrădăcinăm astfel obiceiuri mai bune față de mediu, oameni și alte animale non-umane. 

Vizitatorii vor avea acces la produse alimentare, produse de îngrijire și de curățenie, haine și accesorii, obiecte de mobilier, cărți și alte alternative ecologice, durabile sau biodegradabile, obținute fără risipă sau din deșeuri, toate vegane. 

Cei prezenți vor putea pune întrebări unor reprezentanți ai autorităților publice și ai societății civile, dar și experților în managementul deșeurilor, cercetătorilor și antreprenorilor preocupați să-și reducă risipa. 

De asemeni, vor putea interacționa cu reprezentanții unor ONG-uri sau inițiative care promovează un stil de viață mai sustenabil sau care pun presiune pe factorii de decizie pentru a preveni risipa și a gestiona mai bine deșeurile. 

Consultă programul și lista cu expozanți la finalul acestui comunicat.

Cum se pot pregăti vizitatorii 

Participanții la Trifoi Fest sunt încurajați să vină cu bicicleta sau cu transportul în comun, pentru a-și reduce amprenta de carbon și a scăpa de căutarea unui loc de parcare. 

De asemenea, organizatorii le recomandă să ia cu ei o farfurie, tacâmuri și un pahar. În schimb, vor avea la dispoziție apă filtrată pentru băut și o zonă de spălat recipiente. Cei care uită pot cumpăra pahare de sticlă upcycled, farfurii complet biodegradabile și tacâmuri din lemn. 

Vizitatorii trebuie să știe că în perimetrul festivalului nu vor fi amplasate coșuri de gunoi suplimentare față de cele existente pe domeniul public, nici măcar pentru deșeuri reciclabile. Recicleta va colecta deșeuri reciclabile la standul propriu, dar participanții sunt încurajați să prevină generarea lor, căci reciclarea este un proces energofag și că și colectarea implică niște costuri. Cei care generează deșeuri reziduale sunt rugați să le ia cu ei acasă, asumându-și astfel responsabilitatea pentru poluarea aferentă. Singurele recipiente puse la dispoziție vor fi cele pentru deșeurile biodegradabile, care vor fi compostate ulterior. 

De ce Trifoi Fest? 

O persoană care  participă la un festival  are un impact însemnat  asupra mediului. 

Organizatorii au făcut o estimare a acestui impact pentru o zi, fără pretenții că este o analiză temeinică sau exhaustivă -surse de documentare și calcule aici: https://bit.ly/festimpact

Trifoi Fest este organizat de grupul de inițiativă civică Încotroverzi, despre care puteți afla mai multe detalii aici: https://incotroceni.ro/proiecte/incotroverzi/. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Sector 5 prin Centrul Cultural și de Tineret ,,Ștefan Iordache”. Festivalul face parte dintr-un proiect susținut prin programul Inclusiv în cartier, inițiat de Fundația Comunitară București și finanțat de Banca Transilvania. 

Program 

Dezbateri, discuții, prezentări: 

11:00-12:00 | Cum prevenim generarea de deșeuri 

13:00-14:00 | Cum valorificăm resturile biodegradabile – compost 

15:00-16:00 | Cum punem presiune asupra factorilor de decizie 

17:00-18:00 | Cum descreștem – mai mult, cu mai puțin 

19:00-20:00 | Cum intră în colaps o civilizație complexă 

Ateliere pentru copii și adulți: 

10.00-20.00 | Joc interactiv Colaj Climatic, cu Climato Sfera 

10.00-20.00 | Activități creative cu cei mici, cu O mână de ajutor 

11:30-13:00 | Să împrietenim copiii cu natura, cu Cântec de păpădie și Ana în pijama 11:00-11.40 | Învățăm să facem brioșe raw vegane, cu Lorelicious 

12.00-13.00 | Atelier de cosmetică naturală, cu Pansea 

13.00-14.00 | Băutură din ciocolată, cu Ștefan Niță 

14.00-16.00 | Confecționare accesorii, cu Atelierele de Meșteșug 

14.00-16.00 | Provocări pe două roți, cu Drop 

15.00-16.00 | Eco-obiceiuri, cu Ecologos 

16.00-17.30 | Low waste workshop – Rețete creative fără risipă, cu Samsara 

17.30-19.00 | Atelier de confecționare hârtie 

Expozanți: 

mâncare și băutură: TRAI-v-ING, Sara Green, Prăjitura din natură, Lorelicious, Tonic-Blend Kombucha, Bio&Co, Ștefan Niță, Samsara, Friddi 

haine și accesorii: REDU, Atelier Merci, remesh, Twigs and bark, Atelierul de Pânză, LAILUI produse pentru casă, cosmetice și de îngrijire: Magazin Zero Waste, Panseea decorațiuni și mobilier: Wood be nice, Stycle, Tubatect, Mara cu Noroc, I wood be soluții de filtrare a apei: Filtre-Doulton soluții de curierat eco-friendly: Drop construcții și amenajare: EFdeN managementul deșeurilor: Recicleta, Educlick, O mână de ajutor, Grădina Molcom cărți și instrumente educative: Seneca, Ecologos, Climato Sfera, Cântec de păpădie, Atelierele de Meșteșug activism: Declic, Greenpeace, Mai bine

Valorile Trifoi Fest, în practică 

Trifoi Fest a fost conceput în jurul a 6 valori: circular, local, organic, vegan, ecologic și rezilient. Organizatorii consideră că sunt valorile care pot aduce societatea mai aproape de o lume mai echitabilă, cu mai puțină suferință pentru cei expuși la nedreptate sau dezastre ecologice. 

Circular

Vor fi prezenți expozanți care au afaceri din sfera economiei circulare: fie au un impact redus asupra mediului, fie folosesc materiale durabile sau refolosesc resturi de materiale. Se va acorda de asemenea atenție la deșeurile produse în cadrul evenimentului. Participanții sunt încurajați să vină cu propriile recipiente pentru mâncare, iar din resturile alimentare și ambalaje biodegradabile vor fi transformate în compost. 

Local

Comercianții cu mâncare sunt încurajați să ofere mai ales hrană din ingrediente locale, de sezon. Comercianții din sectorul non-food sunt mici producători locali de obiecte confecționate în serie mică, uneori chiar manual, cu respect pentru sol, aer, natură. 

Organic

Li se recomandă comercianților cu mâncare să folosească ingrediente organice, produse cu respect față de natură și alte vietăți. Principiul se aplică și pentru comercianții de produse non- food, încurajați să vină cu produse din materiale naturale, organice, ecologice. De asemenea, va fi prezent și un producător de legume organice. 

Vegan

Toate produsele din cadrul Trifoi Fest vor fi vegane, atât mâncarea, cât și produsele non-food. Astfel, se diminuează semnificativ impactul asupra mediului, reducând amprenta de carbon, consumul de apă și impactul asupra biodiversității. De asemenea, este adus în prim plan și aspectul etic al veganismului, o practică antispeciistă și antiviolență. 

Ecologic

Apă: Participanții vor avea la dispoziție apă filtrată gratuit și o zonă pentru spălat recipientele reutilizabile. 

Energie: Evenimentul se va desfășura într-un spațiu cu acces la rețeaua energetică națională, pentru a evita folosirea de generatoare cu benzină/ motorină. 

Transport: Participanții sunt încurajați să vină cu bicicleta sau cu transportul în comun. Organizatorii vor folosi mașina doar când au de transportat obiecte voluminoase. 

Rezilient

Trifoi Fest este unul dintre instrumentele prin care organizatorii încearcă să acționeze și să se adapteze în faţa crizei ecologice şi a dezastrelor care vor pune presiune pe sistemul actual, sortit colapsului. Trifoi Fest va deveni un catalizator al schimbării modului în care se organizează evenimente în România și va ajuta la construirea rezilienței pentru viitor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.