Țara de origine a mierii trebuie să fie vizibilă clar pe etichetă. Va fi creat un sistem UE de trasabilitate a mierii

0

Alimente pentru micul dejun: PE adoptă noi reguli pentru a informa mai bine consumatorii.

  • Țara de origine a mierii trebuie să fie vizibilă clar pe etichetă
  • Va fi creat un sistem UE de trasabilitate a mierii
  • O etichetare mai clară privind conținutul de zahăr din sucurile de fructe
  • Noi reguli și pentru conținutul de fructe din gemuri și marmelade

Revizuirea directivelor privind micul dejun va ajuta consumatorii să ia decizii informate și mai sănătoase cu privire la produse precum mierea, sucul de fructe, gemurile și marmeladele.

Sursa: aici.

Parlamentul a aprobat miercuri acordul politic provizoriu cu Consiliul privind normele actualizate referitoare la compoziția, denumirea comercială, etichetarea și prezentarea anumitor produse alimentare consumate în general la micul dejun . Așa-numitele „directive privind micul dejun” au fost adoptate cu 603 voturi pentru, nouă împotrivă și zece abțineri.

În special, noile norme vor combate importurile de miere contrafăcută din țări din afara UE prin etichetarea obligatorie și vizibilă a țării de origine și vor lansa un proces pentru crearea unui sistem de trasabilitate a mierii. De asemenea, va exista o etichetare mai clară a conținutului de zahăr din sucurile de fructe, precum și a conținutului minim de fructe din gemuri și marmelade.

Puteți găsi mai multe detalii despre noile norme în acest comunicat de presă.

Raportorul Alexander Bernhuber (PPE, Austria) a declarat: „Astăzi am făcut un pas important în etichetarea originii produselor alimentare și am adoptat măsuri stricte de combatere a mierii contrafăcute. Țara de origine trebuie să fie clar indicată pe eticheta amestecurilor de miere. În plus, au fost stabilite standarde de calitate mai ridicate și a fost identificată necesitatea unui sistem de trasabilitate al mierii în UE. Aceste inițiative vor informa mai bine consumatorii, iar atât apicultorii, cât și consumatorii vor fi mai bine protejați împotriva mierii contrafăcute.”

Pașii următori

Legea trebuie să fie adoptată și de Consiliu, înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al UE și a intra în vigoare 20 de zile mai târziu. Țările UE vor trebui să aplice noile norme la doi ani de la intrarea în vigoare.

Context

Revizuirea standardelor UE de comercializare pentru anumite alimente consumate în general la micul dejun a fost propusă de Comisia Europeană la 21 aprilie 2023 pentru a actualiza standardele existente care au peste 20 de ani.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.