Start pentru Alpin Film Festival la Brașov!

0

A 8-a ediție Alpin Film Festival a pornit în “(Cool)–Tura pe Munte!”

Luni, 4 septembrie, Brașov – Marți, 5 septembrie, începe la Brașov ediția cu numărul 8 a festivalului de film montan – ALPIN FILM FESTIVAL. Organizat în perioada 5-10 septembrie la Brașov, Predeal și Râșnov, unicul eveniment cinematografic autohton dedicat culturii și civilizației montane se pregătește să aducă pe marile ecrane o selecție de peste 40 de filme din întreaga lume. Invitați speciali vor poposi la Brașov în perioada festivalului și vor participa la proiecțiile de film și la conferințele dedicate unor subiecte arzătoare, precum: protejarea mediului și conservarea biosferei, posibilitățile de susținere a sportivilor cu dizabilități, turismul din România și istoria muntelui din țara noastră.

Evenimentul debutează luni, 4 septembrie, cu un eveniment excepțional: proiecția, în avanpremieră, a fillmului Castelul Crăiței, regizat de Liviu Mărghidan, care va fi distribuit în sălile de cinema din România în această toamnă.

Competiția Internațională și Românească de Film Montan include peste 40 de filme, documentare si scurt metraje, care au ca temă Muntele în extrema lui diversitate. Sunt filme premiate la marile festivaluri internaționale de film din întreaga lume, dar și filme românești așteptate de publicul din România – spre exemplu, documentarul Ultima Transhumanță de Dragoș Lumpan și David, regizat de Radu Muntean care il are ca protagonist pe Tibi Useriu și 20 de copii minunați.

Proiecțiile vor avea loc la Cinema Astra, Centrul Cultural Reduta și Piața Brassai (proiecție în aer liber). Accesul la toate evenimentele incluse în programul Alpin Film Festival este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Stelă – o expoziție cu Zeități de piatră din Valle d’Aosta (Mont Blanc)

Un eveniment deosebit pentru Brașov va fi Expoziția de sculptură STELĂ a artistului italian DONATO SAVIN amenajatà în perioada 5 – 29 septembrie 2023 la Centrul Cultural Apollonia. Este un eveniment organizat în parteneriat cu regiunea Valle d’Aosta din Italia și Muzeul Muntelui din Zakopane Polonia, cu sprijinul Institutului Cultural Italian din România.

Invitați de onoare – Silvo Karo și cel mai mare festival de zbor liber din Franța

Invitații de onoare ai ediției 2023 la ALPIN FILM FESTIVAL sunt SILVO KARO, o legendă a alpinismului mondial, care anul trecut a câștigat Oscarul” alpinismului – Pioletul de Aur – editia 2022, și cel mai mare Festival de zbor liber din lume – COUPE D’ICARE din Franța.

20 de ani de prima expedișie integral românească pe Everest

Gala de închidere a festivalului va marca aniversarea a 20 de ani de la prima expediție integral românească pe Everest (8848 m). David Neacșu, liderul echipei, va fi prezent alături de o mare parte a echipei pe scena de la Centrul Cultural Reduta. Silvo Karo va susține un Master Clas de alpinism – LIGHT AND FAST. Seara se va încheia cu proiecția – în premieră în România – a filmului WERNER HERZOG – Radical Dreamer, marele regizor german fiind un cunoscut promotor al culturii montane.

Expoziții de fotografie, conferințe și Păduri cu povești nemuritoare

Nu vor lipsi de la această ediție nici expozițiile de fotografie, conferințele și prezentările de carte. Asociația FORONA prezintă anul acesta expoziția Bio Divergență, instalată în zona pietonală a Parcului Nicolae Titulescu, iar Fundația Conservation Carphatia va prezenta în holul Hotelului ARO PALACE expoziția Munții Făgăraș. În Piața Brassai, va fi organizat atelierul Pădurea cu Povești Nemuritoare de la Nucșoara – Adoptă un arbore.

Principalul eveniment din acest an din zona de Conferințe se va desfășura joi, 7 septembrie, ora 16.00 la MAREA AULA a Universității Transilvania din Brașov și va avea ca temă „Comunitățile montane – între tradiție și protecție”. Vor fi prezenți invitați din România și Franța, într-un dialog coordonat de Gina Artenie de la FORESTMANIA, partenerul evenimentului.

Provocări sportive

Pentru pasionații de cățărări, principalul punct de atracție se va afla în Parcul Nicolae Titulescu din Brașov, acolo unde, cu ajutorul CATENA, va fi instalat un turn de cățărare de 9 metri. Pe 9 și 10 septembrie vor fi organizate ateliere de cățărare deschise tuturor celor interesați, și atent supravegheate de partenerii de la Climb Again și Clubul Alpin Român- Brașov. Un atelier special, organizat de Clubul sportiv Babarunca, va fi atelierul alergare orientare in labirint, disciplina care este pe lista viitoarelor probe olimpice.

Un Munte de Carte

Evenimentul destinat încurajării și promovării lecturii are în acest an invitați care își vor prezenta cărțile care promoveaza călătoriile, spiritul de aventură și cultură montană. Marius Chivu va prezenta cartea Trei săptămâni în Atlas apărută la Editura Humanitas. Nicolas Terray, fiul legendarului alpinist francez Lionel Terray – autorul memorabilei cărți Cuceritorii inutilului, reeditată în acest an la editura Polirom – va fi și el la Brașov. Cea mai proaspătă apariție a editurii Polirom – volumul Munții sunt viața mea, scrisa de legenda alpinismului mondial Walter Bonnati – va avea parte de o prezentare specială. Mihai Tanase, ghid montam si traducătorul carții, va veni de la Chamonix să prezinte aceasta carte minunată. O altă editură importantă – Editura Romania Pitorească – va fi prezentă cu ultimele apariții.

Locații

Cinema Astra, Centrul Cultural Reduta, Piața Brassai și Parcul Nicolae Titulescu vor găzdui, de-a lungul celor 6 zile de festival, evenimentele care promovează cultura și educația montană. În acest an, Alpin Film Festival face parte din seria de evenimente a Forumului Orașelor Verzi (FOV), care fac din Brașov – capitala verde a României.

——————————–

Sponsori: Farmacia Catena, RAP Group, Fundația Conservation Carpathia, FIN-ECO, Gravity

Parteneri instituționali: Centrul National Cinematografic, Universitatea Transilvania Brașov, Centrul Cultural Reduta, CLUBUL ALPIN ROMÂN, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Agenția Metropolitană Brașov, Federația Română de Alpinism și Escaladă, Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan, Revista Ski&Oudoor

Cu sprijinul: Patagonia, Allmoutain.ro, Fortuna, Primăria Râșnov, Consiliul Județean Brașov, Belvedere Grand Hotel, Munții noștri, Teracota Mediaș, Asociația Ghizilor Montani din România, FORONA, Asociația Eco Turism din România, Asociația Administratorilor de Arii Naturale, Ferma Cățean, Forestmania, ASFOR, Buff, Rock’n Snow, Asociația Sportivă Babarunca, SKV, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Institutul Italian din București , Institutul Polonez din București, Ambasada Republicii Slovenia în România, iabilet.ro, ARO Palace Hotel, Ciuraru, Lohan, Manole și Asociații

Radio oficial: RADIO ZU

Parteneri media: Cinemaraton, AGERPRES, Ski&Outdoor Magazine, Revista Astra, UZP

Parteneri media locali: BIZ Brașov, Radio România Brașov, Zile și Nopți – Brasov

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.