Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

S-a lansat Haine Curate: primul ONG din România pentru muncitoarele exploatate din industria de confecții

0

Peste 200 de mii de români, majoritatea femei, lucrează în fabrici care fac haine pentru mărci celebre. În ultimii ani, din numeroase investigații și cercetări, a reieșit că România a devenit concurența Asiei la forță de muncă ieftină și muncitori vulnerabili în industria confecțiilor.

În acest context, patru tinere românce, alături de o fostă lucrătoare în confecții, au lansat în luna septembrie Asociația Haine Curate – prima organizație din România dedicată drepturilor muncitoarelor și muncitorilor care produc haine pentru branduri celebre, în condiții grele de muncă.

La scurt timp după lansare, Angelica Manole, fosta angajată în confecții și co-fondatoare Haine Curate, a câștigat în primă instanță procesul împotriva fabricii care producea haine pentru firme de lux. Angelica Manole a fost una din angajatele care au primit salarii mai mici decât salariul minim pe economie, deși munciseră full-time. Manole a fost singura care a vorbit public despre problemele din fabrică, motiv pentru care compania a decis să o concedieze. Instanța a deliberat că angajata a fost plătită sub salariul minim și concediată abuziv, cerând fabricii să îi plătească salariul din urmă pe mai mult de un an.

În România există numeroase cazuri de muncitoare în confecții care se confruntă cu abuzuri la locul de muncă sau sunt concediate fiindcă și-au cerut drepturile fundamentale ca angajate, cum ar fi salariul. Sunt fabrici în care muncitoarele leșină des din cauza epuizării și a căldurii, în care îndură jigniri sau muncă peste program, de multe ori neplătită. Muncitoarele sunt în general plătite cu salariul minim, iar uneori nu îl primesc nici pe acesta.

Asociația Haine Curate dorește să combată aceste probleme prin oferirea unor plase de siguranță și asistență juridică muncitoarelor aflate în astfel de situații, să le facă vocile auzite în rândul autorităților și brandurilor pentru care confecționează haine și, nu în ultimul rând, poveștile cunoscute în rândul publicului.

“Poveștile pe care le-am auzit de la muncitoare în confecții și lipsa plaselor de siguranță în situații crunte de abuz strigau după nevoia unui ONG românesc precum Haine Curate. Momentan ne bazăm pe experiența și munca voluntară a membrilor, precum și pe disponibilitatea celor interesați de subiect, care pot dona sau ajuta cu expertiză juridică”, spune Laura Ștefănuț, fondatoarea Haine Curate.

După lansare, organizația a primit numeroase apeluri de ajutor din partea muncitoarelor din întreaga țară și deja lucrează pentru abordarea problemelor, care constau în special în muncă neplătită și hărțuire.

Haine Curate a fost fondată la inițiativa Laurei Ștefănuț, care a investigat, ca jurnalistă, încă din 2015, problemele din fabricile de confecții românești și a publicat în media internațională pe acest subiect. I s-au alăturat în acest proiect alte patru femei: Georgiana Epure, activistă pentru drepturile omului și egalitate de gen, absolventă a Universității din Cambridge; Bianca Drotleff, specialistă în domeniile sustenabilității, responsabilității sociale a întreprinderilor, economiei circulare și a egalității de gen și absolventă a Universității din Leeds; Diana Velica, membră cu experiență academică și profesională în dezvoltare internațională și drepturile omului, cu studii post-universitare la Universitatea Yale și la Universitatea din Delhi; și Angelica Manole, care s-a remarcat prin lupta sa cu abuzurile de la o fabrică de confecții unde a lucrat până anul trecut.

Evenimentul de lansare al asociației a avut loc pe 10 septembrie, la Sibiu, unde organizațiile internaționale Clean Clothes Campaign și European Center for Constitutional and Human Rights, precum și organizația românească Mai Bine, s-au alăturat pentru a susține această cauză.

Activitatea Asociației Haine Curate poate fi susținută prin expertiză juridică sau donații prin cont bancar: RO78 INGB 0000 9999 1154 2022, nume: Asociația Haine Curate. Puteți urmari activitatea asociației pe Facebook, www.facebook.com/hainecurateromania, sau pe www.hainecurate.eu.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.