Ursulețul din imagine este unul din cei 15 noi ursuleți ajunși la Orfelinatul de urși chiar anul acesta, la sfârșit de aprilie. Este o femelă mai timorată din fire și mai rezervată față de ceilalți puișori de urs brun, dar încetul cu încetul se va acomoda printre semenii ei și se va adapta la condițiile orfelinatului.
Ea, împreună cu ceilalți puișori de urs au fost aduși în unicul domeniu ocrotitor din Europa destinat ursuleților orfani sau care au fost despărțiți de mamele lor, pentru a le reda șansa la o viață normală de urs!
Majoritatea puilor de urs de anul acesta au fost aduși la orfelinat după ce mamele lor au fost capturate, conform unui regulament care prevede că urșii care vin în orașe, în apropierea așezărilor umane, sunt capturați și relocați sau ajung să fie împușcați în cele din urmă, după ce toate măsurile luate în distanțarea urșilor de zonele populate de oameni au eșuat.
De aceea, singura salvare a acestor pui de urs de la o soartă tragică este Orfelinatul de urși, locul unde își petrec primii doi ani din viață fiind îngrijiți și crescuți cu cât mai puțin contact uman, pentru ca mai apoi să fie eliberați în sălbăticie, acolo unde le este locul.
Care sunt noutățile?
Anul acesta au fost făcute modificări la spațiile în care sunt adăpostiți ursuleții și anume:
- incintele în care stau ursuleții au fost întărite și renovate;
- căsuța pentru carantină, la care s-a lucrat din luna ianuarie a acestui an, este gata. Are trei încăperi, două pentru carantină, unde urșii petrec puțin timp înainte să descopere cu adevărat noua lor casă și cea din mijloc cu o sobă pe lemne care încălzește căsuța;
- au fost făcute multe reparații la țarcuri, ca în fiecare an, după ce se topește zăpada;
- au fost făcute reparații la țarcul mic, unde e căsuța bârlog și au fost montate 3 porți din metal la intrarea în țarcuri pentru a facilita accesul personalului de la centru în caz de urgență;
- a fost reparat țarcul de rezervă, pentru că se pare că ursul din Belarus rămâne, cel puțin deocamdată, la Orfelinat. Nu există logistica necesară pentru a-l reintroduce în țara de proveniență.
Ce se află în lucru?
- se lucrează de zor la al treilea funicular: colegii de la orfelinat se străduiesc să construiască al treilea sistem de hrănire prin cablu deoarece întâmpină dificultăți în montarea cablurilor din cauza înălțimii copacilor și de multe ori munca este luată de la zero din cauza vremii tumultoase care uneori dărâmă copacii.
După cum se poate observa, munca depusă necesită mult timp, dar în primul rând bani, sume investite în reparații și întreținere ale incintelor și țarcurilor, în amenajările de noi construcții, în hrănirea ursuleților și îngrijirii medicale ale acestora.
Iar cu fiecare anotimp ce trece, Orfelinatul de urși întâmpină dificultăți constante, mai ales din cauza situațiilor imprevizibile date de vremea schimbătoare.
De aceea, donațiile recurente făcute de tine pentru ursuleții orfani ne permit să le susținem în continuare un mediu de viață corespunzător, în care aceștia pot să se dezvolte normal… și astfel, îți suntem recunoscători pentru eforturile depuse și grija de care dai dovadă față de ursuleții orfani.
https://wwf.ro/doneaza/orfelinatul-de-ursi/
Cu ajutorul celor ca tine, putem susține constant Centrul de Reabilitare a Urșilor orfani pentru ca puii de urs să aibă șansa la o viață normală în natură!
Investiția pe care o faci pentru sănătatea puilor de urs și sănătatea naturii înseamnă pentru noi o contribuție enormă și pentru asta îți mulțumim!