Parcul eolian VIFOR dezvoltat de Rezolv și Low Carbon în România va alimenta Deutsche Telekom cu 100 GWh de energie curată pe an, timp de 12 ani

0

La baza tranzacției stă un acord virtual de achiziție de energie electrică (VPPA) între T-Mobile Cehia, Telekom Slovacia, CE Colo Cehia și Rezolv Energy

Acordul, primul de acest fel semnat de companii cehe sau slovace, va permite construirea unuia dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa în județul Buzău

T-Mobile Cehia, Telekom Slovacia și CE Colo Cehia, toate parte din Grupul Deutsche Telekom, au semnat acorduri virtuale de achiziție de energie electrică (VPPA) transfrontaliere cu Rezolv Energy, producător de energie regenerabiă cu operațiuni în România. Acestea sunt primele VPPA-uri transfrontaliere semnate de companii cehe sau slovace. Energia va proveni de la parcul eolian VIFOR de 461 MW dezvoltată de Rezolv și Low Carbon în România (Buzău), iar aceste VPPA-uri vor permite construirea primei faze a proiectului. În a doua fază, încă 700 GWh pe an vor fi disponibili pentru cumpărătorii din zona corporate.

VPPA-urile prevăd achiziționarea de către cele 3 companii a 100 GWh de energie curată pe an, timp de 12 ani. T-Mobile Cehia a securizat 50 GWh pe an, Telekom Slovacia 40 GWh pe an și CE Colo Cehia 10 GWh pe an. 

O bornă semnificativă în energia regenerabilă

VPPA-urile reprezintă un pas semnificativ înainte în Europa Centrală și de Sud-Est, unde majoritatea acordurilor PPA anterioare au fost acorduri fizice care impuneau ca producătorul și cumpărătorul să fie în aceleași sau în țări vecine cu rețele conectate. În schimb, un VPPA este un aranjament financiar în care cumpărătorul primește certificate care atestă faptul că energia provine dintr-o sursă regenerabilă specifică, iar energia curată este introdusă în rețea.

Despre parcul eolian VIFOR

Odată operațional, VIFOR va fi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa. Aproape de Munții Carpați și beneficiind de randamente eoliene excepționale, proiectul va genera suficientă energie curată pentru a alimenta mai mult de 270.000 de case și va evita producerea a aproximativ 540.000 tone de CO2e anual. Faza 1 a proiectului prevede instalarea unei capacități de 192 MW. Există un plan etapizat pentru a demara Faza 2 după încheierea Fazei 1, crescând treptat capacitatea până la 461 MW. Este preconizat ca faza de construcție a proiectului să fie finalizată în aproximativ 18 luni, iar parcul VIFOR să fie în funcțiune până la sfârșitul anului 2025.

Într-o regiune care istoric s-a bazat pe combustibili fosili pentru cea mai mare parte a necesității sale energetice, înlocuirea producției de energie pe bază de combustibili fosili cu surse regenerabile oferă impactul maxim posibil în reducerea emisiilor. Prin urmare, proiectul va juca un rol crucial în tranziția energetică a regiunii și va sprijini România în atingerea obiectivelor sale climatice.

De asemenea, va fi construit conform celor mai înalte standarde internaționale de sustenabilitate pentru a asigura că va lăsa o moștenire durabilă și pozitivă.

Săptămâna trecută, au fost asigurate facilități de împrumut financiar de până la 291 milioane de euro pentru a sprijini construcția Fazei 1, de la un consorțiu de 8 creditori condus de Erste Group, UniCredit Group și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și de International Finance Corporation (IFC), Intesa Sanpaolo Group, OTP Bank, Raiffeisen Bank International AG și Garanti BBVA România.

Pavel Hadrbolec, CFO T-Mobile Cehia și Telekom Slovacia a declarat: „Suntem mândri să facilităm construcția unui nou sit pentru producția de energie regenerabilă și să devenim un lider în acest domeniu. Acesta este un nou pas în călătoria noastră spre decarbonizare. Acordul ne oferă, de asemenea, o diversificare importantă a riscurilor în strategia noastră de achiziție a energiei și de protecție împotriva fluctuațiilor prețurilor la energie.

Alastair Hammond, CEO Rezolv Energy, a declarat: “Proiectul VIFOR va juca un rol semnificativ în tranziția energetică a României, iar aceste PPA-uri transfrontaliere sunt un semnal important pentru comunitatea de afaceri din întreaga regiune. Companiile nu mai trebuie să aștepte ca această capacitate de energie regenerabilă să înceapă să fie disponibilă în volum pe piața lor de origine. Aceste acorduri vor permite finalizarea Fazei 1 a acestui proiect, dar Faza 2 va pune la dispoziție încă 700 GWh pe an. Cererea mare dinspre zona corporate pentru energie electrică verde poate fi astfel satisfăcută acum.”

Jaroslava Korpanec, Partner și Head of Central and Eastern Europe, Energy Infrastructure la Actis a precizat: „Actis a lansat Rezolv Energy pentru a aduce o nouă eră a energiei curate și durabile în Europa Centrală și de Sud-Est. Acest VPPA demonstrează cum Rezolv este un lider pe piața din Europa Centrală și de Est, oferind soluții inovatoare pentru a ajuta companiile să se decarbonizeze, satisfăcând în același timp nevoile lor energetice. Proiectele de energie regenerabilă ale Rezolv fac o diferență tangibilă și accelerează tranziția energetică în regiune.”

Rezolv Energy a fost lansată în urmă cu 18 luni de către Actis, un investitor global de top în infrastructura durabilă, și are deja peste 2 GW de energie curată în curs de pregătire pentru construcție în Europa de Sud-Est. Pe lângă parcul eolian VIFOR, printre proiecte se numără Dama Solar, în vestul României, care, cu o capacitate de 1 044 MW, va fi cel mai mare parc solar din Europa după ce va fi construit, parcurile eoliene Dunărea Est & Vest de 600 MW din județul Constanța și St. George, un proiect solar de 229 MW în nord-estul Bulgariei. 

***

Despre T-Mobile Cehia

Cu peste 6,5 milioane de clienți, T-Mobile este cel mai mare operator de telefonie mobilă din Republica Cehă. Operatorul va deservi 90% din populația țării cu rețeaua sa 5G până la sfârșitul anului 2024. De asemenea, compania se axează de mult timp pe construirea și dezvoltarea infrastructurii de fibră optică. Potrivit Ookla, T-Mobile are cea mai bună rețea mobilă. Pe lângă faptul că se axează pe clienții finali, compania oferă servicii și partenerilor de afaceri sub brandul T Business. Ca parte a afacerilor responsabile, operatorul se axează pe protecția mediului și pe incluziunea digitală.

Despre Rezolv Energy

Rezolv este un producător independent de energie regenerabilă cu o experiență vastă. Oferim energie curată fără subvenții la un preț stabil pe termen lung pentru utilizatorii industriali și comerciali și alți cumpărători din Europa Centrală și de Sud-Est.

Bazându-ne pe o moștenire de 15 ani în energie curată, luăm proiecte de energie regenerabilă – eoliană, solară și de stocare – din stadiul de dezvoltare avansată până la construcție și operare pe termen lung.

Cu sprijinul investițional pe termen lung de la Actis, unul dintre cei mai importanți investitori în energie din lume, construim un portofoliu multi-GW care va ajuta companiile și țările să-și îndeplinească obiectivele energetice din prezent și viitor.

Pentru mai multe informații, vizitați: Rezolv.Energy

Despre Actis

Actis este un investitor global de top în infrastructura durabilă care oferă randamente competitive pentru investitorii instituționali și impact pozitiv măsurabil pentru țările, orașele și comunitățile în care activează. Actis investește în obiective structurale care susțin creșterea echitabilă pe termen lung în infrastructuri defensive și critice în cadrul tranziției energetice, tranziției digitalizării și transformării lanțului de aprovizionare.

Experiența globală de zeci de ani a firmei, know-how-ul operațional și cultura puternică îi permit să creeze lideri globali în domeniul sustenabilității la scară largă. De la înființare, Actis a strâns 25 de miliarde de dolari pentru a investi într-un viitor mai bun. Actis este semnatară a Principiilor pentru investiții responsabile (UNPRI) susținute de ONU, o inițiativă a investitorilor dezvoltată de UNEP FI. Firma a primit în mod constant cel mai mare punctaj în cadrul evaluării independente UNPRI.

Puteți afla mai multe despre Actis la www.act.is 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.