Panourile fotovoltaice oferite de CEZ micilor fermieri din Dolj si Olt produc energie verde si sunt sursa vitala pentru irigarea culturilor

0

Începând cu luna iulie a acestui an, gospodăriile a doi fermieri mici din Dolj și Olt sunt alimentate cu energie verde, produsă de panourile fotovoltaice oferite de CEZ, în campania “Sădim energie pentru viitor”. Harta cu energie verde este completată de investiția în alte 10 centrale fotovoltaice donate de companie instituțiilor de învățământ din 9 județe.

Energie solară pentru un viitor verde

În luna iulie a fost finalizat procesul de instalare a panourilor fotovoltaice, în valoare de 15 000 euro, pentru Marian Daniel Sotorog, fermier din județul Dolj, și Cristian Ilie, din județul Olt.

CEZ și Aociația Viitor Plus s-au ocupat de toate demersurile necesare acestui proces, de la montajul panourilor și până la încheierea contractelor de prosumatori.

Astăzi, panourile fotovoltaice sunt complet funcționale și produc energie verde necesară pentru cultivarea pământului în cele două ferme.

Prin această inițiativă, compania energetică și-a propus să vină în sprijinul agricultorilor din zona Olteniei care se confruntă cu problema din ce în ce mai severă a secetei. Energia produsă de panourile fotovoltaice va putea fi folosită pentru sistemele de irigații care trebuie să compenseze lipsa apei din surse naturale.

Cu fiecare kilowatt obținut din surse regenerabile, suntem tot mai aproape de un viitor verde. În contextul în care seceta este o amenințare tot mai mare pentru agricultură, panourile fotovoltaice reprezintă atât o modalitate de a reduce costurile cu utilitățile, dar și de a obține energia necesară pentru irigația culturilor. Atunci când energia curată este pusă în folosul comunității, satisfacția noastră este chiar mai mare.” – Ondrej Safar, CEO CEZ România.

Ne bucurăm că am dus la bun sfârșit încă un proiect de energie regenerabilă, în parteneriat cu CEZ România. Un efort și o investiție mare pe termen scurt, dar cu efecte benefice pe termen lung. Pentru mulți ani de acum înainte, 2 familii de mici fermieri din Olt și Dolj vor transforma energia solară în electricitate pentru întreținerea culturilor, cu costuri mult mai mici. Un model care trebuie extins în lupta noastră cu schimbările climatice.” – Teia Ciulacu, Președinte Asociația Viitor Plus.

Având în vedere costurile pentru energie și faptul că suntem o pepinieră la început de drum, panourile fotovoltaice sunt o mână de ajutor neprețuită, care ne permite să ne dezvoltăm, să investim în instalații de irigații corespunzătoare necesităților plantelor, pe scurt, să creștem atât calitativ, cât și cantitativ. Le transmitem celor de la CEZ sincere mulțumiri și suntem fericiți pentru că ne-au ales.” – Cristian Ilie, fermier din județul Olt.

Despre Viitor Plus – Asociația pentru Dezvoltare Durabilă

Viitor Plus este o organizație non-profit cu o experiență de peste 14 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație, voluntariat și infrastructură pentru mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys. Viziunea ViitorPlus: „Redescoperim împreună legătura cu natura și investim în ceea ce lăsăm în urma noastră”.

Mai multe informații pot fi regăsite pe site-ul Asociației: www.viitorplus.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.