Noul refugiu Scara e gata să ajute montaniarzii din creasta Făgărașului  

0

Asociația Montană Carpați (AMC) a deschis pentru montaniarzi refugiul Scara, aflat  la 2.146 m altitudine,  pe traseul  de creastă al Munților Făgăraș.

Refugiul Scara e gata să adăpostească drumeții obosiți sau pe cei care dau de vreme neprielnică în creasta Munților Făgăraș – un traseu greu de parcurs, având aproape 100 km, cu nenumărate vârfuri de peste 2.000 m altitudine, cu o diferență de nivel de 5.500 m. Că-ți faci curaj și timp pentru toată creasta, sau doar pentru un segment, refugiile din acest masiv (și nu numai) sunt esențiale pentru siguranța ta.

Cum a ajuns refugiul Scara în creasta Făgărașului?

 

Unde? Refugiul este amplasat în Șaua Scării, la 2.146 m, în vecinătatea Vârfului Negoiu (2.535 m) și a Custurii Sărății, unul dintre cele mai expuse și dificile segmente din Munții Făgăraș. De la Cabana Negoiu (1.550 m), spre exemplu, vorbim despre o drumeție de aproximativ trei ore până în Șaua Scării. 

 

Cum? Proiectul este rezultatul muncii de peste doi ani a unei echipe de voluntari profesioniști (arhitecți, ingineri, coordonatori), de altfel iubitori de munte care și-au unit forțele în Asociația Montană Carpați (AMC): au lucrat la conceptul refugiului, au evaluat terenul, au plănuit și coordonat urcarea materialelor în creastă, precum și construcția lui propriu-zisă.
Când? Pentru ultima etapă – montarea refugiului – membrii și voluntarii AMC au organizat, de-a lungul acestei verii, mai multe tabere de lucru în Șaua Scara, în care au montat structura  refugiului cărată aici  cu un elicopter,  au învelit construcția în tablă și panouri fotovoltaice și  au lucrat la finisaje. Concomitent, zeci de voluntari au urcat și coborât din creastă, în mai multe ture, materiale, scule, provizii sau deșeuri, ajutând la curățarea treptată a șantierului creat. În total au fost peste 30 de zile de muncă pe creastă.

De ce? Spre finalul lui 2018, cel de-al doilea refugiu din Șaua Scara a fost împrăștiat în vale, după 10 ani de adăpostit montaniarzi. Primul refugiu încă rezistă, din 1990, în aceeași șa, însă devenise un depozit de deșeuri. Tot în 2018 am urcat să-l curățăm de câteva sute de kilograme de deșeuri și să-l reparăm, ca să poată adăposti, totuși, câțiva oameni, în lipsa celui mai mare. 

Ne-a fost clar că Șaua Scării avea nevoie de un refugiu mai trainic pentru drumeții mai sigure în Făgăraș, așa că am început să adunăm oamenii în jurul proiectului. Primul refugiu rămâne deschis și astăzi – la nevoie, câteva persoane se pot adăposti și aici

La ce bun? Refugiile – cele aproximativ 150 din țară, conform Salvamont România, sunt construcții mai mici sau mai mari pe care le veți găsi deschise prin munții noștri, mai aproape de pădure, sau pe creste, din lemn, piatră sau tablă. Ele pot fi un punct intermediar în intervențiile salvatorilor montani și au rolul de a adăposti, gratuit, montaniarzii care întâmpină probleme pe traseu – fie din cauza oboselii, a vremii schimbătoare sau a unei accidentări; De-a lungul anilor, însă, multe dintre refugii au devenit impracticabile – unele sunt luate de vânt, de avalanșe sau vandalizate pentru materiale. De aici și nevoia de materiale mai trainice și de concepte mulate pe specificul terenului, cum am exersat și la Scara.

Cum arată refugiul Scara?

  • Scara se întinde pe 36 mp, împărțiți în două zone funcționale – un vestibul și un spațiu comun cu loc de luat masa și dormit. Refugiul poate adăposti confortabil 15-18 persoane, dar poate depăși această capacitate când situația o va cere.
  • Singura fereastra este la înălțime; finisajul pardoselii este din grătar metalic, pentru a preveni degradarea acesteia de la utilizarea colțarilor,  iar placările interioare sunt realizate cu HPL – plăci compacte rezistente la umezeală
  • Echipa AMC a avut în vedere ventilația, straturile materialelor și finisajele interioare, precum și autonomia panourilor fotovoltaice. 
  • Refugiul este prevăzut cu prize USB pentru încărcarea dispozitivelor electronice, camere de luat vederi, precum și cu diverși senzori care ne vor transmite date care ne vor ajuta în proiectele viitoare.
     
  • Refugiul a fost proiectat pentru specificul zonei, în funcție de datele de la stațiile meteo vecine și de la echipele Salvamont, dar și în funcție de direcția vântului sau de stratul de zăpadă.
  • Forma actuală este inspirată din tenta unui cort montan, cu o bază solidă și colțuri bine ancorate în pământ. El este amplasat perpendicular pe pantă, iar volumetric are două secțiuni: una transversală, aerodinamică și mai joasă, în N-E – marcată de direcția dominantă a vânturilor și alta mai zveltă în partea de S-V – determinată de fereastra orientată către sud. Astfel, refugiul devine un orologiu solar pe timp de zi și observator de stele în nopțile senine, cu vizibilitate din zona priciurilor.
  • Mai mult de-atât, conceptul Scării permite aerului din interior să fie încălzit treptat: în zona de dormit se va încălzi mai rapid, fiind mai joasă, cu volumul de aer mai mic, apoi se va încălzi și aerul din zona comună, mai înaltă.

Conduită la refugiul Scara

Parte din misiunea noastră, la Asociația Montană Carpați, încă din 2008 este să contribuim la o mai bună și mai sigură infrastructură de explorare a Carpaților noștri. Însă ne dorim, în special pentru cei care abia descoperă muntele, să popularizăm felul în care sperăm să fie folosite refugiile montane, implicit Scara.

Refugiile sunt adăposturi de urgență, deschise 24/24, însă nu sunt cabane sau pensiuni. Recomandăm – cum o fac și salvatorii montani cu fiecare ocazie – aventurarea pe munte cu cortul propriu la purtător. Dacă vremea va permite, încurajăm drumeții să întindă corturile și să lase liber refugiul pentru posibile urgențe (pot intra însă cu încredere acolo ca să ia masa sau să încarce telefoane)

Când montaniarzii au nevoie să folosească refugiul, îi rugăm să ocupe un singur spațiu cu lucrurile lor și să facă loc altor oameni, în situația în care ei vor ajunge mai târziu în noapte acolo, obosiți. 

De asemenea, îi rugăm să-și lase lucrurile ude la intrare, în vestibul, ca să ferească refugiul de umezeala excesivă. Acolo este locul ideal de lăsat și colțari, bețe de trekking sau bocanci.

Alte rugăminți pe care drumeții le vor găsi scrise și la Scara implică grija față de cum lăsăm spațiul în urma noastră: luăm cu noi atât deșeuri, cât și resturi de mâncare, chiar dacă sunt ambalate (altfel, rozătoarele vor simți imediat); ne asigurăm că prizele și întrerupătoarele funcționează și după ce nu le mai folosim; închidem bine ușa la plecare.

Prin calitatea lui, refugiul Scara stabilește un nou standard pentru infrastructura montană critică, în plus încurajează oamenii să descopere Munții Făgăraș în siguranță, subliniază Corneliu Chiriliuc, coordonator tehnic în echipa proiectului. „Vremea din Făgăraș este provocarea cea mai mare pentru orice montaniard – începător sau avansat. Scara este un refugiu sigur la o distanță ideală între cabanele Bârcaciu și Negoiu, pentru a aborda vârful Negoiu și apoi a continua drumeția pe creastă. Prin capacitatea și dotările sale, Scara poate fi și un punct de referință în acțiunile Salvamont în creastă.”

Asociația Montană Carpați se va ocupa de mentenanța refugiului Scara, așa că rugăm, de asemenea, montaniarzii, să ne scrie dacă în drumul lor spre adăpost găsesc ceva ce trebuie reparat, la office@asociatiamontanacarpati.ro. Folosiți același mail dacă vreți să ne fiți aproape ca voluntari, parteneri sau sponsori pe termen lung, căci Scara este doar începutul – deja ne-am apucat de al doilea refugiu în munții Făgăraș

Datorită partenerilor noștri dăm în folosință astăzi comunității montaniarzilor refugiul Scara, așa că încă un rând de mulțumiri pentru: 

Mectrade Service ne-au construit fără cusur platforma refugiului;

Ergio Wooden Constructions – datorită lor am avut ce ridica (ne-au sprijinit cu suprastructura refugiului); 

Metigla – ne-a asigurat – cu încrederea în proiect – tabla și panourile fotovoltaice; 

Fundația Conservation Carpathia – ne-a susținut financiar cu transportul refugiului pe creastă;

Nadig Comănești – fără de care montarea suprastructurii ar fi fost mai dificilă;

Solartech Fotovoltaice – ne-au asigurat toate echipamentele electrice necesare ;

KPU au montat meticulos tabla și-au avut răbdare să ne învețe și pe noi; 

Nvent – au făurit cu răbdare priciurile și portalul roșu de la intrare;

Urenditi – s-a îngrijit să avem uși și membrană în refugiu, dar și de coordonarea tehnică în proiect;

Ardealul cu Fainoșag – s-a simțit că am lucrat mai cu spor datorită meselor calde;

Hermes Energy International și CEL.ro – ne-au acoperit cheltuieli neprevăzute prin sponsorizările lor; 

ATB International Cargo – ne-a primit și păzit refugiul peste iarnă;

Complex turistic Brândușa (Avrig) – ne-a devenit spațiu de decolare a coletelor via elicopter;

Anca Loghin, Ana Chiprian, Florin Florescu – arhitecții ambițioși care au conceput Scara din creastă. 

Mulțumim, de asemenea, pentru sprijin în planificări: Consiliului Județean Argeș; Serviciului Public Salvamont Salvaspeo Argeș; Inspectoratului General de Aviație al M.A.I.

 

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.