Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Inovație CEZ patentată: Parcul eolian obține primul său brevet de invenție

0

Biroul Statelor Unite pentru Brevete și Mărci a acordat companiei Ovidiu Development brevetul de invenție pentru o soluție tehnică care permite îmbunătățirea performanței turbinelor eoliene.

“Suntem mândri de acest rezultat care rezumă rodul muncii asidue, dar și nivelul ridicat de know how pe care îl cultivăm în cadrul organizației. Cred că încurajarea angajaților de a-și descoperi întregul potențial precum și crearea condițiilor propice pentru inovare sunt metodele care ne vor asigura certificări similare și pe viitor”, a declarat Ondrej Safar, CEO CEZ România.

Certificarea este cu atât mai valoroasă cu cât metoda CEZ permite îmbunătățirea performanței turbinelor eoliene prin captarea fluxului de vânt maxim posibil și prevede 25% mai putine erori de măsurare decât celelalte metode de măsurare folosite în prezent în sectorul eolian național și internațional.

Rezultate obținute de CEZ prin aplicarea metodei dezvoltate la nivelul celui mai are parc eolian de pe uscat din Europa:

  • CEZ a finalizat până în prezent gradul de dezaliniere la 100% din turbinele sale.
  • Din cele 240 de turbine din parcul eolian CEZ, un numar de 126 de turbine au fost corectate, aplicându-se tehnica de măsurare marca CEZ.
  • Raportat la producția totală netă de energie electrică, obținută de CEZ în anul 2020, respectiv 1 281 GWh, compania ar fi produs cu aproximativ 12.8 GWh (echivalentul energiei electrice necesară alimentării a 3500 locuințe din România timp de un an) mai puțină energie electrică, dacă se ia în considerare o pierdere de 1% la nivelul celor 240 de turbine ale parcului eolian, pierdere evitată ca urmare a aplicării tehnicii de măsurare marca CEZ.
  • Aplicarea metodei CEZ reduce pierderile de energie cauzate de dezalinierea față de vânt a turbinelor eoline, în medie cu până la 4 %, dacă luăm în considerare o dezaliniere de ±12° față de vânt.

Nucleul echipei care a dezvoltat și implementat proiectul a fost format de doi specialiști.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.