Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fără teamă pentru o alimentație mai bogată în produse vegetale

0

În ultimii ani trendul alimentației pe bază de plante a cunoscut o creștere fulminantă. Din dorința de a adopta un stil alimentar mai sănătos și de a avea mai multă grijă față de resursele planetei, tot mai multe persoane și-au îndreptat atenția către o alimentație bazată pe plante. Comentariile negative la adresa vegetarianismului și veganismului nu au întârziat să apară, astfel că tot mai multe concepții greșite despre alimentația pe bază de plante au fost vehiculate inducând oamenii în eroare și influențându-le puterea de decizie. În ciuda acestor aspecte, alimentația pe bază de plante câștigă tot mai mult teren în rândul consumatorilor. Aceștia au început să acorde o atenție mai mare atât alimentelor pe care le consumă, dar și consecințelor pe care le are producția acestora  asupra viitorului mediului și generațiilor succesoare.  

Deficit de proteină din cauza alimentației vegetale

O serie de efecte nutriționale pozitive se datorează consumului regulat de fructe și legume. Există însă teorii potrivit cărora o alimentație bazată exclusiv pe vegetale nu oferă aportul de proteină necesar organismului uman. Proteinele sunt substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea generală a organismului și contrar credinței populare acestea nu se regăsesc numai în alimente de origine animală, ci și în plante. O selecție conștientă și diversificarea ingredientelor pe care le consumăm ne asigură aportul necesar de proteine. Leguminoasele, produsele din soia, oleaginoasele și cerealele sunt doar câteva din resursele vegetale care ne pot ajuta în acest sens, mai mult decât atât, prepararea și consumul acestora nu necesită un timp îndelungat. În viitorul apropiat gătitul și implicit mâncatul vor căpăta noi valențe, adaptându-se la nevoile societății, de aceea, încă de pe acum ne dorim eficientizarea resurselor personale precum timpul. 

Dieta vegetală provoacă tulburări de deficiență

Acizii grași Omega-3 pe care îi găsim în anumiți pești marini și în uleiurile produse din aceștia sunt necesari pentru dezvoltarea și funcționarea corectă a creierului, retinei și membranelor celulare, precum și pentru reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. Din fericire, însă, viețuitoarele marine nu sunt singura sursă de acizi grași Omega. Putem asigura aportul necesar de acizi Omega în cazul unei diete vegetariene sau vegane consumând anumite uleiuri vegetale, precum uleiul de rapiță și uleiul din semințe de in, care sunt de altfel, ingrediente importante în producția margarinei de calitate. Aceasta din urmă reprezintă produsul ideal în contextul unei alimentații pe bază de plante, fiind deopotrivă o sursă excelentă de Omega-3, vitamina D și vitamina E.  Un alt mare avantaj al uleiurilor vegetale față de grăsimile animale este că acestea sunt bogate în acizi grași nesaturați, care contribuie la menținerea sănătății sistemului cardiovascular. 

Producția pentru dieta vegetală presupune irosirea mai multor resurse

Există în mentalul colectiv ideea potrivit căreia pentru a produce cantitatea necesară de produse vegetale e nevoie de mobilizarea mai multor resurse, cum ar fi de exemplu, terenul de cultivare. La polul opus, producția de carne, în special de carne de vită, implică un consum de terenuri agricole și apă mai mare decât în cazul producției oricărui aliment vegetal. Sustenabilitatea producției alimentare este un subiect care ar trebui să preocupe din ce în ce mai mulți producători din industrie. Un produs alimentar a cărui producție are în vedere și grija față de mediul înconjurător este margarina produsă din uleiuri vegetale care are o amprentă de carbon cu 70% mai mică decât cea a untului fabricat din lapte. 

Mâncarea cea de toate zilele, mâncarea viitorului

Știința și tehnologia sunt menite să ne îmbunătățească pe de o parte calitatea vieții de zi cu zi, iar pe de altă parte calitatea și prosperitatea vieții generațiilor viitoare. Alimentația pe bază de plante nu este doar o alegere, ci un stil de viață, care are la bază grija față de mediul înconjurător și altruismul. Mâncarea viitorului, concept de care nu suntem străini, este mâncare pregătită din alimente obținute prin agricultură gestionată responsabil și sustenabil, cu procese de producție care asigură ocrotirea ecosistemelor și a resurselor naturale. Mai mulți producători din industria alimentară au realizat importanța sustenabilității alimentare și au luat măsuri în ceea ce privește procesul de producție. Margarina spre exemplu este un produs vegetal și sustenabil prin excelență, este considerată deja alimentul viitorului prin contribuția sa la protecția mediului și prin disponibilitatea nutrienților necesari unei alimentații sănătoase. Începând cu anul 2012, momentul renunțării la grăsimile parțial hidrogentate din ingrediente, responsabile de acizii grași trans, margarina a devenit un produs esențial pentru aportul de grăsimi nesaturate (grăsimi sănătoase) din surse naturale, transformându-se astfel în produsul ideal pentru o alimentație vegetală. 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.