Egalitatea de gen este una dintre principalele preocupări ale elevilor care au învățat primele noțiuni despre sustenabilitate

0

Egalitatea de gen, reducerea sărăciei și a risipei alimentare sunt principalele preocupări ale elevilor care au învățat primele noțiuni despre sustenabilitate

  • Se redeschid înscrierile pentru atelierele gratuite despre sustenabilitate pentru școli și licee din Brașov, Iași, Timișoara și Ploiești.

  • Egalitatea de gen, una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene, este tema principală de interes pentru elevii care au participat la un program de învățare a principiilor sustenabilității organizat de Asociația Ascendis și Raiffeisen Bank România.

  • Un număr de 350 de elevi din școlile și liceele din București, Cluj, Brașov și Ploiești au participat gratuit la workshopurile din cadrul programului SustainEdu susținut de Raiffeisen Bank România.

București, 10 septembrie 2024: Egalitatea de gen, reducerea sărăciei și a risipei de alimente sunt temele preferate ale elevilor care au participat la workshopurile gratuite despre sustenabilitate organizate în cadrul proiectului SustainEdu, derulat de Asociația Ascendis, parte a grupului Ascendis, liderul pieței de training și consultanță în domeniul dezvoltării organizaționale din România și Raiffeisen Bank România. 

Din luna mai până în prezent, 350 de elevi din școlile și liceele din patru orașe (București, Cluj, Brașov și Ploiești) au participat la ateliere de lucru pentru a dobândi primele cunoștințe din sfera sustenabilității. Programul SustainEdu continuă până în luna decembrie, iar profesorii  din Ploiești, Iași, Brașov și Timișoara pot înscrie școlile în program până la data de 30 septembrie 2024 prin completarea formularului de la acest  link.

”Primele 21 de workshop-uri din programul SustainEduorganizate în cele 12 școli beneficiare ale programului de până acum ne-au arătat că elevii au nevoie de mai multe informații pentru a-și extinde înțelegerea noțiunii de sustenabilitate de la protecția mediului – așa cum e cel mai des asociată – la influența mediului social și a dezvoltării economice. Spre exemplu, accesul la educație sau idealul de a avea salarii egale pentru femei și bărbați la același tip de muncă, precum și nevoia de a oferi oportuntăți similare de avansare în carieră pentru femei și bărbați au captat atenția elevilor care au participat la program”, a declarat Carmen Ciuraru, coordonator programe, Asociația Ascendis.

Deși România are printre cele mai mici diferențe de salarizare între femei și bărbați (de 4,5% în 2022, față de media UE de 12,7%, conform Eurostat), accesul femeilor în funcții de conducere este încă redus: doar 8 din cele 84 de companii listate la Bursa de la București aveau consilii de administraţie prezidate de o femeie în 2020, conform unui studiu Deloitte.

„Oferirea continuă de informații în domeniul sustenabilității este o prioritate pentru noi și investim resurse în această direcție atât pentru trainingul angajaților, cât și în comunicarea către clienți și către partenerii de afaceri. O economie durabilă este o responsabilitate comună, iar prin inițiative precum SustainEdu  vrem să promovăm sustenabilitatea și în rândul elevilor, pentru că ei formează generațiile viitoare de angajați și antreprenori”, a declarat Andreea Porojan, Sustainability& CSR Manager, Raiffeisen Bank România.

Obiectivul proiectului SustainEdu este ca un număr de 1.500- 1.700 de elevi și profesori din 6 județe din România să învețe, gratuit, principiile de bază ale sustenabilității. Elevii și profesorii află despre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, discută despre practici sustenabile ce pot fi aplicate în școli și își testează cunoștințele prin joacă, folosind un board game dezvoltat de Organizația Națiunilor Unite, precum și un atelier care utilizează metodologia LEGO Serious Play.

În 2015, liderii globali au adoptat Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și au stabilit 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă menite să îmbunătățească viața oamenilor și să protejeze planeta. Inițiativa reprezintă un apel la acțiune și colaborare între toate țările pentru a combate provocări majore precum sărăcia, inegalitățile, schimbările climatice și degradarea mediului.

România se afla, în 2023, pe locul 40 din 166 de țări analizate într-un clasament al progresului cu privire la îndeplinirea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, potrivit Sustainable Development Report, realizat de Națiunile Unite. 

Despre Asociația Ascendis:

Asociația Ascendis, parte a grupului Ascendis, liderul pieței de training și consultanță în domeniul dezvoltării organizaționale din România, a fost înființată în 2016, cu scopul de a sprijini educația în România. Până în prezent, Asociația a organizat cursuri pentru mai bine de 5.600 de elevi de liceu și studenți, peste 2.000 de profesori au fost îndrumați în cadrul programelor Asociației Ascendis și a mobilizat peste 500 de membri și voluntari din peste 70 de ONG-uri.

Despre Raiffeisen Bank România:

Raiffeisen Bank România, bancă universală de top, cu capitalizare și lichiditate solide activează pe piața bancară din România deservind peste 2,2 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. 

De mai bine de 25 de ani, Raiffeisen Bank România susține mediul economic din România, oferind produse și servicii financiare dezvoltate pentru a acoperi nevoile clienților. Având ca principiu fundamental responsabilitatea, contribuim la dezvoltarea societății prin finanțarea economiei reale și sustenabile. Totodată, suntem implicați în comunitate, prin susținerea a 5 piloni de dezvoltare: educație, ecologie urbană, sport ca stil de viață sănătos, inovație și nu în ultimul rând, artă și cultură. 

Din 2023, Raiffeisen Bank România propune o nouă abordare și perspectivă asupra serviciilor bancare, prin lansarea “Banking 1:1″, o modalitate interactivă de a simula configurarea  unui plan financiar pentru clienții noștri, folosind aplicația Smart Finance, dezvoltată de echipa din România. www.raiffeisen.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.