Cu o suprafața de 5.000 mp și cu o capacitate de stocare de peste 1 milion de carți, Libris deține la Brașov cel mai mare depozit de carte din România dedicat unei librarii online. Compania continua investițiile în dezvoltarea tehnologiilor și anunța transformarea depozitului în “depozit verde”, prin implementarea a 835 de panouri fotovoltaice dispuse pe o suprafața de 4.000 mp, estimând o producție anuala de 330.000 Kwh. Astfel, peste 95% din nevoia anuala de consum va fi asigurata prin sistemul propriu de producție a energiei.
Pe lânga colectarea selectiva, modificarea ambalajelor, renunțarea la banda adeziva, implementarea livrarii coletelor la lockere și puncte de colectare, Libris continua acțiunile de dezvoltare sustenabila prin implementarea unui sistem de panouri fotovoltaice. Dispuse pe întreaga suprafața a acoperișului depozitului Libris, respectiv 4.000 mp, cele 835 de panouri fotovoltaice acopera aproape integral nevoia de consum a depozitului, producția de energie anuala fiind estimata la 330.000 Kwh.
Înca din etapa de construcție a depozitului, am gândit structura acoperișului pentru a putea susține un sistem de panouri fotovoltaice. Construcția sustenabila a depozitului a fost un obiectiv foarte important pentru noi, și vorbim aici despre echipamente eficiente din punct de vedere energetic, termoizolație, parcare pentru biciclete, spatiu verde și multe altele. Drumul spre un depozit verde de carte continua prin montarea panourilor fotovoltaice, un sistem de producție a energiei practic, ecologic și eficient –a precizat Laura Țeposu, CEO Libris.ro.
Independența energetica cu 300.000 euro investiție
Analiza de cost, identificarea potențialului solar al acoperișului, eficientizarea consumului, alegerea unui kit adaptat nevoilor companiilor, dar mai ales achiziția panourilor fotovoltaice de la un furnizor autorizat, precum și mentenanța periodica sunt principalele aspecte luate în calcul de catre cei ce își doresc sa devina independenți energetic. Partenerul Libris în execuția sistemului fotovoltaic a fost Promelek, furnizor cu experiența de peste 25 de ani în domeniul instalațiilor și echipamentelor electrice și pioneri în implementarea tehnologiei smart în România.
Investiția totala facuta de Libris în sistemul fotovoltaic s-a ridicat la 300.000 euro, proiectului fiind implementat în aceasta vara.
Având în vedere volatilitatea ridicata a pieței energiei clasice, unde costurile de tranzacționare au o creștere accelerata, panourile fotovoltaice ne ofera stabilitate și predictibilitate. Am ales sa susținem integral investiția din resurse proprii și estimam ca va fi amortizata în maxim 5 ani, având în vedere independența energetica pe care am câștigat-o. Am avut în vedere accesarea facilitaților de finanțare, dar am preferat sa ne mișcam mai agil și sa realizam proiectul în aceasta vara, pentru ca sistemul sa fie funcțional cât mai rapid – a mai precizat Laura Țeposu.
Panourile fotovoltaice montate sunt mono-cristaline, ceea ce asigura eficiența mare în cazul radiației solare, au o putere masurata de 328 kw, eficiența 21% fiind orientate spre Sud, cu inclinația de 13 grade.
Despre LIBRIS
Afacere 100% româneasca, Libris a intrat pe piața de carte în 1991, cu libraria Șt. O. Iosif din Brașov. În 2009, apare Libris.ro care, în 13 ani de existența în online, a devenit nume de referința pe segmentul de librarii, livrând comenzi catre 1,6 milioane de clienți din întreaga lume.
În toți acești ani, Libris și-a asumat activ un rol de susținator al lecturii și a derulat campanii numeroase în acest sens. Din 2019, Libris a demarat proiectul CarteTeca, prin care își propune ca în 5 ani sa ajunga în peste 350 de unitați de învațamânt, cu donații de volume actuale, care sa-i atraga pe copii și adolescenți catre lectura.