Cea Mai Mare Oră Pentru Pământ! Ora Pământului 2023

0

Sâmbătă, 25 martie 2023, ora 20:30, sărbătorim a 17-a ediție a Earth Hour™ (Ora Pământului), cea mai mare acţiune voluntară de mediu din istorie. Oameni, instituţii și companii de pe tot globul se vor uni pentru a stinge lumina și vor oferi o oră din timpul lor pentru planetă, în peste 8.000 de oraşe, din 195 de țări.

De #OraPământului2023, WWF lansează o nouă provocare, pe lângă gestul simbolic de a stinge lumina în intervalul 20:30 – 21:30: invită oamenii să renunțe la rutina zilnică și să petreacă o oră în care să desfășoare acțiuni care au ca scop protecția naturii.

“De Ora Pământului 2023, vrem să lansăm un obicei nou, acela de a dărui o oră pentru Pământ, în fiecare lună! O oră în care, singuri sau alături de familie și prieteni, să facem ceva care să aibă legătură cu protecția naturii: putem să gătim cu ingrediente locale, să facem schimburi de haine, să plantăm sau să igienizăm zone din natură. Ora Pământului 2023 este o ocazie de a ne arăta grija față de natură și de a-i ajuta pe alții să înțeleagă importanța vitală pe care o are în viața noastră. Dacă trezim conștiința ecologică în oameni, avem o șansă să oprim degradarea naturii, pentru bunăstarea noastră și pentru generațiile viitoare. Împreună, putem transforma o singură Oră a Pământului în mii și milioane de acțiuni de impact pentru casa noastră comună. Este important să ne unim eforturile și să fim împreună pentru crearea unui viitor sustenabil”, a declarat Hanny Bratu, director marketing WWF România.

WWF România sărbătorește Ora Pământului 2023 printr-o acțiune de voluntariat în Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” din București. Astfel, sâmbătă, 25 martie 2023, între orele 10:00 – 14:00, WWF România invită toți iubitorii de biodiversitate la Grădina Botanică pentru a se (re)conecta cu natura. Participanții vor desfășura activități de întreținere între care tăierea lăstărișului, greblarea frunzelor și igienizare. Voluntarii se pot înscrie pe site-ul oficial al campaniei din România: https://wwf.ro/orapamantului/.

Pe lângă această activitate, WWF România va desfășura și alte acțiuni cu scop educațional și va susține și promova instituțiile și companiile care aleg să sărbătorească Ora Pământului prin stingerea simbolică a luminilor și prin acțiuni prietenoase cu natura. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul https://wwf.ro/orapamantului/ și pe paginile de social media ale WWF România.

Biodiversitatea se pierde într-un ritm fără precedent, iar economia mondială este dependentă de natură. Mai mult de 50% din PIB-ul global depinde de bunurile și serviciile pe care ecosistemele naturale le generează. La nivel global, un milion de specii sunt amenințate cu dispariția, iar sănătatea ecosistemelor de care depindem se deteriorează mai rapid ca niciodată. La nivel European, situația este similară, 81% dintre habitatele protejate și 63% dintre specii au o stare de conservare precară. Pentru a limita degradarea naturii, protecția ariilor naturale nu este suficientă, este important să investim în reconstrucție ecologică la scară largă.

„Soluțiile pentru multe dintre problemele societății noastre le putem găsi în natură, în modul în care natura funcționează. Dacă vrem să nu suferim de pe urma inundațiilor trebuie să fim conștienți că din când în când, râurile se revarsă în luncile lor naturale și acolo unde se revarsă formează bălți de unde ne procurăm peștele iar noi nu ar trebui să locuim acolo unde riscul de inundații este ridicat. Dacă vrem să nu suferim de prea puțină apă trebuie să fim conștienți că apa este de multe ori o resursă limitată și nu avem luxul să o utilizăm excesiv, limitând accesul la apă a altor utilizatori sau riscând secarea lacurilor. Acțiunile pe care ar trebui să le facem pentru protecția și refacerea ecosistemelor degradate nu sunt doar pentru natură, ci și pentru a asigura resursele și condițiile adecvate pentru viitorul nostru”a declarat Camelia Ionescu, manager Program Ape WWF România.

Pentru a ajuta protecția și refacerea naturii, în iunie 2022, Comisia Europeană a lansat o propunere legislativă care ar trebui să susțină reconstrucția ecologică a ecosistemelor degradate în toate statele Uniunii Europene.

Despre Earth Hour

Earth Hour a fost organizat prima oară pe 31 martie 2007 în Sydney, când 2 milioane de oameni ṣi peste 2.100 companii din Sydney au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea faṭă de una dintre cele mai mari probleme actuale: schimbarea accelerată a climei. Din 2008, Earth Hour a devenit o miṣcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii.

Despre WWF România (World Wide Fund for Nature):

Parte a WWF Internațional, WWF România este una dintre cele mai importante organizații de mediu. De peste 15 ani, WWF România își propune să oprească degradarea naturii și să protejeze biodiversitatea printr-o serie de inițiative care vizează protejarea și exploatarea sustenabilă a resurselor naturale, reconstrucția ecologică a habitatelor degradate, protecția speciilor sălbatice și susținerea tranziției către soluții care să reducă amprenta ecologică a consumului. Zonele de conservare prioritare ale organizației sunt: Maramureș, Transilvania, Sud-vestul Carpaților, Apuseni, Lunca și Delta Dunării. WWF Internațional este cea mai mare organizație de protecție a mediului din lume și este prezenta de peste 60 de ani, în peste 100 de țări, pe 6 continente. Mai multe informații pe: wwf.ro.

Despre autor

avatar

Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.