Asociația MaiMultVerde în parteneriat cu Fundația Comunitară Vâlcea și Hidroelectrica inaugurează o pictură murală în orașul Râmnicu Vâlcea pentru a trage un semnal de alarmă privind poluarea apelor cu plastic. Opera, realizată de artistul Ionuț Popescu, este situată pe fațada zidului aferent digului Râureni, de pe malul Oltului, și ilustrează impactul PET-urilor asupra florei și faunei acvatice.
Acțiunea face parte din programul Cu Apele Curate, lansat în 2019 de Asociația MaiMultVerde și Lidl România, ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile riverane.
Creația de 333 de mp prezintă imagini sugestive cu specii de plante și de animale, care conviențuiesc alături de plastic, și își propune să sensibilizeze comunitatea cu privire la importanța protejării apelor și a reducerii deșeurilor de plastic.
Citatul din Aristotel aplicat picturii murale – „Natura nu face nimic în zadar” atenționează asupra acțiunilor umane care perturbă echilibrul mediului. Poluarea cu plastic este un exemplu elocvent de intervenție umană care contravine principiilor naturale, generând daune severe pentru ecosistemele acvatice.
Plasticul abandonat pe maluri ajunge într-un final să populeze apele și să afecteze întregul habitat. Sub acțiunea factorilor externi, plasticul se dezintegrează în microplastic, particule mai mici de 5 mm, invizibile ochiului uman, care ajung să fie ingerate de păsări și de pești.
„Avem un portofoliu de picturi murale #CuApeleCurate, 2213 de mp, create cu dublu rol. Contribuim la înfrumusețarea unui loc și transmitem, în același timp, un mesaj puternic despre impactul poluării apelor cu plastic. Este esențial să conștientizăm că fiecare acțiune a noastră are o consecință asupra naturii și să luăm măsuri concrete pentru a proteja apele și biodiversitatea. Sperăm ca citatul din Aristotel să inspire comunitatea să reducă utilizarea plasticului de unică folosință, să se implice în acțiunile locale de igienizare și să arunce deșeurile în locurile special amenajate sau, în lipsa acestora, să semnaleze autoritățile competente.” declară Marta Popescu, coordonator program Cu Apele Curate.
„Ne bucurăm de initenția proiectului #CuApeleCurate și suntem onorați să contribuim la conștientizarea impactului poluării asupra ecosistemelor acvatice. În calitate de companie listată, Hidroelectrica își ia rolul foarte în serios și își asumă responsabilitatea de a proteja mediul înconjurător și de a promova sustenabilitatea. Credem cu tărie că educația și arta pot fi instrumente puternice în lupta împotriva poluării. Ne dorim ca acest mural să inspire comunitatea să adopte obiceiuri ecologice și să contribuie activ la protejarea apelor.”, a declarat Ianăș Rădoi, membru al directoratului Hidroelectrica.
„Deși natura are mecanisme de auto-reglare, aceste mecanisme sunt adesea insuficiente pentru a contracara daunele cauzate de poluarea umană. Conștientizarea impactului acțiunilor umane asupra mediului și a apelor curgătoare devine esențială pentru menținerea unui echilibru. Citatul lui Aristotel <<Natura nu face nimic în zadar>> ne inspiră să ne analizăm acțiunile și efectele lor asupra naturii și să căutăm modalități de a acționa în armonie cu natura, nu împotriva ei. Natura nu acționează fără scop, iar noi ar trebui să învățăm să acționăm cu responsabilitate față de ea.”, a declarat Ionuț Popescu, autorul picturii murale.