București, 14 septembrie 2023. Romania ClimAccelerator, acceleratorul dedicat startupurilor care prin inovație și tehnologie pot crea un viitor mai verde, a selectat participanții din categoria MVP pentru ediția din 2023: dintre cele 44 aplicații primite, 11 startupuri verzi care au deja un prototip au fost selectate pentru a intra într-un proces intensiv de accelerare de trei luni de zile. Romania ClimAccelerator va culmina pe 7 decembrie cu evenimentul hibrid Demo Day, în cadrul căruia echipele își vor prezenta soluțiile în fața unui public format din mentori, investitori, presă și public.
Romania ClimAccelerator se află la cea de-a treia ediție în 2023 și este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC, cea mai importantă inițiativă europeană în domeniul inovației climatice, de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom.
Pentru participanți urmează trei luni intense care includ workshopuri și studii de caz, peer sharing la nivel național și internațional, mentorat, networking și conectare cu actori cheie din ecosistem, consultanță pe nevoi specifice și participarea la Demo Day, evenimentul care închide ediția din 2023 a Romania ClimAccelerator, unde startupurile vor avea parte de expunere și șansa de a-și prezenta soluția în fața jucătorilor-cheie din piață.
„La ediția din acest an a Romania ClimAccelerator, 5 dintre cele 14 startupuri selectate în categoria Early Stage au reușit să transforme rapid conceptele lor în prototipuri funcționale, ceea ce le permite să avanseze în program și să participe la etapa MVP. Dorința lor de a continua parcursul dezvoltării ideii alături de noi vine ca o confirmare a valorii aduse de program antreprenorilor.
Pentru echipele selectate, urmează o perioadă intensă de dezvoltare, care include 10 workshopuri și 8 întâlniri de comunitate, de mentorat și sesiuni de consultanță, toate concentrate în numai 3 luni. În plus, ne bucurăm să anunțăm o premieră pentru acest an: participanții din Romania ClimAccelerator vor avea oportunitatea de a interacționa cu fondatorii de startupuri verzi din programe similare de sustenabilitate desfășurate de Impact Hub London și Impact Hub Amsterdam, consolidând astfel comunitatea de startupuri verzi din Europa.”, a declarat Vlad Craioveanu, CEO și cofondator Impact Hub Bucharest.
Juriul care a selectat startupurile din categoria MVP a fost format din Alina Stoenescu – Advisor Future Mobility, OMV Petrom, Raluca Nicolescu – Executive Director SME, Raiffeisen Bank, Cristian Pogan – Cofondator Polymore și Raluca Grigore – Programs Operations Manager, Impact Hub Bucharest. Criteriile de jurizare au rămas cele cunoscute deja din ultimele două ediții de program: inovație, fezabilitate, echipă, impact climatic (în cel fel soluția propusă contribuie la construirea unui viitor mai verde), scalabilitate, perspectivă pe termen lung și startup/program fit, adică evaluarea oportunității participării în program a startupului versus nevoile afacerii în momentul prezent.
Startupurile din categoria MVP selectate în cadrul Romania ClimAccelerator
Dintre cele 11 startupuri selectate să meargă mai departe în program, cinci au participat și la categoria Early Stage a acceleratorului iar unul dintre startupuri este finalist al ediției ClimAccelerator 2022, categoria Early Stage.
Cele mai multe dintre soluțiile propuse vin din zona managementului de deșeuri, dezvoltării de platforme bazate pe AI și automatizare de proces și zona economiei circulare.
-
- SIGAD este primul sistem informatic integrat pentru gestionarea raportărilor și managementul deșeurilor, care ajută companiile să digitalizeze și să automatizeze procesele de gestiune, calcul și raportare corectă a datelor către toate agențiile de mediu din România și nu numai.
- DigIT inovează modelele clasice de business folosind tehnologia AI, prin automatizarea proceselor pentru afacerile din zona agriculturii, funcționând ca un asistent digital pentru eficientizarea amprentei de CO2.
- ExpertGES.ro este platforma online prin care antreprenori, instituții și ONG-uri pot să-și administreze digital emisiile de gaze cu efect de seră (GES) și, implicit, amprenta de carbon.
- Laura And Wine aduce la viață paharul de vin din sticlă reciclată, făcut manual, în România, rezolvând două probleme majore: viața scurtă a paharelor și gestionarea deșeurilor de sticlă.
- ZĂ KUP – Simply Re-use-it propune un sistem ecologic de pahare reutilizabile pentru evenimente și festivaluri, cu scopul de a reduce risipa și impactul asupra mediului prin înlocuirea paharelor de unică folosință cu pahare reutilizabile.
- Smart Manole este o platformă suport, dedicată simplificării și optimizării managementului de proiecte din domeniul construcțiilor. Platforma contribuie semnificativ la reducerea consumului de CO2, comparativ cu procesul actual de management a lucrărilor de construcții.
- Kolecto este o soluție digitală accesibilă ce simplifică procesul de selectare, înregistrare și raportare a reciclabilelor, conectând actorii cheie din lanțul de colectare-reciclare.
- MASAP este un start-up bazat pe arhitectura Aquaponics (AP), unul dintre cele mai importante trenduri în arhitectura sustenabilă și producția locală de alimente, care propune realizarea unei sere automatizate și informatizate, izolată de factorii climatici, independentă energetic, cu arhitectură circulară care produce sub 1% deșeuri.
- R3d.eco este un start-up ce se concentrează pe dezvoltarea tehnologiei de producție industrială folosind materiale plastice reciclate, contribuind la promovarea economiei circulare. Echipa a dezvoltat prima imprimantă 3D din lume cu 28 de capete pentru producția eficientă și accesibilă a obiectelor din materiale plastice reciclate.
- Horeca Orders este o platformă care simplifică operațiunile din cadrul industriei ospitalității și optimizează procesele de plasare, recepționare și gestionare a comenzilor, astfel încât să reducă risipa alimentară.
- InoWatt.ro este o platformă de tip marketplace dedicată sistemelor fotovoltaice,care folosește algoritmi avansați, pentru a oferi soluții personalizate clienților interesați de instalarea de panouri solare în locuințele lor.
Evoluția Romania ClimAccelerator 2023
Ediția din 2023 a Romania ClimAccelerator se adresează startupurilor din România aflate în două stadii de dezvoltare: celor care sunt în stadiul incipient, de idee (categoria Early Stage) și celor care au deja un produs minim viabil (categoria MVP). Produsul minim viabil este o primă versiune a unui produs care are suficiente caracteristici și funcționalități pentru a fi lansat pe piață și testat de utilizatori.
În iulie, 14 echipe din categoria Early Stage au fost selectate de juriu pentru a intra în accelerator, aflându-se în prezent în plin proces de creștere și dezvoltare. În perioada 23 mai – 22 august, un total de 44 de startupuri au aplicat la categoria MVP, dintre care 11 au fost acceptate în program și vor beneficia de experiențe dedicate nevoilor proprii pentru accelerarea soluțiilor propuse.
Romania ClimAccelerator 2023 se încheie pe data de 7 decembrie când are loc Demo Day, evenimentul hibrid în cadrul căruia startupurile din categoria MVP își vor prezenta evoluția și soluțiile în fața jucătorilor cheie din domeniu.
În cele două ediții organizate anterior, programul a accelerat 60 startupuri verzi din România, a primit 300+ aplicații din toate regiunile țării, a adus împreună 60+ mentori și experți și a oferit o finanțare totală de 600.000 Euro. ClimAccelerator a fost desemnat câștigător al Premiului III la categoria Mediu, în cadrul CSR Awards 2023.
Mai multe detalii despre evoluția startupurilor și program sunt disponibile pe pagina dedicată Romania ClimAccelerator, aici.
EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.
Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startupurilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială – Startarium.