Radio România Cultural transmite în direct, pe 15 februarie 2024, începând cu ora 19.00, de la CREART- Sala Teatrelli, a doua ediție a programului de performance pro-lectură intitulat ”Lecturi Șoptite #2”. Acesta are loc de Ziua Națională a Lecturii și îi are protagoniști pe poeta și actrița Ioana Crăciunescu, poeta și managerul cultural Cătălina Bălan, scriitorul, traducătorul și curatorul Bogdan Ghiu și muzicianul și universitarul Fernando Mihalache, creatori cu activitate și inspirație artistică pe malurile Senei și ale Dâmboviței. Inițiatorul programului este scriitorul și managerul cultural Dan Mircea Cipariu. Protagoniștii vor citi din cărțile lor și din cărți care le-au schimbat viața. Lectura acestora împreună cu publicul spectator va urmări relația intimă a comunicării textelor, față către față, chip către chip, într-un spațiu fără amplificare, luminat doar de veioze, lampadare ori vechi sfeșnice. Un spațiu rezonat de sonurile de acordeon (re)vizitate de Fernando Mihalache.
”A doua ediție a Lecturilor Șoptite continuă (re)valorizarea spațiului intim al lecturii și al dicțiunii interioare, într-un dialog muzical și poetic între Marele și Micul Paris, cu revizitări ori recitiri ale unor geografii interioare trăite ori visate de Ioana Crăciunescu, Cătălina Bălan, Bogdan Ghiu și Fernando Mihalache, fiecare dintre ei având o relație biografică, artistică sau poetică cu țara lui Baudelaire, Valéry sau Prévert. CREART ne oferă, astfel, drumuri poetice și muzicale spre lumi posibile și magice. În lumina intimă a lampadarului, vom asculta șoapte și traduceri ale unor imagini mentale, interioare și poetice.”, a mărturisit scriitorul Dan Mircea Cipariu, inițiatorul proiectului Lecturi Șoptite.
Programul este organizat de CREART – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti și asociația Euro CulturArt. Co-producător Radio România Cultural (producător: Anamaria Spătaru). Parteneri media: AgentiadeCarte.ro, Propagarta.ro, Observator cultural, Amos News.
IOANA CRĂCIUNESCU (actriţă de teatru şi cinema şi poetă) s-a născut la 13 noiembrie 1950, la Bucureşti. În 1973 a absolvit Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale din Bucureşti şi a devenit actriţă a Teatrului Nottara. A publicat volumele: “Duminica absent”, Cartea Românească, București, 1980; “Supa de ceapă”, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1981; “Iarna clinic”, Cartea Românească, București, 1983; “Mașinăria cu aburi”, Editura Eminescu, București, 1984; “Creștet și gheare”, Cartea Românească, București, 1998; ”Supa de ceapă / Soupe à l’oignon”, Editura Brumar, Timișoara, 2007; “Mon general”, Editura Tracus Arte, 2017, ”Piața Chibrit”, Editura Charmides, 2017. În 2021, a publicat volumul de poezie ”Chit sau dublu”, Editura Charmides, care a primit Premiul APLER -Cartea de Poezie a anuui 2021. Filmografie: Actorul și sălbaticii (1975); Artista, dolarii și ardelenii (1980). Ioana Crăciunescu a jucat în producțiile Pullman paradis (1995), Mensonge (1993), Quelque part vers Conakry (1992), Întâmplări cu Alexandra (1989), Duminica în familie (1987), Să-ți vorbesc despre mine (1987), Femeia din Ursa Mare (1982), La capătul liniei (1982), De ce trag clopotele, Mitică? (1981), Ion: Blestemul pamântului, blestemul iubirii (1979), Ediție specială (1978).
CĂTĂLINA BĂLAN (n. 1995, Chișinău) este absolventă a secției franceze a Facultății de Științe Politice, Universitatea din București (2017) și a unui Master de Diplomație în Economia Internațională, Academia de Studii Economice, București (2019). În prezent, este doctorandă a Școlii Doctorale a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București. Între 2011 și 2014, PR junior al editurii Casa de Pariuri Literare. Debutează cu poezie în „Stare de Urgență”, proiect publicistic nonconformist al unor oameni de artă de pe ambele maluri ale Prutului. Publică poezie, proză, recenzii și analiză politică în mai multe reviste („Observator Cultural”, „Contrafort”, „Revista la Plic” etc.). Prezentă în antologii de poezie și proză din România, Republica Moldova, Franța, Belgia. În 2019 publică volumul de poezie „Cutii”, apărut în colecţia Avanpost a Editurii Paralela 45. În prezent este director de marketing al Editurii Paralela 45.
BOGDAN GHIU scrie și publică poezie, teorie (și) critică (despre literatură, filosofie, media, artă contemporană, arhitectură, teoria și pedagogia traducerii, politică) și traduceri (peste 70) din filosofia și literatura franceză. Este membru al Generației 80 și fost membru al Cenaclului de Luni, președinte ArtLit (Asociația Română a Traducătorilor Literari) și membru în conducerea PEN România. Cele mai recente cărţi și traduceri: Cu Orice e posibil (poezie, 2019), Pandemiocrația. Kairos și vidul împărtășit (eseu, 2020); Baptiste Morizot, Răscolind jarul viului. Un front comun, Milan Kundera, Un Occident răpit sau Tragedia Europei Centrale, Giuliano da Empoli, Magul de la Kremlin. Cărți și traduceri în lucru: reBAbel, Un oraș pe drumuri și o carte despre Generația 80; Gilles Deleuze, Logica sensului, Barbara Cassin, Elogiu traducerii, Barbara Stiegler, „Trebuie să ne adaptăm”. Despre un nou imperativ politic și Yves Mihaud, „Arta s-a terminat”. Eseuri despre hiperestetică și atmosfere. Se exprimă săptămânal în Observator cultural și LiterNet, și zilnic la Radio România Cultural.
FERNANDO MIHALACHE a studiat Compoziție la Universitatea Naţionalǎ de Muzică din Bucureşti şi s-a specializat la workshopuri şi cursuri de acordeon cu profesori renumiţi, precum: Massimiliano Pitocco, Yuri Shishkin, Frank Angelis, Frederich Lips, Xiao Quing Cao, Raimondas Sviackevicius. Ȋn anul 2014 a înfiinţat prima catedră de acordeon la UNMB. De-a lungul timpului a susținut o serie de recitaluri şi turnee naționale, atât ca solist, cât şi cu anasambluri camerale importante (Traffic Strings, Maxim Quartet, Accord Vibes) și a participat la festivaluri naționale și internaționale, precum: Festivalul Internațional George Enescu, European Weeks Festival in Passau, Festival of Ierrusalim, Sǎptǎmâna Internaționalǎ a Muzicii Noi, Bucharest Jazz Festival ș.a.. Ȋn Festivalul „S.I.M.N.”(2017) a susţinut în primă audiţie românească, alături de Orchestra Radio, „Concertul pentru Acordeon şi Anasamblu de Camerǎ”, de Aurel Stroe. A colaborat cu instrumentişti de renume din țarǎ şi și din strǎinatate și cu orchestre ca Orchestra Naționalǎ Radio, Filarmonica George Enescu, Orchestra ONB ș.a.. A aranjat pentru acordeon numeroase lucrǎri importante: a publicat primul volum de Sonate (D. Scarlatti) și a realizat o transcripţie a Invenţiunilor la douǎ voci de J.S. Bach.
Din anul 2023 este primul reprezentat din Romȃnia în Confederația Mondialǎ de Acordeon şi membrul în juriu la Trofeul Mondial de Acordeon. Tot anul trecut realizeazǎ proiectul „Şansonete şi şuete“ împreunǎ cu renumitul flautist Ionuț Bogdan Ştefǎnescu şi susțin o serie de recitaluri în cadrul Turneului Național Flautul Fermecat.
În prezent, Fernando Mihalache predǎ acordeon, muzicǎ de camerǎ, ansamblu instrumental și acompaniament la UNMB, şi îşi desfȃşoarǎ activitatea artisticǎ atȃt ca solist cȃt şi ca membru în ansambluri camerale sau în orchestre din țară sau din străinătate.
DAN MIRCEA CIPARIU (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (editura Brumar), 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul „Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între, 2011 și 2023, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro Culturart, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.agențiadecarte.ro , spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor.
În 2020, a primit titlul de doctor în filologie pentru lucrarea „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de scriere creativă la Universitățile din Belgrad și Novi Sad, la Muzeul Național al Literaturii Române din București și în programele Centrului Cultural Arad, ale asociațiilor Euro CulturArt, Aluniș Art Center și ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER).
În 2022, a publicat volumul META VERS, cu 7 ilustrații de Mihai Zgondoiu, la Editura Vellant, carte distinsă cu Premiul Special al revistei Ficțiunea OPT M și cu Premiul Național pentru Poezie ”Vasile Voiculescu” . În 2023, a publicat Gloria Veselia și Ursulețul Cipi, cu ilustrații de Raluca Neferu, la Editura Ars Libri, și Pe Planeta Moș Crăciun, cu ilustrații de Raluca Neferu, la Editura Ars Libri .