FOTO: Vezi cum arată prima librărie Cărturești din centrul Clujului care se deschide în Casa Hintz, lângă Muzeul Farmaciei!

0

Prima librărie Cărturești din centrul Clujului se deschide în Casa Hintz, lângă Muzeul Farmaciei

În sfârșit, Cărturești în inima orașului! 💚

După o lungă perioadă de așteptare, Cărturești anunță deschiderea primei librării stradale din Cluj-Napoca, în clădirea Casei Hintz, lângă Muzeul Farmaciei.

Evenimentul oficial de deschidere va avea loc în data de 30 noiembrie 2023, începând cu ora 17:00.

Librăria măsoară 135 de metri pătrați și este amplasată în interiorul Casei Hintz, un spațiu emblematic pentru oraș, nu doar prin vechime și structură, ci și printr-o istorie bogată. Aici s-a deschis, în anul 1573, prima farmacie publică din Cluj, iar din anul 1752 clădirea a fost închiriată farmaciștilor particulari, primul chiriaș fiind farmacistul Tobias Mauksch. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, casa și farmacia au intrat în posesia familiei Hintz, rămânând a lor până la naționalizarea de după Al Doilea Război Mondial, iar ulterior reintrând în posesia familiei după retrocedarea din anul 2013.

În prezent, clădirea adăpostește îndrăgitul Muzeu al Farmaciei, aflat în subordinea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, deschis încă din anul 1954. După un amplu proces de restaurare și reamenajare desfășurat pe parcursul ultimilor patru ani, Casa Hintz găzduiește acum și o frumoasă librărie Cărturești, cu ferestrele orientate către strada Regele Ferdinand și intrarea de pe strada Regele Ferdinand 1.

Conceptul librăriei a fost gândit în linie cu istoria Casei Hintz, pornind de la căutarea unor puncte de intersecție dintre 📚 librărie și 💊 farmacie. Astfel a reieșit conceptul de librărie-farmacie, vizibil atât în grafica vitrinelor librăriei, cât și în vizualurile din campania de deschidere, realizate de Ștefan Vasilachi. Așa cum o farmacie oferă remedii pentru diverse boli și suferințe sau suplimente care să întărească corpul, o librărie găzduiește pe rafturi diverse leacuri pentru suflet.

Cărturești este un univers bogat în astfel de leacuri, astfel că pe rafturile librăriei din Casa Hintz se găsesc volume de poezie, enciclopedii de artă, ficțiune pentru toate gusturile, o selecție mică, dar atent curatoriată de carte pentru copii, volume de non-ficțiune, dar și o selecție generoasă de carte din toate categoriile în limbile engleză și maghiară, precum și câteva volume în limba franceză. Pe lângă oferta de carte, librăria își va întâmpina cititorii și cu un ansamblu de obiecte care ne fac viața mai frumoasă: muzică pe CD și vinil, accesorii, obiecte de design și ceai.

📍 Programul evenimentelor din seara deschiderii cuprinde:

17:00: Deschiderea oficială. Librăria, un nou capitol în istoria Casei Hintz.

18:00: Muzicarte cu ZĂNATEC. Recital cameral ce va cuprinde interpretări ale unor lucrări compuse de W. Amadeus Mozart, Alexander Borodin și Béla Bartók.

19:00: Sărbătoarea continuă cu muzică pe vinil by DJ Aldaris. Genuri: ambiental, jazz, trip-hop.

🥂 Cărturești vă invită să vă alăturați acestui moment de mare sărbătoare. Primilor cititori care vor trece pragul librăriei după deschidere li s-au pregătit 1000 de cărți cadou, precum și câteva surprize oferite în seara deschiderii de partenerii evenimentului.

Autorii proiectului de reabilitare și amenajare a Casei Hintz / Librăria Cărturești sunt:

Arhitectură de interior: Klara Veér – BIA

Proiectant general, arhitectură: Planwerk Arhitectură și Urbanism

Rezistență: Progir Structural

Instalații: Progir Proiectare Construcții.

Colaboratori:

Expert M.C. Kiss Lóránd – restaurare tencuieli istorice

Expert M.C. Kiss Zoltán – restaurare elemente istorice din piatra naturala

Expert M.C. ing. Augustin Popa – Expertiză tehnică

Specialist MC arh. Emődi

stud. arh. Roxana Ocoș

arh. Dorian Bardașu.

Fotografii: Váczi Roland, Planwerk, Klara Veer.

Antreprenor general: Weberbau.

🥇 Proiectul de reabilitate a Casei Hintz a câștigat Premiul I (ex aequo) la secțiunea Restaurare, BNA – Bienala Națională de Arhitectură, 2023.

Parteneri: Casa Hintz, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Zănatec, Aldaris, Liliac. The Wine of Transylvania, Liniște – lumânări parfumate.

Despre invitați:

🎻 ZĂNATEC este un proiect care reunește muzicieni și instrumentiști în diverse formule. S-a născut din pasiune pentru muzica clasică și din dorința de a o aduce mai aproape de oameni.

Totul poate fi altfel, spune ZĂNATEC. Pentru că muzica clasică e superbă și nu are nevoie de nicio haină de gală. O putem asculta oricând și oriunde. Și pentru a o simți mai aproape sunt de ajuns cateva cuvinte bine alese – o mediere minimală, pe care o pot face muzicienii. Vă propunem un recital de muzică de cameră, în care vom interpreta lucrări compuse de W. Amadeus Mozart, Alexander Borodin și Béla Bartók.

Sonia Vulturar (vioară)

Ana-Teodora Buia (vioară)

Mihai Oșvat (violă)

Adela Hania Greab (violoncel)

Evenimentele ZĂNATEC au loc in spații obișnuite, cu o viață și o energie a lor, nelegată neaparat de muzică.

🎶 Ca orice placă de vinil frumos așezată sub un ac pe un pick-up, Aldaris este omul care aduce groove-ul oriunde se află. Fie că se plimbă printre sunete pentru un bassline greu sau îți găsește artistul preferat prin colecția lui, el îți aduce, din sacoșa lui de plăci, momente memorabile de dans și distracție.

Despre Cărturești:

Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul anului 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit între timp cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești are în prezent spații care redefinesc ideea de librărie în majoritatea orașelor mari din România și în Chișinău. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București sau Cărturești Modul, o librărie de cultură vizuală care aduce în plus o grădină interioară, o galerie de artă contemporană și o cafenea. Librăria Cărturești din Casa Hintz este a treia librărie Cărturești aflată în clădirea unui Muzeu, după librăria Cărturești de la Muzeul Țăranului Român (închisă între timp) și librăria Cărturești La Muzeu din Chișinău, aflată în incinta Muzeului Național de Istorie.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.