,,Aventură prin lectură”. 180 de copii din județul Călărași au învățat să citească și să „descopere frumusețea învățării prin cooperare”

0

Asociația „Paradigme Educaționale” (A.P.E.) a implementat în perioada februarie-decembrie 2022 proiectul educațional județean „Aventură prin lectură”, inițiat și finanțat de către Fundația United Way România. 180 de copii au fost ajutați să nu abandoneze școala, să învețe să citească și „să descopere frumusețea învățării prin cooperare.

Proiectul a fost implementat în trei comunități din mediul rural: Curcani, Valea Roșie/ Mitreni, Fundeni , având ca scop prevenirea și combaterea riscului de analfabetism funcțional în rândul a 60 de copii din fiecare comunitate, aflați în situație de vulnerabilitate socio-economică sau risc de abandon școlar, prin asigurarea accesului la activități specifice de literație.

Scopul proiectului a fost acela de prevenire și combatere a riscului de analfabetism funcțional în rândul copiilor aflați în situație de vulnerabilitate prin asigurarea accesului la activități specifice de literație.

Am avut ca obiective dezvoltarea literației la copiii aflați în situație de vulnerabilitate din școlile partenere în proiect, creșterea accesului cadrelor didactice la cursuri de formare profesională care vizează abilitarea acestora pentru susținerea unui demers didactic care să conducă la dezvoltarea competențelor de literație la elevi și creșterea gradului de conștientizare a părinților privind necesitatea stimulării lecturii la copii.

Timp de opt luni, cei 180 de copii au primit o masă caldă, rechizite la începutul anului școlar, încălțăminte pentru zilele friguroase și pachete cu surprize de Crăciun, dar și sprijin din partea comunității, a voluntarilor ce s-au alăturat proiectului inițiat și finanțat de către Fundația United Way România.

Fiecare copil selectat pentru a participa la activitățile proiectului a fost subiectul unei evaluări a nivelului de literație folosindu-se instrumentul de evaluare oferit gratuit de platforma Brio (https://brio.ro/teste-scolare) secțiunea Literație, evaluarea făcându-se online, sub supravegherea specialistului educațional (cadrului didactic), membru al echipei de implementare și a voluntarilor.

Copiii au descoperit tainele lecturii, a stării de bine, au învățat că a citi este distractiv cand esti împreună cu ceilalți, au legat prietenii, ghidați de prof. Artimon Oana Daniela, prof. Dragnea Mariana, prof. Sandu Mariana, prof. Gațea Ana Maria, prof. Neagu Mariana, prof. Măglașu Maria Magdalena, prof.Dumitrache Emilia, prof. Matei Vasilica, prof. Ispas Niculina, cadre didactice dedicate de la următoarele școli: Școala Gimnazială Curcani, Școala Gimnazială Valea Roșie/ Mitreni, Școala Gimnazială Fundeni, alături de profesori voluntari si membri ai comunității (Onisor Georgiana, Cristea Carmen Mihaela, Voicu Mariana, Mocanu Andreea, Stancu Nicoleta , Dorobanțu Viforel), Asociația Green Space Oltenița, Vetreneanu Luciana – Ambulanța Oltenița, Dumitrache Roberta, Mocanu Vasilica, Codrea Mirela, foste eleve ale Școlii Gimnaziale nr.1 Valea Roșie și ale Școlii Gimnaziale nr.2 Mitreni, domnului primar al comunei Valea Roșie care a fost un membru activ al proiectului nostru.

Au explorat lumea magică a poveștilor. Au desfășurat în fiecare săptămână activități de literație și scriere. Au descoperit că învățarea se poate realiza și prin joacă și bucurie și că școala poate fi privită altfel, cu bucurie. Au realizat activități de dezvoltare personală pornind de la povești, au introdus un ritual de citire în activitatea lor zilnică și au fost motivați să colaboreze și să lucreze împreună. Au vorbit despre empatie, recunoștință si au trait împreună o paleta largă de emoții.

Profesorii, elevii se bucură de bibliotecile, care sunt accesibile atât pentru elevii clasei, cât și pentru cei din școală.

În cadrul proiectului am amenajat patru spații de lectură și am continuat pe parcursul proiectului îmbunătățirea centrelor de lectură în fiecare din cele 3 școli cu covorașe pentru elevi, materiale de birotică și papetărie pentru desfășurarea atelierelor de lucru, jocuri educaționale, carti, table de lucru pentru activitățile de captare a atenției si legătura cu conținuturile avute. Profesorii, elevii se bucură de bibliotecile, care sunt accesibile atât pentru elevii clasei, cât și pentru cei din școală.

Cadrele didactice din școli si elevii au donate si ei cărți pentru clubul de lectură.

Aventura prin lectură a continuat și în afara sălii de clasă, prin drumeții pentru unii copilasi fiind primele ieșiri din localitatea natală, prima data cand au fost la un muzeu, o bibliotecă, o grădină zoologică, la un film sau prima dată cand au mâncat în oraș. Mult așteptata excursie la munte i-a determinat pe elevi să se documenteze în ceea ce privesc dinozaurii, aspecte teoretice și, implicit, să observe într-un cadru natural diferite specii de dinozauri. ,, Dino Park,, fiind o mare atracție pentru ei. Au participat cu plăcere la excursie ,au împărtășit cunoștințele, completându-le printr-o dezbatere de grup. Pentru că s-au implicat activ, copiii au fost răsplătiți cu câte un dinozaur în miniatură (jucărie), spre bucuria lor.După ce au vizitat lumea dinozaurilor, au continuat aventura printr-o drumeție către Castelul Peleș. Au admirat natura și au socializat frumos.

O importanță majoră în desfășurarea atelierelor, buna prezență a elevilor la ateliere este datorată și mesei calde de la începutul fiecărei activitati. Masa caldă a elevilor, asigurată de producători locali constituie un plus în acest proiect, fără de care nu cred că prezența ar fi așa de bună, drept pentru care considerăm că este extrem de important.

Am desfășurat întâlniri cu părinții ,,Cafenea literară” unde am dezbătut activitatea desfățurată de cei mici în cadrul cluburilor de lectură ale proiectului, am precizat importanța continuării activităților de stimulare a literației acasă, împreună cu cei mici, dar și necesitatea implicării familiei, ca voluntari la atelierele desfășurate, analizând părțile bune și mai puțin bune ale proiectului.

Asociația ,,Paradigme Educaționale,, Călărași (președinte Grozavu Floriana Ștefania, vicepre ședinte Nicoiu Alexandra) dorește să susțină și contribuie la îmbunătățirea mediului educational din județul Călărași și mulțumește pe această cale sprijinului oferit de Fundația United Way România pentru faptul că a făcut posibilă implementarea acestui proiect deosebit în județul nostru, partenerilor și colaboratorilor lor pentru darurile oferite de Crăciun, început de an școlar și domnului Felix Godeanu( președinte coordonator A.P.E. Craiova) care ne-a ajutat în toată această perioadă, dar și tuturor oamenilor de bine ce s-au alăturat demersurilor noastre.

Mulțumim firmelor de catering din Valea Roșie, Curcani, și Brănești care au oferit hrană mereu proaspătă și atat de important desfășurării atelierelor micuților (domnilor Ion Speranță, Cristi Ichim, Negoianu Cristian )!

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.