Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

WWF: Cum putem să rezolvăm problema inundaţiilor?

0

 Inundațiile au revenit în România, amenințând comunitățile din lungul râurilor și amintindu-ne, o dată în plus, că pentru a evita dezastrele provocate de asemenea evenimente avem nevoie de soluții pe termen lung, cu aplicare imediată. WWF atrage din nou atenția asupra necesității de a lăsa suficient spațiu râurilor și cursurilor de apă din România, de a reconecta râurile la vechile lunci inundabile și de a reconstrui zonele umede.

Având în vedere frecvența și intensitatea inundațiilor din România din ultimii ani, dar mai ales pagubele provocate de acestea, concluzia nu poate fi decât una singură: țara noastră are nevoie de măsuri urgente pentru managementul pe termen lung al riscului de inundații, care să aibă la bază ultimele recomandări ale Uniunii Europene privind managementul inundațiilor și adaptarea la schimbări climatice, precum și ale Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR).

Riscul la inundații a crescut alarmant în ultimii ani, fiind amplificat de intervențiile umane necontrolate: defrișări, lucrări de regularizare și îndiguire a cursurilor, fară a considera alternative nestructurale, practici agricole ce au accentuat eroziunea solului, construcții în zone cu risc la inundații, întreruperea permeabilității solului prin betonari nejustificate, lipsa unor sisteme adecvate de colectare a apelor pluviale etc. Un impact semnificativ în creșterea riscului la inundații l-a avut deconectarea luncilor  râurilor de la sistemul natural de inundare. Una dintre funcțiile de bază ale luncilor este aceea de a absorbi și reține apa în timpul viiturilor, atenuând riscul la inundații și de o elibera apoi treptat, compensând astfel perioadele de secetă. Pierderea acestor zone și încorsetarea râurilor prin regularizări, la care se adaugă și celelalte presiuni generate de activităţile umane, au impact atât la nivel local cât și la scara bazinului hidrografic.

Pentru ca râurile să poată oferi această protecție naturală împotriva inundațiilor, au nevoie de spațiu.

,,Refacerea luncilor inundabile sau asigurarea unor zone de retenție a apei la inundații care să preia unda de viitură sunt măsuri care pot reduce semnificativ riscul la inundații. Conceptul ,,mai mult spațiu pentru râuri”, inclus ca exemplu de bune practici în Strategia Națională a României pentru gestionarea riscului la inundatii, trebuie să fie reflectat și în practică, prin proiecte reale care să demonstreze impactul și beneficiile unei astfel de abordări. România are cel mai mare potențial dintre țările dunărene pentru a demonstra fezabilitatea unor astfel de soluții prin proiecte la scară mare, susține Orieta Hulea, Director regional de conservare la WWF.

Elaborarea unui plan pe termen mediu şi lung, cu participarea tuturor factorilor interesaţi, este o prioritate pentru România. Din acest motiv, WWF îşi oferă toate resursele şi expertiza celor 50 de ani de conservare şi recontrucţie ecologică pe tot globul în serviciul autorităţilor publice din România, considerând orice întâlnire cu acestea drept  prioritară, astfel încât să avem, în sfârşit, o abordare unitară şi coerentă a acestor probleme la toate nivelurile de decizie.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.