Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

VerSETS of Jazz: concert Johnny Bică și lecturi în premieră, vineri la Qreator

0

Cel de-al doilea concert al Stagiunii VerSETS of Jazz@Qreator va fi susținut de trei nume cu rezonanță în jazz-ul autohton: pianistul Johnny Bica alături de invitații săi, Viorica Pintilie – voce și Adrian Flautistu – bas, intermediile de lectură fiind susținute de scriitoarea Svetlana Cârstean care va citi din cele mai recente volume apărute, dar și poeme nepublicate până în acest moment.

Evenimentul va avea loc vineri, 22 martie 2019, de la ora 19:00 la Qreator (Bd. Aviatorilor nr. 8A), iar intrarea va fi liberă prin rezervare la adresa rezervari.ucimr@gmail.com (locurile fiind limitate).

Începând cu luna februarie, publicul este invitat să participe la o nouă stagiune de jazz și literatură organizată de UCIMR în cadrul căreia va fi celebrată creativitatea autorilor români în arta improvizației de jazz dar și în arta literară, într-un spațiu destinat 100% mentalității inovatoare: Qreator by IQOS.

Vol. 1 al Stagiunii s-a bucurat de mult succes grație publicului care a îmbrățișat de la început conceptul propus și mulțumită artiștilor care au susținut un spectacol de excepție: Luiza Zan alături de Albert Tajti la pian, iar lectura a aparținut poetului Radu Vancu.

Vol. 2 vi-l prezintă de această dată pe Johnny Bica, pianist ce s-a remarcat în ultimii ani prin abordarea sa inedită prin care îmbină jazz-ul cu elemente experimentale din sfera muzicilor drum and bass, break-beat, dub și hip-hop, având în spate o vastă experiență, atât la nivel academic cât mai ales în concertele live. Johnny Bica este doctor în muzică, producător muzical, compozitor, colaborator al Secției de Jazz din cadrul Universității Naționale de Muzică dar și al unor nume celebre precum Aylin Cadîr, Helen, Bucharest Jazz Orchestra, Virgil Ianțu ș.a.

Considerat unul dintre cei mai buni pianiști ai generației sale, este laureat pe scenele Napocensis Jazz Festival – Cluj-Napoca, Sibiu Jazz Festival, susținând concerte la Bucharest Jazz Festival, Alba Jazz, Bucharest Music Film Festival, TNB, Sala Radio din București, dar și la Electric Castle sau Airfield Festival. În toamna anului 2018 a lansat primul său album, ”The Real Vibrations”, o producție care se distinge prin aceleași interferențe muzicale menționate mai sus, dar și prin atmosfera contemplativă redată de sonorități calde și misterioase ale pianului electric, cu toate că impulsul energic de dans nu lipsește, fiind reprezentat de temele ritmate și groove-urile vibrante ale bateriei și percuției. Albumul său se distinge prin multe alte calități și promite să fie plăcut de o paletă largă de ascultători.

Viorica Pintilie, solista invitată să concerteze vineri alături de Johnny Bică și Adrian Flautistu, este una dintre vocile distincte ale jazz-ului românesc, îndelung apreciată de cunoscători și de publicul larg pentru vocea sa delicată și expresivă, cu accente grave și catifelate. A absolvit Școala de Muzică de la Chișinău și un master de jazz la Universitatea Națională de Muzică din București, fiind pe scenă de la vârsta de 15 ani. Activitatea ei muzicală include concerte la Festivalul de Jazz de la Târgu Mureș (2013) și Sibiu Jazz Fest (2013). În mai 2016 a obținut Premiul Special al Juriului la Sibiu Jazz Festival. Prezența ei învăluitoare și timbrul special s-au făcut remarcate la concertele din București, Cluj, Sibiu, Târgu Mureș, Chișinău, Bulgaria, Cehia sau Portugalia.

Adrian Flautistu este considerat unul dintre cei mai importanți contrabasiști ai jazzului autohton. Premiile obținute la Festivalurile de Jazz de la Târgu Mureș sau Sibiu (și în cvartet cu Viorica Pintilie) sunt uverturi ale personalității sale artistice, probate în diverse formule jazz, alături de Cristian Soleanu, Mircea Tiberian, Petrică Andrei, Garbis Dedeian sau Florin Răducanu. Din anul 2000 este membru permanent al trio-ului Stagiunii de Jazz de la Teatrul Act din București.

Svetlana Cârstean este poetă și traducătoare. A debutat în anul 1994, în cadrul volumului colectiv Tablou de familie, alături de T.O. Bobe, Răzvan Rădulescu, Mihai Ignat, Sorin Gherguț și Cezar Paul-Bădescu. Volumul de debut individual, Floarea de menghină, a apărut în anul 2008, iar în 2013 a fost publicat în Suedia la Editura Rámus, în traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. Poemele sale au fost traduse în numeroase limbi. A lansat în anul 2015 volumul Gravitatie, la Editura Trei. În aprilie 2016, volumul Trado, scris împreună cu Athena Farrokhzad, a fost lansat in Suedia, de Editura Albert Bonnier în colaborare cu Editura Rámus.

În cadrul evenimentului VerSETS of Jazz, Svetlana Cârstean va citi din volumele „Floarea de menghină”, „Gravitație” și „Trado” dar și poeme nepublicate încă.

Bonus  de mobilitate: cei care vin cu PONY Car Sharing beneficiază de parcare gratuită în limita locurilor disponibile, prin rezervare la aceeași adresă de email: rezervari.ucimr@gmail.com

Despre VerSETS of Jazz

Pentru că de multe ori jazz-ul și literatura împărtășesc teritorii comune, pentru că nu o dată autorii de literatură sunt mari ascultători de jazz, iar creatorii de improvizații sonore își găsesc adesea inspirația în pasionante lecturi și din multe, multe alte motive a fost inițiată această stagiune „VerSETS of Jazz” la Qreator.

VerSETS pentru că păstrează o referință la paragrafe de texte (numerotate), pentru că în muzicologie se referă la forme de „fugă” (evadare, spunem noi) pentru orgă, pentru că „ver-” înseamnă „veridic”, „autentic”, pentru că „-sets” înseamnă „sesiuni”, „serii”, iar toate celelalte semnificații vor fi compuse numai din experiența publicului la eveniment, din implicarea artiștilor și din toate legăturile semnatice pe care doar cei creativi le pot face.

Organizator: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – UCIMR, prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni din România care pot găsi reale oportunități de afirmare aici, acasă, pe scenele din România.

Parteneri culturali: Exces Music, Qreator by IQOS

Partener de mobilitate: GetPony – PONY Car Sharing

Parteneri media: Enjoytv Romania, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Agenția de Carte, Bucureșteni.ro, România Pozitivă

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.