Un grup de 32 de femei cu statut de refugiat din Sudan, Iran, Irak, Yemen, Siria, Palestina și din România care locuiesc în București și Constanța au devenit animatori socio-educativi

0

În data de 19 decembrie 2018 de la ora 14.30 în sala de conferințe Himalaya a Hotelului Minerva Hotelul Minerva, București, Fundația Terre des hommes organizează conferința finală a proiectului ”Move together – Sportul ca instrument de integrare și incluziune socială pentru refugiați”.

În cadrul proiectului au fost formate 32 de femei cu statut de refugiat din Sudan, Iran, Irak, Yemen, Siria, Palestina și din România în metodologia Mișcare, Joc și Sport (MJS). Trei dintre participante vor fi și ele prezente la evenimentul final.

Proiectul ”Move Together” s-a adresat atât femeilor, copiilor, tinerilor refugiați, cât și celor din comunitățile locale și a fost implementat în București și în Constanța, cu intenția să:

  • îmbunătățească înțelegerea, respectul și toleranța dintre refugiați și comunitățile gazdă,
  • reducă stigmatizarea și discriminarea față de refugiați din partea comunității gazdă.

Sesiunile de formare pentru fiecare din cele două grupuri de femei au durat 10 zile în total, iar cursul de formare a presupus pregătirea propriu-zisă în metodologia MJS, coaching și întărirea abilităților prin activități sportive cu copii și tineri atât cu statut de refugiat cât și din România. În a doua jumătate a anului 2018, grupurile locale de femei și formatori MJS au organizat câte două evenimente sportive centrate pe fair play, non discriminare, incluziune prin joc. La aceste evenimente au luat parte peste 200 de copii, tineri și adulți, atât din comunitățile de străini și refugiați, cât și români. Acest tip de activitate a facilitat cunoașterea reciprocă și crearea de legături mai strânse între copiii străini și români, a construit punți între comunitățile diverse existente acum la nivel local în București și Constanța și au ajutat la cunoașterea și înțelegerea reciprocă între reprezentanți de etnii diferite, religii diferite și tradiții diferite.

“Activitățile m-au ajutat în efortul meu de integrare în România. Prin aceste activități am învățat câteva cuvinte noi în limba română și despre tradițiile românești. A fost o experiență fructuoasă pentru mine și pentru fiica mea și cred că integrarea prin astfel de activități este o idee bună.” declară Ilham din Siria, o doamnă participantă cu statut de refugiat care locuiește în România de 3 ani.

Proiectul Move Together a condus la crearea unei comunități de practică cu abilitățile și cunoștințele necesare pentru a oferi copiilor sprijin psiho-social prin sport și a contribuit la creșterea încrederii în sine și a rezilienței copiilor și a tinerilor.

De asemenea, a sensibilizat autoritățile și ONG-urile cu privire la oportunitatea de a include activitățile sportive în programele de integrare locală, a crescut înțelegerea în rândul cluburilor sportive cu privire la rolul lor în integrarea refugiaților și a contribuit la informarea mai largă a publicului cu privire la beneficiile sportului ca instrument de incluziune socială.

„Mulți români nu au avut niciodată un contact direct cu refugiații, nu-i cunosc personal. Dorim să apropiem aceste comunități și să creștem înțelegerea reciprocă”, explică Kirsten Theun, șefa delegației pentru Europa de Est.

Succesul proiectului este reflectat de participarea neașteptat de mare a reprezentatelor comunităților de migranți, de frecvența mare a întâlnirilor, de varietatea culturilor, de interacțiunea și de comunicarea deschisă. Femei din 2 sau chiar 3 generații, copii și tineri au petrecut timp împreună, și-au depășit barierele de limbă și au descoperit frânturi din culturile celorlalți.

Despre Terre des hommes România

Terre des hommes este cea mai importantă organizație elvețiană de ajutorare a copiilor. Fondată în 1960, organizația participă anual la eforturile internaționale de a îmbunătăți calitatea vieții a milioane de copii vulnerabili din întreaga lume. Fundația a avut o prezență neîntreruptă în România începând din anul 1992, contribuind la îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului, reforma asistenței sociale și facilitarea participării copiilor la dezvoltarea propriei comunități.

De asemenea, este una dintre principalele organizații internaționale care, prin proiectele sale, promovează beneficiile sportului ca mijloc de îmbunătățire a sănătății psihice și de inducere a unor rezultate sociale pozitive în rândul populațiilor vulnerabile, strămutate, migrante și refugiate.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.