Dansul are multiple efecte benefice pentru persoanele cu afectiuni neurodegenerative care, sub ghidajul atent si cu blandete al dans-terapeutilor, reusesc sa se deschida prin fiecare miscare, respectandu-si fiecare ritmul, dar si acceptand si imbratisand partile fiecaruia care se simt singure, triste, infricosate, neacceptate, neintelese, neputincioase sau pierdute. In continuarea initiativelor destinate persoanelor ce sufera de boala Parkinson, Profeti Art, in parteneriat cu Asociatia Entuziart, Clinica Neuristica si Societatea Romana Alzheimer, DGASPC Sector 1 si Centrul National al Dansului Bucuresti, a derulat anul acesta inca un proiect vizand accesul la productii artistice si o serie de ateliere de dans-terapie pentru beneficiarii afectati de Parkinson si respectiv dementa din Complexul de Servicii Sociale Odai si din Centrul de ingrijire si Asistenta Sf. Elena din Bucuresti, precum si la Centrul National al Dansului Bucuresti, pentru pacienti care traiesc cu aceste afectiuni in familiile lor.
Fondat pe studii clinice ce arata ca dansul dansul imbunatateste atat abilitatile motorii, cat starea emotionala si viata sociala, proiectul Dans si miscare constienta pentru neuroregenerare isi propune sa ofere acces la produse culturale si terapii expresiv-creative pentru persoanele cu tulburari neurodegenerative pentru a creste calitatea vietii acestora. Echipa multidisciplinara reuneste profesionisti ai dansului, artelor vizuale, ai neurologiei si psihologiei alaturi de pacienti, intr-o calatorie de cautare, dezvoltare si transformare, aducand in acelasi timp in atentia publicului necesitatile culturale si terapeutice neindeplinite ale acestui grup tinta. Loredana Larionescu – psiholog si psihoterapeut experienţial specializat in dans-terapie, Dr. Bianca Nitu – medic neurolog de la Clinica Neuristica, Alexandra Cucu – psihoterapeut şi dans terapeut, coregrafa Irina Marinescu si muzicianul si dansatorul de tango Paolo Profeti au adus participantilor diverse abordari terapeutice ale dansului, in urma carora acestia au capatat mai multa incredere in fortele proprii si in relatiile cu cei din jur.
Proiectul a fost prezentat in februarie la Conferinta Nationala Alzheimer organizata de Societatea Romana Alzheimer, iar participantii au experimentat intr-un workshop condus de Loredana Larionescu modul in care dansul si miscarea pot schimba starea de spirit, interactionand intr-o atmosfera plina de energie pozitiva. De asemenea, in luna aprilie, la Conferinta Nationala de Neurostiinte Moderne de la Iasi, la invitatia Asociatiei „Mai puternici decat boala Parkinson”, Dans si miscare constienta pentru neuroregenerare a fost adus din nou in atentia participantilor, iar Loredana Larionescu si Paolo Profeti au facut o demonstratie de tango.
Pe durata derularii proiectului, 45 de beneficiari care sufera de boli neurodegenerative (din comunitate, respectiv din centre de ingrijire) s-au putut bucura de productii culturale (spectacolele „Mut” de Octavia Roman si „Chaplin Forever”, oferit de compania Dan’s Discovery, cat si filmele de dans „Ship of Fools”, „Calusul – de la Ritual la Terapie” si „Amniotic ArtherraPi”), precum si ateliere saptamanale de dans contemporan si tango (avand ca scop normalizarea terapiei complementare prin dans si miscare constienta, la recomandarea medicului), respectiv terapie amniotica (o modalitate de miscare constienta, relaxanta, in apa), alaturi de apartinatorii lor si sub supervizarea unor experti internationali in domeniu.
„Pentru mine e o mare, mare bucurie sa lucrez cu pacienti cu Alzheimer si cu apartinatorii lor, pentru ca am ocazia sa ma gandesc la propuneri de miscare constienta (Yoga, Brain Gym, Qigong) si dans foarte delicate si tandre – care vin in intampinarea corpurilor fragile ale participantilor, si ii incurajeaza sa isi exprime viata emotionala – care ramane adesea una bogata, in ciuda diminuarii capacitatilor cognitive. Imi place sa vad cum fiecare dintre cei care participa are felul propriu de a interpreta propunerile mele, mai ales ca le-am spus de la bun inceput sa nu se astepte sa ii invat pasi de dans, pentru ca nici eu nu prea cunosc. Ce voi face este sa ii indrum astfel incat sa se miste liber, ghidati de emotiile pe care le simt, in felul cum le permite propriul corp.” Alexandra Cucu, dans-terapeut din proiect.