Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Uleiosul – proiectul urban care trăiește verde din colectarea uleiului uzat al bucureștenilor

0

Uleiurile alimentare uzate intră în categoria poluanților prezenți în apă și sol. Consumatorii casnici sunt printre cei mai mari generatori de ulei alimentar uzat, o mare parte din această cantitate de ulei comestibil folosit ajungând în canalizările orașelor și apoi în sol și ape.

Uleiosul este un proiect pilot de colectare a uleiului și grăsimilor alimentare de uz casnic din mediul urban. Colectarea se face cu ajutorul cargo bike-urilor, astfel întregul proces este unul verde.

Proiectul Uleiosul a fost demarat în luna noiembrie 2013, la inițiativa și dorința lui Marian Scafaru de a face ceva pentru București, orașul în care locuiește de 6 ani. Prin proiectul Uleiosul, Marian și-a propus să contribuie la conștientizarea și eliminarea efectelor nocive ale uleiului alimentar uzat aruncat la chiuvetă, dar și să arate că în București lucrurile se pot face și altfel decât cu o mașină. De la lansarea proiectului din noiembrie s-au înscris 180 de persoane în program și au fost colectați peste 200 de litri de ulei alimentar uzat de la persoanele fizice.

ulei-final-2

Uleiul colectat este predat unui centru de colectare și reciclare din București, uleiul fiind dus ulterior în Austria unde este transformat în biodiesel.

”Ne dorim ca odată cu dezvoltarea proiectului să producem biodiesel în România, purtând deja discuții în acest sens cu partenerii existenți sau posibili noi parteneri”, declară Marian, inițiatorul proiectului. ”Totodată, în viitorul apropiat, Uleiosul își va adresa programele de colectare și entităților juridice de pe raza municipiului București”.

Pe 25  martie, Uleiosul  a demarat o campanie de crowdfunding, în vederea strângerii de fonduri pentru trecerea la viitoarea etapă de dezvoltare a proiectului. Targetul este de 4000€, sumă din care vizează achiziționarea unui cargo bike, realizarea unei hărți interactive pe website-ul  www.uleiosul.com  prin care va putea fi urmărită evoluția proiectului (cantități colectate pe zone, perioade de colectare).

Pentru orice sumă cu care este susținut proiectul (minim 5€), susținătorii primesc drept recompensă un recipient special de colectare precum și “Ghidul Uleiosului”, un ghid educativ asupra efectelor nocive ale uleiului alimentar uzat aruncat la chiuvetă cât și a motivelor pentru care uleiul alimentar uzat merită să fie colectat. Recipientul este menit să ofere atât un confort celor care colectează, dar și asigură – spre deosebire de PET-uri – reutilizarea lor după curățare.

Campania de crowdfunding se încheie pe 25 aprilie 2014, proiectul având o finanțare flexibilă – target-ul ca proiectul să fie declarat finanțat fiind de 30%=1200€ din 100%=4000€. Recompensele încep de la 2 Euro – recompensă ce se adresează și persoanelor care nu locuiesc în municipiul București, dar își doresc să contribuie la susținerea acestui proiect – și ajung și până la 500 de Euro – recompensă ce se adresează firmelor și ONG-urilor.

„La sfârșitul campaniei vom prezenta, în cadrul unui show experimental ce înseamnă să arunci uleiul la chiuvetă precum și ce se poate face din uleiul alimentar uzat colectat: biodiesel, săpun sau decofrant (folosit în turnarea cofrajelor din construcții)”, spune Marian Scafaru, 32 ani.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.