Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Trei argumente ale optimismului

0

Fundatia Calea Victoriei va invita incepand de marti, 14 aprilie, ora 19:00, la atelierul Trei argumente ale optimismului, unde vom descoperi alaturi de charismaticul lector Nicolae Dragusin ce inseamna optimismul, din perspectiva filozofica si teologica.

Trei argumente ale optimismului

In mod corect, optimismul este opus pesimismului. Dar in mod eronat optimismul este definit ca o stare a celor idealisti. Cu alte cuvinte, poti fi optimist numai in masura in care te rupi de existenta pentru a te retrage in lumea ideala a sperantei sau in lumea ireala a visului. La fel de incorect este ca optimismul sa fie pus in legatura cu revelatia (ca nucleu al religiei). Dimpotriva, argumentul optimismului poate fi si de natura rationala (ca nucleu al laicismului).

Vom arata ca realitatea este izvorul cel mai fecund al optimismului; nu visul, nu speranta, nu fictiunea, ci insasi realitatea. Dar pentru ca realitatea sa devina temei pentru optimism, se cere ca aceasta sa fie in mod adecvat privita. Cum putem privi realitatea asa incat aceasta sa nu fie motiv de disperare, de angoasa, de dezgust ci de cel mai fertil optimism? Iata intrebarea la care trei intalniri vor incerca sa aduca un raspuns. Vom observa ca cele trei argumente nu se afla in relatie de indiferenta, ci de deferenta: un argument asumat pana la capat, il implica pe cel din proximitate

Temele celor trei ateliere sint:

1. Neantul si viata

Argumentul rational: ceea ce exista este mai bun decat ceea ce nu exista. In cadrul acestei intalniri vom discuta metafizica greceasca: binele ca intreg, ca armonie; raul ca absenta a binelui si felul in care acest principiu a evoluat la Sf. Augustin.

2. Creatia (sau nasterea)

Argumentul teleologic (unde ratiunea se intalneste cu revelatia): pentru ce exista ceea ce exista? In cadrul acestei intalniri vom discuta principalele interpretari la primele trei capitole din cartea Facerii. Ne vom referi si la filmul “It’s a Wonderful Life” (1946) in regia lui Franck Capra a carui actiune se desfasoara, nu intamplator, de Craciun.

3. Transfigurarea (sau re-nasterea)

Argumentul revelational: ceea ce exista este unic si dorit. In cadrul acestei intalniri vom discuta despre invatatura Invierii din crestinism.

Lector: Nicolae Dragusin

Data incepere: 14 aprilie 2015; Ora curs: 19:00

Frecventa: saptamanal, marti

Numar ateliere: 3

Cost: 150 ron. Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 135 ron

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.