Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Teatrul de Artă București – trei ani de la inaugurarea sălii de spectacole

0

Pe 8 decembrie 2015 se împlinesc trei ani de când Teatrul de Artă București – companie de teatru independent – a deschis porțile sălii de spectacole din strada Sfântul Ștefan nr. 21. Nu mai puțin de nouăsprezece spectacole au fost puse în scenă în acești ani și, încă de la început, multe dintre ele au fost invitate să participe la diferite festivaluri de teatru. Astăzi, Teatrul de Artă București prezintă producții proprii, dar găzduiește și spectacole ale unor teatre independente din București și din țară, precum și festivaluri de teatru independent.

Omul care manca lumea 4

În spațiul intim și primitor de astăzi, până în anul 1950 au funcționat un grajd, apoi o fabrică, iar în ultimii ani, o magazie insalubră. Transformarea în sala de spectacole cu fotolii vișinii și cu foyer cochet și cald s-a făcut prin munca echipei de actori, o mână de oameni hotărâți.

“S-a taiat, s-a sudat, s-a lipit, s-a cusut, ne-am pluri-poli-calificat. Prietenul Silviu Hudini a fost coordonator de șantier. Am gasit ajutor în multe locuri, la mulți prieteni dragi. Dar nu și la autorități. Teatrul de Artă București s-a născut exclusiv din resursele și eforturile micii sale echipe, fără nici un sprijin de la stat.” – George Constantinescu, actor, fondator.

Povestea Teatrului de Artă București începe, însă, cu doi ani mai devreme, în aprilie 2010, când George Constantinescu alături de câțiva tineri actori au decis să dezvolte o trupă de teatru independent, care să pună în valoare arta actorului, cu accent pe emoție, nu pe efecte. Inițial, mica trupă de teatru și-a prezentat producții precum Insomniacii, Un bărbat și mai multe femei, No uaman, no crai (pentru începători), No uaman, no crai (pentru avansați), Pam-Pam, Emigreișăn Drim, Storrytellig în spații neconvenționale din București și din Brașov, Constanța, Sibiu și Iași.

Asta însă nu a împiedicat-o să se facă remarcată și să fie invitată să participe la festivaluri precum FEST-CO, Festivalul Național de Teatru, Festivalul Național de Teatru Independent Undercloud. Abia după doi ani de peregrinări, echipa a reușit să preia corpul de clădire din Sfântul Ștefan nr. 21.

În stagiunea curentă, Teatrul de Artă București își așteaptă publicul la unsprezece spectacole: Dureri fantomă de Vasili Sigarev, în regia lui Bogdan Budeș, Și veni bărbatul la femeie de Semion Zlotnikov, în traducerea și regia lui Bogdan Budeș, Unora le place swingul de Donna Hoke, în regia lui Claudiu Pușcău, Șase din 49 de Spiró Győrgy, în regia lui Alexandru Maftei, Un bărbat și mai multe femei de Leonid Zorin, regia Bogdan Hușanu, Fă tu primul pas de Jean Claude Carrière, regia Andrei Munteanu, Aproape Maine de John Cariani, în regia Andreei Vulpe, Dicționar explicativ al iubirii române, un colaj de poezie pe cântec de chitară, Hess de Alina Nelega, one-man-show de excepție cu Nicu Mihoc, o producție a companiei Teatru 74 din Târgu Mureș.

Dureri fantoma 1

În toamna acestui an, Teatrul de Artă București a avut două premiere foarte bine primite de public și de presă: Omul care mânca lumea de Nis-Momme Stockmann, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, și Cerere în căsătorie de A.P. Cehov, în regia lui Victor Olăhuț.

Spectacole ale Teatrului de Artă București au fost premiate la Festivalul Undercloud 2014 (Tudor Aaron Istodor – Premiul pentru interpretare masculină în spectacolul Voyeur) și la Maratonul Teatrului Independent Bucharest Fringe 2015 (George Constantinescu – Premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul Gleb, în spectacolul Dureri fantomă).

Numai la începutul acestei stagiuni, Teatrul de Artă București a participat cu producții proprii la patru festivaluri de teatru: Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe, Pledez pentru Tine(ri) – Piatra Neamț, Antagon Festival – Timișoara și Festivalul Național de Teatru Independent.

Teatrul de Artă București a găzduit spectacole de la Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe, Show-case „Best of Gala Hop” – gala tinerilor actori independenți, iar în luna noiembrie a găzduit trei spectacole în cadrul Festivalului Național de Teatru Independent.

“Suntem un teatru independent sută la sută. Nu avem nici un fel de susținere din partea vreunui for public sau privat. În ciuda tuturor greutăților – căci teatrul independent înseamnă un continuu efort pentru resurse – respectăm în totalitate legea: avem contract ISU, avem căi de evacuare pentru 200 de persoane, deși suntem o sală de doar 75 de locuri; încercăm să facem lucrurile așa cum trebuie și am demonstrat că se poate. Asta nu înseamnă că statul român trebuie să se culce pe-o ureche și să lase la genul ăsta de probleme doar în cârca celor direct implicați. Iar forma de responsabilitate a statului, față de cetățean, n-ar trebui să însemne doar amenzi, ci legi corecte și implicare activă în aplicarea lor.

Ce-mi doresc acum, la trei ani de existență în spațiul propriu ? Îmi doresc ca Teatrul de Artă București să-și câștige stabilitatea din toate punctele de vedere și îmi mai doresc o sală mare, pentru a putea merge către proiecte și texte de amploare.” – George Constantinescu

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.