Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Teatrul care schimbă orașul

0

Noi reprezentații ale piesei de teatru 4m2, la începutul lunii aprilie, la teatrul Mignon din București.

program_aprilie_5-01

După reprezentațiile piesei de teatru „4m2” din cartierele bucureștene Lacul Tei, Drumul Taberei – Favorit și Callatis, Pantelimon, noi spectacole se vor juca la începutul lunii aprilie. Piesa de teatru va putea fi văzută de bucureșteni în datele de 5,6,7 aprilie 2015, ora 19.00, la Teatrul Mignon, (Bulevardul Hristo Botev nr.1).

Această piesă de teatru (trailer „4m2” aici: https://www.youtube.com/watch?v=0xZOUdpGlgc) a apărut la inițiativa Centrului de Resurse pentru participare publică – CeRe, din dorința de a stimula spiritul civic al locuitorilor Bucureștiului prin artă. Piesa este inspirată din activitatea unor grupuri de inițiativă active la nivelul Capitalei și ilustrează modul în care cetățenii pot convinge autoritățile să intervină în decizii publice, pentru rezolvarea diverselor probleme din comunitate (construcții care sufocă orașul, defrișări abuzive ale spațiilor verzi, lipsa transparenței decizionale a administrației în relație cu cetățenii etc).

Despre piesa de teatru „4 m2”:

  • Piesa a fost realizată în urma unui set de întâlniri dintre echipa de scenariști și cetățeni din grupurile de inițiativă din Lacul Tei, Callatis-Drumul Taberei și Favorit, grupuri susținute de CeRe prin programul de organizare comunitară.
  • Piesa de teatru este pusă în scenă cu sprijinul unei echipe de actori profesioniști, majoritatea colaboratori ai teatrului Bulandra.

Echipa piesei:

  • Distribuția – Mirela Gorea, Ana Ioana Macaria, Profira Serafim, Ana Covalciuc, Silvana Negruțiu, Alexandru Fifea
  • Costume – Doina Pop
  • Mișcarea scenică – Mihaela Culda
  • Text și regie – Catinca Drăgănescu și Ioana Petre

“4m2 este un spectacol despre solidaritate și responsabilitate, construit în jurul poveștii ultimilor patru metri pătrați de verdeață dintr-o mare metropolă. Pornind de la documentarea unor grupuri de inițiativă civică din câteva cartiere din București, echipa proiectului a creat o poveste ficțională despre experiențele tragi-comice prin care este nevoit să treacă un om ce își propune să lupte pentru a salva de la betonare spațiul verde. Pe alocuri absurdă, pe alocuri dramatică, de multe ori surprinzătoare, povestea își propune să pună în discuție felul în care fiecare dintre noi, în calitatea noastră de cetățeni și membri ai unei comunități, ne raportăm la aceasta și alegem să devenim sau nu activi în viața ei” Catinca Drăgănescu și Ioana Petre, scenariu și regie

„Personajele sunt: Doamna cu Răsadurile care stă la etajul 2 și plantează ceapă și roșioare în fața blocului, unde Domnul cu Garajul își parchează abuziv mașina și își construiește garaj fără autorizație. Urmează Doamna cu 3 copii care lasă mereu apa să curgă când ea nu e atentă (e chiriașă, nenorocirea blocului) și o inundă pe Doamna cu Petiția de la 2, care e amabilă și sufletul grupului, dar și pe Doamna de Beton de la 1 care e administrator, femeie de afaceri, fără copii (…). În acest univers în echilibru instabil se inserează scrisoarea primăriei care îi înștiințează că spațiul verde cu răsaduri, garaj și bancă (furată între timp) este retrocedat pentru construcția unui bloc de birouri ce le va tăia tuturor statutul de locuitori la bulevard și îi va obliga să își țină copiii hiperactivi în casă.” Maria Duda, arhitect

CeRe a contribuit la formarea celor trei grupuri de inițiativă cetățenească în cadrul programului de organizare comunitară început in toamna anului 2009. Prin misiunea sa, CeRe și-a propus construirea unor organizații/grupuri civice puternice în relație cu decidenții, în București. În prezent CeRe susține dezvoltarea grupurilor de inițiativă cetățenească din 3 zone: Lacul Tei, Favorit si Callatis din Drumul Taberei.

Grupul „Iniţiativa Favorit” este un grup informal de cetăţeni din cartierul Drumul Taberei, zona Favorit, care doreşte să grăbească și să monitorizeze procesul de transformare a clădirii cinematografului „Favorit” într-un centru cultural comunitar.

http://initiativafavorit.blogspot.com
Facebook @ Iniţiativa Favorit
E- mail: initiativa.favorit@gmail.com

Grupul de inițiativă civică Lacul Tei este un grup de cetățeni obișnuiți care s-au hotărât să schimbe în bine traiul din această zonă. Acum sunt concentrați pe soarta Parcului Circului.

http://laculteiinfo.wordpress.com
FB @ Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei
initiativalacultei@gmail.com

Grupul de Initiațiativă Callatis – Drumul Taberei. Sunt oameni obișnuiți care fac lucrurile să se întâmple. Implicați, nu resemnați! Este un grup informal de cetățeni întruniți pentru a colecta problemele prioritare ale locuitorilor zonei în care acționează și de a face demersuri pe lângă autoritățile publice locale pentru ca acestea să fie soluționate.

http://callatis-drumultaberii.blogspot.ro/
delia_mih@yahoo.com
FB: Callatis Drumul Taberei

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să răspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali. Din 2006, CeRe a sprijinit zeci de organizaţii şi grupuri civice să aducă probleme ale comunităţii în atenţia autorităţilor responsabile de soluţionarea acestora. Mai multe detalii despre proiectele CeRe sunt disponibile pe www.ce-re.ro și facebook.com/participare.

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.