Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri 11-13 septembrie 2015

0

DE ZIUA CRUCII
Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri
11-13 septembrie 2015
la Muzeul Național al Țăranului Român, în curtea interioară și Sala Acvariu

Muzeul Național al Țăranului Român continuă tradiția celor 14 ani de celebrare a uneia dintre cele mai importante sărbători ale Ortodoxiei: Înălțarea Sfintei Cruci, prin o nouă serie de întâlniri cu artiști și meșteri iconari, care are loc, în fiecare an, în ajun de 14 septembrie, în cadrul Târgului iconarilor și al meșterilor cruceri.

afis_Targul_iconarilor_2015

Muzeul Național al Țăranului Român este interesat să păstreze structura târgurilor de iconari și meșteri cruceri de până acum sub forma acelui tip de act cultural care pune în discuție termenii canon/tradițional/autentic, încercând să redescopere și să recupereze frumusețea obiectului de cult prin prezentarea unor teme iconografice devenite reper în iconografia țărănească, dar și prin inovații care folosesc imaginea tradițională ca re/sursă, teritoriu de explorare continuă pentru creațiile contemporane ale artiștilor și ale meșterilor iconari, urmărind calitatea tehnicii și a meșteșugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitând expresiile kitsch și serializările industriale pentru scopuri comerciale.

Anul acesta vom schimba formula de prezentare a târgului, inițiind un altfel de dialog cu publicul vizitator și fidel acțiunilor noastre de la începuturi. De ziua crucii, meșterii și artiștii iconari vor expune obiectele create pentru târg în cadrul unor micro-instalații, publicul având posibilitatea de a viziona într-un context diferit creațiile personale. Prezența unor iconari demult consacrați în cadrul târgurilor MNȚR și prezenți în colecții particulare și muzeale ca, Nicolae Muntean, Mihaela Bercea, Angela Ludoșanu, Teodora Roșca, Bogdan Herăscu, Camelia Drăgan, Radu Dincă, Letiția Rotaru, Mirela Leahu, Silviu Batariuc, Adriana Dinu, cât și a unor iconari recent descoperiți, ca Oana Musceleanu, Aurelia Ciobanu și alții, asigură, ca și în anii trecuți, calitatea și valoarea viziunii lor asupra meșteșugului. Structura târgului rămâne ca întotdeauna mai aproape de atmosfera unui praznic, celebrând prin:

prăznicare, sfinți protectori, sărbătorile mari, heruvimi desprinși din cetele îngerești – Crucea în variante ne-împuținate, toate închipuite și zugrăvite pe icoane pe lemn, icoane pe sticlă, icoane de vatră, crucițe, cruci de mână, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte și lucrări care se înscriu în teritoriul artei sacre.

Ateliere / întâlniri

Cu experiența celor doi ani de ateliere, le facem și de această dată copiilor invitația de a descoperi cum desenau izvoadele și zugrăveau sfinții și îngerii, iconarii vechi, cum se însemnează și se încrustează pristolnicele și icoanele de vatră în cadrul unor ateliere – întâlniri cu câțiva dintre iconarii și crucerii al căror drum dezvăluie căutări și reconstituiri personale ale meșteșugului Icoanei, dar și o raportare adecvată la canon și tradiție.

Programul atelierelor

11 septembrie, ora 11.00 – 13.00 / atelier de pictură pe sticlă pentru copii cu artistul Bogdan Herăscu
11 septembrie, ora 11.00 – 13.00 / atelier de sculptură în lemn pentru copii (10-14 ani) cu meșterul Vasile Moldoveanu
12 septembrie, ora 11.00 – 13.00 / atelier de sculptură în lemn pentru copii (10-14 ani) cu meșterul Vasile Moldoveanu
12 septembrie, ora 15.00 – 17.00 / atelier de pictură pe lemn cu meșterul iconar Angela Ludoșanu
12 septembrie, ora 11.00 – 13.00 / atelier de pictură pe sticlă pentru copii cu meșterul iconar Radu Dincă
13 septembrie, ora 11 – 13.00 / atelier de pictură pe sticlă cu meșterul iconar Mihaela Bercea

Înscrierile pentru ateliere se fac la: georgiana.c.vlahbei@gmail.com / costul unui atelier: 4 lei / persoană
Persoana de contact: Georgiana Vlahbei, tel: 0730 411 004

*

Însoțim iconarii cu ceaiuri de leac, turtă dulce, dulcețuri, miere și prăjituri de casă.
Participarea se face în urma unei invitații nominale și a unei selecții preliminare.
Intrarea la târg este liberă.

Organizator: Secția educație muzeală, coordonator Lila Passima
Comunicare: Georgiana Vlahbei; Materiale publicitare: Cosmin Manolache; PR: Iuliana Bălan

Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Cultura, BeWhere.ro, TV City, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, ziare.com, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, 24Fun, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artout.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.iqool.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, www.mediaiq.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.