Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Târgul de iniţiative cetăţeneşti, portavoce pentru comunităţi cu al şaselea simţ: simţul civic

0

Peste 200 de vizitatori au participat sâmbătă, 1 octombrie la cea de-a treia ediţie a Târgului de Iniţiative Cetăţeneşti, eveniment organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică cu sprijinul Rețelei Civice București (RCB) și găzduit de Centrul Cultural al Municipiului București – ARCUB. Pe agenda târgului au fost activităţile grupurilor de iniţiativă din Capitală, reunite în jurul unor probleme de cartier, dar şi priorităţile unor comunităţi diverse, precum bicicliştii, comunitatea LGBT, grupul studentelor şi studenţilor împotriva hărţuirii sexuale în universităţi, comunitatea evacuaților din strada Vulturilor 50 şi Geeks for Democracy.

img_1848

Detalii despre agendele celor 18 grupuri şi comunităţi civice participante la târg găsiţi aici: http://www.ce-re.ro/upload/descriere-grupuri-civice-participante-la-targ.pdf

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul Oana Preda (Director Executiv CeRe), Gabriela Anghel (din partea Reţelei Civice Bucureşti), Violeta Alexandu (Ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic) şi Dana Gonţ (realizatoarea şi prezentatoarea emisiunii Bonton de la Digi 24)

Toţi oamenii prezenţi la târg au înţeles la un moment dat că problemele pe care le vor rezolvate depind în mare măsură de instituţiile statului. Felul în care instituţiile statului răspund acestor probleme depinde în foarte mare măsură de ei, de tenacitatea cetăţenilor de a convinge autorităţile, de tenacitatea cu care comunică şi interacţionează cu administraţia. Târgul nu este un spaţiu în care să ne plângem de toate problemele oraşului, ci un spaţiu pentru un grup de oameni în continuă creştere, oameni puternici care vor, pot şi sunt gata să se implice pentru rezolvarea problemelor din comunitate.” Oana Preda, Director Executiv CeRe

Printre noutăţile ediţiei de anul acesta s-au numărat: lansarea “Hărţii victoriilor civice”, o platformă online care centralizează o parte din succesele grupurilor cetățenești din București şi din ţară (http://ce-re.silk.co/), dar şi lansarea Ghidului practic de acţiune juridică pentru cetăţeni şi organizaţii, un instrument despre liberul acces la informații de interes public și reglementări urbanistice, util cetățenilor și organizațiilor care vor să aleagă calea instanței pentru a obține informații publice.

Sesiunea “De vorbă cu consilierul tău” a oferit publicului participant ocazia de a interacţiona cu consilieri generali și consilieri locali de la toate primăriile de sector, cu excepţia primăriei sectorului 3, care nu a fost reprezentată la eveniment.

Primarul sectorului 6, Gabriel Mutu a răspuns întrebărilor cetăţenilor referitoare la întârzierea realizării proiectului de infrastructură din Prelungirea Ghencea. La întâlnirea cu cetăţenii prilejuită de târg au participat şi membrii Direcţiei de Dezvoltare Durabilă şi Strategie din Primăria sectorului 5 și ai Centrului Cultural European Sector 6, precum şi Alina Bratu, Arhitectul Şef al sectorului 2 şi Oana Grigore, directorul Direcției de Mediu din Primăria Municipiului București.

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică este organizația care încurajează cetățenii și ONG-urile să aibă o voce puternică în fața autorităților publice, să ia atitudine și să se implice în decizii cu impact direct asupra lor sau asupra comunităților pe care le reprezintă.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Creștem Comunități Urbane”, proiect co-finanțat

printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.