Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Studiul în străinătate, mai accesibil decât credeai

0

Atunci când vine vorba de studii în străinătate, te gândești și la seiful plin cu bani de care ai nevoie înainte pentru a ți le putea permite? Află că lucrurile nu stau așa, uneori învățământul în străinătate este mai accesibil decât crezi. La RIUF, cel mai mare târg de universități internaționale din România, organizat pe 22-23 octombrie la Sala Palatului în București și pe 25 octombrie la Casa de Cultură a Studenților în Cluj, poți afla mai multe detalii despre sursele de finanțare ale studiilor în străinătate.

Statisticile de la ediția de primăvară RIUF arată că doar 8% dintre cei care vor să plece la studii în străinătate planuiesc să-și finanțeze integral din surse proprii programul ales, iar aproape jumatate din ei intenționează să caute un job part-time în timpul studiilor. Iată câteva exemple de țări în care învățământul este la îndemâna tuturor, inclusiv a românilor.

În Danemarca învățământul este GRATUIT atât pentru licență cât și pentru master – nu există taxe de școlarizare, iar cazarea , masa  și cheltuielile lunare se ridică la aproximativ 600 – 800 de EUR. Acestea pot fi finanțate printr-un job part time, orice student având voie prin lege să lucreze part-time maxim 20 ore pe saptamană la un salariu minim de 13 €/ora. Rezultă un venit lunar de aproximativ 900 €/luna. La fel și în Suedia, învățământul este GRATUIT atât pentru nivelul de licență cât și pentru cel de master.

În Olanda, taxa de școlarizare este redusă – aproximativ 1700 de EUR pe an și poți accesa un împrumut de la Guvernul Olandez pentru a acoperi această sumă, valabil și pentru programele de licență și pentru cele de master.  Studenții pot contracta un împrumut: Loan Tuition Fees acordat de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) – o organizație guvernamentală – în tranșe lunare, urmând a fi înapoiat după finalizarea cursurilor. Acesta este acordat în vederea acoperii taxelor de școlarizare stabilite de guvernul olandez (Statutory tuition fees).

Și aici există posibilități de finanțare.  Munca part-time se găsește foarte ușor în Olanda (maxim 10 ore/saptamană și full time pe timpul verii) din care îți poți acoperi în mare parte costurile lunare. În plus, studenții care pot demonstra că lucrează legal (având un contract de muncă) în Olanda, minim 32 de ore pe lună, pot beneficia de o bursă de 250 €/luna. Pe lângă această bursă mai primesc și un abonament pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun din Olanda.

În Marea Britanie, taxele pentru studenții care doresc să acceseze un program de Bachelor se vor tripla începând cu anul 2011 însă vestea bună este că împrumutul de la Guvernul Marii Britanii încă se va mai acorda: “Student Fee Loan” – împrumut acordat de Guvernul Marii Britanii. Acesta se acordă în funcție de taxa de școlarizare acoperind-o complet urmând a returna împrumutul după ce te vei angaja și vei ajunge să depășești un prag în ceea ce privește venitul anual și astfel, din tot ce va trece de acest prag vei returna 9% (stabilit de fiecare țară în parte; ex: în România este de 6000 GBP pe an)

Pentru a lucra în Marea Britanie, românii și bulgarii au nevoie de un permis de muncă, cu ajutorul căruia pot lucra legal part-time maxim 20 ore pe săptămână sau 40 de ore pe săptămână în timpul vacanțelor cu un salariu minim de £ 5/oră. Rezultă un venit de aproximativ £ 400/lună din care se pot finanța cheltuielile zilnice.

La RIUF, pe 22-23 octombrie în București la Sala Palatului și pe 25 octombrie la Cluj, la Casa de Cultură a Studenților, viztatorii pot afla ce programe de studiu li se potrivesc și ce posibilități de finanțare au diverse facultăți din străinătate, precum: Central European University, Malmö University, Radboud University Nijmegen, King’s College London, Princeton University și multe altele . Dacă vei căuta informații înainte de venirea la târg, ai șansa de a primi răspunsuri la întrebări personale și afli cum poți și tu să beneficiezi de aceste surse de finanțare pentru programele alese de tine. E bine să știi că unele universități oferă burse de studiu pentru anumite programe pe care le au, deci fă-ți temele dinainte și află dacă te califici pentru aceste burse. Intră pe site-ul evenimentului, www.riuf.ro și află cine vine la RIUF.

Partener național: Samsung

Partener: Coca-Cola Hellenic

Partenerii media ai RIUF sunt: 9 AM, Ambition, Autenticpromotion.ro, Best Resource, Bucharest-guide.ro, Calendarevenimente.ro,  Cariere, Cariere Online, Decat o revista, Ejobs, Evenimente Studentesti, Ghimpele Ploiestean, Goingout.ro, Grupul de presa Semnal , Hipo, IQads, Jurnaldebucuresti.com, Lumebuna.ro, Metropotam, Observatorul Cultural, Oglinda Literara, Onlinestudent.ro, Portal HR, Port.ro, Raluk.ro, Republicanul, Romania Libera, Romania Pozitiva, Saptamana Giurgiuveana, Sapte Seri, Studentie.ro, Vinsieu.ro, Wall-Street, Youmago, Ziare.com.

Parteneri institutionali: British Council, Campus France, DAAD, RATB, Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului .

Parteneri ONG: AIESEC, Fundatia Dinu Patriciu, GRASP, LSRS, VIP

 

Despre autor

avatar

EDUCATIVA este un grup de întreprinderi sociale (organizații non-guvernamentale și companii) ce oferă tinerilor români oportunități de dezvoltare personală și profesională printr-o gamă largă de proiecte și servicii educaționale. Principalele proiecte marca EDUCATIVA sunt: RIUF – Romanian International University Fair, cel mai mare târg de universităţi din România; EDMUNDO – serviciul gratuit de consiliere pentru studii în străinătate; UNIVERSALIO – serviciu de consiliere pentru orice universitate din lume în limba engleză, franceză și germană; REVIRO– oferă oportunități de carieră interesante și atractive tinerilor români cu experiență academică și/sau profesională în străinătate.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.