Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Spune DA muzicii clasice!

0

Credeți că un copil de clasa I poate îndrăgi muzica clasică? Ne așteptăm la puține răspunsuri pozitive, dar membrii Fonetic Quintet doresc să contrazică această prejudecată și să-i învețe pe copii să iubească muzica clasică.

Fonetic Quintet

În perioada 21 septembrie –1 5 noiembrie 2015 copiii din școlile din sectorul 5, București, vor beneficia de un program de educație muzicală derulat de Fonetic Quintet în parteneriat cu ArCub. Membrii quintet-ului vor prezenta copiilor povestea „Petrică și lupul” de Sergei Prokofiev, în colaborare cu naratoarea Oana Șerban, ce le va explica copiilor rolul fiecărui instrument în poveste. O demonstrației a modului în care se desfășoară aceste ore de educație muzicală, poate fi urmărită aici: https://www.youtube.com/watch?v=fDkbCv1Fk8M
Inițiatorul proiectului este Bogdan Gugu, clarinetist în Orchestra Filarmonică din Pitești și membru fondator al Fonetic Quintet. Ideea i-a venit în perioada în care preda clarinet in Scoala de Muzica nr 2 din București, iar ora susținută de acesta în mod neconvențional i-a atras foarte tare pe copii.

Un proiect similar a fost derulat de Gema Association în Germania, unde o orchestră de cameră formată din 20 de studenți de la Universități de Muzică din București și Brașov a susținut astfel de concerte în peste 200 de orașe din Germania.

Ora de educație muzicală propusă de Fonetic Quintet pune accentul pe interactivitate și creativitate, contribuind astfel la conturarea personalității copilului încă de la vârste fragede. De asemenea, cunoștintele astfel dobândite, lărgesc orizontul estetic al micuților în domeniul muzicii, teatrului și al artelor vizuale.
„Dorim să le transmitem copiilor dragostea pentru muzica clasică, să-i familiarizăm cu instrumente muzicale precum flautul, clarinetul, oboiul, cornul sau fagotul și să le arătăm cât de distractive pot fi. Copiii arată o mare deschidere spre lucruri noi, sunt curioși și-și doresc să afle cât mai mult despre lumea care îi înconjoară. Această energie, canalizată în direcția care trebuie, poate da rezultate spectaculoase în evoluția lor. Prin acest proiect dorim să ajungem în cât mai multe școli, inclusiv la copiii din mediile defavorizate, care nu au acces la muzica clasică, și care pot afla astfel că ar putea-o îndrăgi” declară Bogdan Gugu, membru Fonetic Quintet.

Primii beneficiari ai proiectului vor fi copiii din școlile din sectorul 5, o zonă în care numărul copiilor de etnie romă și rata abandonului școlar este foarte mare. Prin această acțiune se dorește familiarizarea copiilor din toate zonele sociale cu muzica clasică, oferirea de educație de calitate în acest sens și de informații privitoare la școlile de muzică, spre care copiii ce doresc să-și urmeze pasiunea pot fi îndreptați.
Principalele obiectivele ale campaniei „Spune DA muzicii clasice!” vizează creșterea numărului de copii care aleg să urmeze cursurile unei școli de muzică și sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanța muzicii clasice în procesul educativ.

Despre Fonetic Quitet:

Membrii Fonetic sunt tineri absolvenți ai Universității Naționale de Muzică din București ce își desfășoară activitatea de artiști instrumentiști în Orchestra Națională Radio, Opera Națională Română , Orchestra Națională de Tineret și Filarmonica Pitești.

Invitata specială în povestea Petrică și Lupul este Oana Șerban. Ea a debutat încă de mică în teatrul radiofonic, în numeroase producții ale postului național de radio. Fosta producătoare la radio Guerrilla, aduce prospețime și spontaneitate proiectului, venind cu experiența din lumea radioului.

Mai multe detalii despre Fonetic Quintet si campania “Spune DA muzicii clasice”pe www.concert-educativ.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.