Scriitorul francez Édouard Louis, invitat special al Teatrului Metropolis!

0

Spectacolul Cine l-a ucis pe tata?, regia Andrei Măjeri, din data de 23 februarie 2024, ora 19:30, se va juca în prezența scriitorului Édouard Louis, autorul romanului cu același titlu care a stat la baza transpunerii scenice. Cu această ocazie, Teatrul Metropolis inițiază un dialog direct cu Édouard Louis, moderat de Mihaela Michailov, dramaturga spectacolului, critic de arte performative, educatoare culturală, conferențiar în cadrul UNATC „I.L.Caragiale”, căreia i se va alătura echipa artistică. Dialogul va avea loc în limba engleză.

Evenimentul este dedicat publicului aflat în sală și își propune să reflecteze asupra temelor recurente literaturii lui Édouard Louis, reprezentate și în producția Teatrului Metropolis: forța revelatoare a ficțiunii sau privilegiul celor puțini de a-și povesti viața, revizitarea afectivă și critică a copilăriei, glisarea între euri parțiale și afirmarea deplină a identității, negocierea cu figura autoritară a tatălui, dar și cu prezența confuză a mamei, hegemonia și obsesia masculinității ca regulă a lumii, denunțarea inechităților sociale și a politicilor opresive, refugierea în alcool și singurătate, influența violenței, a sărăciei, a invizibilității sistemice asupra existențelor individuale.

Scriitor emergent și una dintre cele mai puternice prezențe ale lumii literare franceze, Édouard Louis s-a născut în 1992, în comuna Hallencourt, din nordul Franţei. A debutat rapid cu romanul En finir avec Eddy Bellegueule, în 2014, apreciat pentru meritele sale literare și tradus în douăzeci de limbi. Narațiunea edificatoare privind mediul familial, social și politic prezentat anunță apariția unei voci literare necesare, descoperită fără întârziere de regizorii de teatru interesați de textele contemporane și de problematicile prezentului. Édouard Louis publică cu consecvență scrieri noi (în 2016, Histoire de la violence; în 2018, Qui a tué mon père; în 2021, Combats et métamorphoses d’une femme și Changer: méthode; în pregătire Monique s’évade) al căror nucleu rămâne explorarea angajată a identității, a marginalității, a determinismului social, a izolării unor categorii umane și sociale vulnerabile. Gândirea și scriitura sa dură, poetică, eliberatoare s-au dezvoltat sub influența lui Pierre Bourdieu, Peter Handke, James Baldwin, Ocean Vuong, Didier Eribon, Hervé Guibert, Tash Aw, Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre.

Cine l-a ucis pe tata? urmărește relația complexă dintre un tată și fiul lui, punctele de intersecție și de diferență ale istoriei lor comune. Într-un sat dezindustrializat din nordul Franței, la periferia bunăstării și în lipsa oricăror perspective de a transcende concretul împovărător pe care îl împart, tatăl și fiul descoperă ce pot și, mai ales, ce nu pot mărturisi despre sine, despre ei împreună, despre ei și lume, despre noi și despre prezent. 

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Adelin Tudorache, Alex Iezdimir, Eduard Chimac, Hunor Varga, Iustin Danalache, Vlad Ionuț Popescu; spațiul scenic este gândit de scenograful Adrian Balcău, coregrafia semnată de Andrea Gavriliu, univers sonor de Adrian Piciorea, pregătire muzicală de Alexandra Ștefan.

Următoarele reprezentații, programate în datele de 1, 2, 16 și 17 martie; 8, 9 și 10 mai 2024, au fost epuizate. Biletele pot fi rezervate și achiziționate de la casa de bilete a Teatrului Metropolis, Str. Mihai Eminescu, nr. 89, deschisă de luni până duminică, între orele 10:00 și 20:00, sau online, accesând site-ul www.teatrulmetropolis.ro.

Cine l-a ucis pe tata?

dramatizare de Mihaela Michailov, după romanul omonim de Édouard Louis

Regie: Andrei Măjeri

Scenografie: Adrian Balcău

Coregrafie: Andrea Gavriliu

Sound design: Adrian Piciorea

Pregătire muzicală: Alexandra Ștefan

Asistență de regie: Alex Mirea

Cu: Adelin Tudorache, Alex Iezdimir, Eduard Chimac, Hunor Varga, Iustin Danalache, Vlad Ionuț Popescu

Durată: 1h 35 min. (fără pauză)

Spectacol recomandat publicului peste 16 ani!

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.