Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Scoala de Vara: Introducere in Diplomatie (24-28 August)

0

DiplomatieFundatia Calea Victoriei va invita in perioada (24-28 August), de la ora 19:00, la Cursul de Diplomatie: dimensiunea personala a comunicarii intre state, sustinut de lectorul Nicolae Dragusin.

Cursul isi propune sa prezinte diplomatia ca o forma de comunicare intre state, realizata de fapt la nivel personal. Cu alte cuvinte, comunicarea dintre state se reduce la dialogul dintre diplomati sau rezidentii misiunilor permanente in tarile-gazda. Aceasta ar putea fi o definitie a diplomatiei traditionale.

Dar sensurile date diplomatiei s-au modificat in ultimele decenii. Comunicarea intre state nu se mai poarta doar la nivel personal, prin ambasadori, ci si la distanta, cu ajutorul mijloacelor electronice (telefon, internet, videoconferinte). Dispar astfel ritualurile traditionale: locul si rostul ambasadorilor sunt inlocuite cu „firul rosu” sau intalnirile en tete-a-tete dintre sefii de stat.

In acest caz, cum se explica succesul acestui cuvant care, odata folosit, starneste pe loc admiratia? Prestigiul diplomatiei se explica prin alaturarea stransa dintre om si stat: un stat puternic reprezentat de un ambasador stralucit constituie reteta nemuririi istorice.

De-a lungul celor 5 intalniri, vom discuta despre urmatoarele teme si texte fundamentale (filosofice, legale):
1. Diplomatia sistemului westfalic. Reglementarile de la Viena privind rangurile diplomatice (1815)
2. Globalizarea politica si statul-natiune. Immanuel Kant
3. Tehnologiile comunicarii si relatiile inter-statale. Marshall McLuhan
4. Probleme specifice in secolului XX. Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice (1961).
5. Noua diplomatie sau sfarsitul diplomatiei? Henry Kissinger, Shaun Riordan

Lector: Nicolae Dragusin
Data incepere: 24 august 2014; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 5
Frecventa zilnica: luni-vineri; 24-28 august
Cost: 250 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 225 ron
Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri-B-dul Corneliu Coposu)
Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.