Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Scoala de vara de Folclor: Personaje Fantastice

0

Fundatia Calea Victoriei va invita, in perioada 11-14 iulie, la Scoala de vara de Folclor: Personaje Fantastice, sustinuta de etnologul Laura Jiga Iliescu.

Vom povesti despre folclorul romanesc si personajele fantastice care il populeaza. Aflam cum gandeau oamenii care au creat toata aceasta lume miraculoasa si cum se diferentiaza lumea basmelor romanesti de fantasticul universal.

Mai demult, basmele nu erau (doar) pentru copii. In nici un caz, povesti de adormit. Cand oamenii societatilor preindustriale, traditionale, ascultau un basm, o legenda sau o poveste cantata, stiau mai bine decat am putea banui noi astazi la ce se referea ea. Aceasta pentru ca traiau in aceeasi lume cu povestitorul de atunci, impartaseau un repertoriu comun de credinte, practici rituale sau sociale, sarbatoresti sau cotidiene, imagini, simboluri, dansuri si muzici, peisaje.

Pentru ca deopotriva cele spuse si cele nespuse, cele stiute ori cele uitate, dau sens fantasticului si ii configureaza galeria de personaje, va invitam sa recuperam macar o parte din acest orizont imaginar, pentru a afla mai multe despre basmele zilelor noastre si despre placerea de a le asculta.

Temele atelierelor sunt:

1. LUNI, 11 iulie: Basm, legenda, poveste cantata. Ce sunt ele si cum se asculta. Fantastic, supranatural, miraculos. Cu multe exemple

2. MARTI, 12 iulie: Zmeul, balaurul, voinicul si fata de maritat

3. MIERCURI, 13 iulie: Animale nazdravane de la „noi” si de prin „alte taramuri”; boul, calul, leul, albina, ariciul

4. JOI, 14 iulie: „S-a dat de trei ori peste cap…”. Metamorfoze

Lector: Laura Jiga Iliescu

Data incepere: 11 Iulie 2011; ora curs: 18.30

Numar ateliere: 4

Varsta Minima: 16 ani

Cost: 150 lei; cost studenti: 120 lei

Locatie: Fundatia Calea Victoriei

Inscriere la contact@victoriei.ro

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.